Mersin Üniversitesi (MEÜ) Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) tarafından düzenlenen eğitim Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda yapıldı. Etkinlikte; Öğr. Gör. Asiye Uzel ve Av. Nursen Yücesoy Temizkan’ın eğitimci olarak görev aldı.
“MOBBİNG; İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK TACİZDİR”
İş yerinde psikolojik taciz olarak da tanımlanan mobbing hakkında bilgi veren MERKAM Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Asiye Uzel, sağlık çalışanlarının meslek grupları içinde en fazla mobbinge maruz kalanlar gruplardan biri olduğunu dile getirdi.
Öğr. Gör. Asiye Uzel “Kasıtlı olarak yapılması, sistematik olarak tekrarlanması ve en az 6 ay maruz kalınması; mobningin belirleyici özellikleridir. Mobbing davranışları; bireye grup kurallarını zorla kabul ettirme, düşmanlıktan zevk alma, ayrıcalıklı hak sahibi olunduğuna inanılması, sahip olamadıklarının acısını çıkarma gibi nedenlerle uygulanmaktadır” şeklinde konuştu. Mobbinge maruz kalma konusunda, kadınların erkeklere kıyasla yüzde 75 daha fazla risk altında olduğunun altını çizen Öğr. Gör. Asiye Uzel ayrıca mobbing türleri ve mobbing sürecinin özellikleri konularında konuştu.
Av. Nursen Yücesoy Temizkan ise mobbing konusundaki uluslararası sözleşmelerden ve ülkemizdeki durumdan söz ederek mobbinge maruz kalanların izlemesi gereken yol konusunda bilgi verdi. Av. Yücesoy Temizkan, Türkiye’de mobbing konusunda doğrudan bir yasa olmadığını ancak mevcut Türk Ceza Kanunu, İş Kanunu ve Borçlar Kanunu’nda mobbingi suç olarak gösteren hükümler olduğunu belirtti. Av. Yücesoy Temizkan ayrıca örnek olaylar üzerinden mobbingin hukuksal boyutunu ele aldı. (bülten)