HEDİYE EROĞLU
Akkuyu Nükleer A.Ş., bu yıl ‘Açık Kapı Günü’ pandemi nedeniyle çevrimiçi olarak gerçekleştirdi. Etkinliğe katılanlar, Mersin’de yapımı devam eden Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santralindeki (NGS) çalışmaların son durumu hakkında bilgilendirilirken, santralin inşaat sahasını da sanal turla gezme olanağı buldu.
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Anastasia Zoteeva, "İşler tüm hızıyla devam ediyor ve burada bu faal çalışmalarla geçen her gün, Türkiye’yi tarihi bir noktaya daha da yakınlaştırıyor. Bu da birinci ünitenin devreye alınacağı 2023 tarihi” dedi.
SORULAR HAVADA KALDI!
Etkinliğe katılanlardan Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü, elektrik mühendisi Uğur Tulay ise sanal tur etkinliğini göz boyama olarak yorumladı.
Etkinliğe katılmak isteyenlerin online başvuru yapması ile değerlendirmeye alındığını ve onay alanların etkinliğe dahil olabildiğini söyleyen Tulay, genel bilgilendirme sonrası katılımcılardan soru alındığını ancak bunlara verilen yanıtların genelleme şeklinde yapıldığını ifade etti.
Tulay, örneğin, “Küresel iklim değişikliğinin Akkuyu NGS’yi nasıl etkileyeceği” sorusuna, nükleer santralin havadan ve iklimlerden etkilenmeyeceğinin aktarıldığını kaydetti.
Gülnar Kültür Derneği’nin, “NGS ekonomik ve teknik olarak nasıl etki sağlayacak?” sorusuna, NGS’nin Rusya ile Türkiye arasında bir köprü olacağı, istihdamı arttırıp, sera gazı emisyonunu azaltacağı cevabının geldiğini belirten Tulay, Silifke Kültür Derneği’nin, “NGS yöremizde iklim koşullarını nasıl etkileyecek?” sorusuna da, proje sürecinde dünyanın her yerinde her şartta NGS’ler olduğu ve bu NGS’lerin bulunduğu iklim ve coğrafyaya hiç zarar vermeyerek, sebze ve meyvelerin rahatlıkla yenebildiğinin aktarıldığını söyledi.
Erdemli Kültür Derneği’nin “Akkuyu NGS balıkçılığımızı etkiler mi?” sorusuna ise “NGS balıkçılığa ve deniz suyuna etki etmeyecek, sadece deniz suyu 0,5 santigrat derece artacak. Buda deniz florasına etki etmeyeceği için rahatlıkla deniz ürünleri ve balıklar tüketilebilecek” yanıtı verildiğini aktaran Uğur Tulay, kendisinin de 3 soru sorduğunu kaydetti.
NKP NEDEN AKKUYU’YA SOKULMUYOR?
İlk olarak Akkuyu’da bağımsız bir denetleme kurumu olup olmadığını sorduğunu dile getiren Tulay, “Sorum; Akkuyu’nun üretime geçtikten sonra sahibi olacağı ve şuan denetimleri Fransızların yaptığı şeklinde cevaplandı.
Diğer sorum bölgeden geçen ve yüzyıllardır uyuyan Ecemiş Fay hattının aktif olması ile oluşabilecek olumsuzluğun, güvenlik sorununun nasıl aşılacağı oldu.
Üçüncü sorum ise NKP bileşenlerinin neden Akkuyu’ya sokulmadığı ile ilgiliydi. Bu sorulara cevap verilmedi. Onlarca soru olduğu ancak sürelerinin yetmediğini belirterek, en dikkat çeken 3 soruyu Silifke, Gülnar ve Erdemli derneklerinin soruları olarak belirlediler” dedi.
Özellikle istihdama katkı ve Türkiye’den malzeme teminine vurgu yapılan etkinlikte sanal olarak 4’üncü ünitenin de gezdirildiğini kaydeden Tulay, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki güvenlik önlemlerinin de özellikle altının çizildiğini, hava sahasına kapalı olduğu, hatta dron dahi uçurulamayacağının aktarıldığını bildirdi.
SENARYO TEPKİSİ
Sonuç olarak etkinliği; önceden hazırlanmış bir senaryo dahilinde insanların gözünü boyayarak kazanmak ve sevimli görünmek adına yapılan bir çalışma olarak değerlendiren Tulay, “Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) genel merkezi olarak Akkuyu Nükleer Güç Santrali sahasında inceleme yapmak için bir çok defa talepte bulunduk ancak müspet bir cevap alamadık. Bu etkinlikte kapıların açıldığı söyleniyor ancak önceden oluşturulan bir senaryo ile sorular cevaplandı. Önceden çekimler yapılmış ve kurgulanmış bir etkinlik gerçek bir bilgilendirmeden uzaktır. Kapıları uzmanlara, nükleer karşıtı platforma açılmalıdır” diye konuştu.