HEDİYE EROĞLU
Türk Tabipleri Birliği (TTB) tarafından yapılan açıklamada, Adana'da Adıyaman ve Mersin görev yapan üç genç hekimin yaşamına son verdiği bildirildi.
Yapılan açıklamada Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği’nde asistan hekim olarak görev yapan Dr. Rümeysa Keleş ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezi'nde pratisyen hekim olarak görev yapan Dr. Eren Özkara'nın yaşamına son verdiği ifade edildi. TTB yaptığı ikinci açıklamada aynı gün içinde Mersin'de de genç bir kadın hekimin yaşamına son verdiğini açıkladı.
TTB'nin sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Kaybettiğimiz meslektaşlarımızın ailelerine, yakınlarına ve sağlık camiasına başsağlığı ve sabır diliyoruz. Hekimlik mesleğinin ve sağlık ortamının ekonomik kriz, güvencesizlik, yoğun ve güvensiz çalışma koşulları, idare baskısı, sağlıkta şiddet gibi birçok nedenle kıskaca alınmasını kabul etmiyoruz! Yaşamak ve yaşatmak için, emeğimizin hakkı için tüm meslektaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz!" ifadeleri yer aldı.
İKTİDAR ELİYLE YARATILAN PSİKOLOJİK BUHRAN
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, bir gün içinde üç genç hekimin daha yaşamlarına son verdiğini belirterek “Son yıllarda hekim intiharları ile daha sık karşılaşıyoruz. Sağlıkta iktidar eliyle yaratılan kriz hali, sağlık çalışanlarının ve özellikle hekimlerin sistematik olarak değersizleştirilmesi, diğer birçok biriken sorunla birlikte psikolojik bir buhrana yol açıyor. Sağlık bakanına çağrı yapıyorum, hekim intiharlarını görmezden gelmeyin” diye konuştu.
101 BİN BİLDİRİM
Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın şiddete ortam hazırlayan bir unsur olduğunu kaydeden Taşcıer, “2012’de yurtdışı başvurusu yapan hekim sayısı sadece 59 iken, TTB’nin açıklamasına göre sağlık çalışanlarının yurtdışına gidebilmek için aldığı iyi hal belgesi sayısı 2023’ün ilk 8 ayında 1964’ü buldu. Hekimlerin yüzde 84’ü en az bir defa fiziksel veya sözel şiddete uğramış. Beyaz Kod sistemi kurulduğundan bu yana bildirim sayısı 101 bini geçti” dedi.