Hediye Eroğlu
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı plan değişikliği ile yıllardır kullandıkları tarım arazilerinin galericiler sitesi ve küçük sanayi sitesine dönüştürülmek istenmesine karşı mücadele yürüten Kaleköylüler bu defa revizyon imar planı gereği tarım arazilerinden geçirilmek istenen yol ile gündeme geldi. Yolun geçirilmesine itiraz etmeyen köylülerin yoğunluk konusunda Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ile fikir ayrılığına düştüğü öğrenildi.
Mezitli Belediye Meclisinin Kasım ayı birinci oturumunda Kaleköy Mahallesinde bulunan muhtelif parseller kapsamında, uygulama sorunlarının çözümü amacıyla 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyon teklifi görüşüldü. Komisyonda oy birliği ile kabul edilerek meclise sunulan Mezitli Atatürk Mahallesi’nde bulunan Ceren Sitesi ile Kalököyü’ndeki bazı yerleşim yerlerine bağlayacak yolun yapılacağı revizyon teklifi ile ilgili söz alan Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Kaleköy’ ünde benim bildiğim yapılmış bazı sitelerin yolları yok. Ulaşım yolunu bizim buradan sağlayamıyorlar. Üniversite yolu tarafına gidiyorlar. Uzunca bir süredir bu problem var. Fakat Düzenleme Ortaklık Payı (DOB) konusunda da sorun vardı. DOB’u nasıl kurtarırız da yolu belediyeye geçiririz diye. Bu nedenden kaynaklandı bu revizyon” dedi.
“YENİŞEHİR İLE MEZİTLİYİ BAĞLAYAN ALTERNATİF GÜZERGAH”
Başkan Tarhan talebi ile Başkan Yardımcısı Yaser Gündüz konu ile ilgili bilgi verdi: “Mezitli’deki İsmet İnönü Bulvarı’nın kuzeyindeki güzergahın açılması ile ilgili Büyükşehir Belediyesi’nden 18. madde imar uygulamalarının tamamlanarak yolun terkinin sağlanarak yatırıma hazır hale gelmesi ile ilgili bir talep geldiğini ifade eden Gündüz, “Nazım Plana göre bu yol 2 buçuk çevre yolu ve daha sonrasında 3. Çevre yoluna, üniversitenin nizamiyesinin güneyindeki kavşaktan bağlantı sağlayacak bir yol. Mezitli bölgesinde Yenişehir’e geçiş için alternatif niteliği var. Fakat bizim bu alanda Nazım İmar Planına göre 1/1000 ölçekli uygulama imar planında yaptığımız hesapta yüzde 54’lere varan bir DOG oranıyla karşılaştık ve bunun uygulanabilir olmadığı tespitine yine Büyükşehir Belediyesi’ndeki gerek Fen İşleri’nden gerekse İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı’ndan uzman arkadaşlarla yaptığımız toplantılarda 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği gerektirmeden ada birleştirme yöntemleri ile uygulanabilir bir DOG oranının sağlayabilir miyiz? Çalışmasını test edelim dedik. Bu yönde ikinci bir yazı yazdılar. Bizde bu revizyonu hazırladık ve yüzde 44.9 oranında yani yüzde 45’e fitleyip uygulanabilir bir plan deseni çok ciddi bir ulaşım kurgusunda değişiklik yapmaksızın belki daha rafine bir ulaşım ağı önerisi ile ada birleştirme yöntemi ile parselasyon yapılabilir bir plan hazırlandı. Bu idaremizce hazırlandı. Bu durumda bu 25 metrelik yolun tamamı DOB’tan sağlanabiliyor. Örtü vesaire gibi hususlar Büyükşehir uhdesinde çözülecek. Onla ilgili çalışmalarını yapmış vaziyetteler. Bir an önce uygulama imar planı revizyonu ve akabinde imar uygulama çalışmalarının tamamlanması amacıyla hazırlandı” şeklinde konuştu.
Başkan Tarhan ise Büyükşehir’in yolu siz hallederseniz örtü bedelini biz öderiz yolu açarız dediğini söyledi.
KILIÇ: HALK İLE TOPLANTI YAPARAK ÇÖZELİM
CHP’li meclis üyesi Vakkas Kılıç ise otobanın üstündeki yer ile ilgili meclisin daha önce karar verdiği ifade ederek yeni bir imar planı açıldığını kaydetti. Burasının takriben 17-18 parçadan oluştuğunu anlatan Kılıç, “Sürecin hassasiyetleri gözetilerek şöyle bir yol denesek. Arkadaşımız söylediği ile böyle olması gerektiğini gördük ama halkımız burada 7 tane yolun olduğunu bu 7 yolun hepsinin kapanacağını, kapandığı zamanda bir tartışmaya açılacağını, eğer doğru aktarılamazsa meclisimiz çeşitli bir biçimde tartışmanın gündemine oturabilir. Komisyon kararı zaten evet. Bu komisyon karararını tartışmaya açmıyorum. Bu komisyondaki arkadaşlar ve meclis üyelerimiz 17-18 hisse sahibi insan ile bir kez daha görüşüp bu meseleyi meclisin tartışmaya mahal verecek zeminden çıkarıp, kendilerinin çıkarlarına hizmet ettiğimizi söyleyebilmek açısında bir kez daha bu kararı gözden geçirelim. Halk ile toplantı yaparak çözelim” diye konuştu.
TARHAN: VATANDAŞA BİLGİ VERELİM İTİRAZLARINI BİLDİRSİNLER
Başkan Tarhan ise “Burada şöyle bir yol deneyebiliriz. Diyoruz ya katılımcı yönetim olsun. Vatandaş ta katılsın diyoruz ya. Kaleköyü’nde muhtarlığa söylenir ilgili vatandaşlara duyuru yapılır. Her partiden en az bir meclis üyesi gelsin. Bizden de belediye yetkilileri olur. Bilgi verilebilir. Burada belki 1 aylık bir gecikme olabilir” şeklinde konuştu.
Komisyonda da bulunan bir meclis üyesi ise “Biz burada yanlış bir karar aldığımızı zannetmiyoruz. Yanlışı düzelttik. 7 metre yolu 12 metre dikine kuzey güney çıkardık. Ada bazında da büyüttük. Ada bazı büyüdü demek ne demek biliyor musunuz.? 4 -5 parsel ayrı ayrı giriş-çıkış yapacağına tevhid olarak birleştiğini…O site zaten kendi içinde bir birine ulaşmak için yol yapacak. 54 payı ile belediyeye istimlak ödeyeceğine kimsenin mağdur olmayacağı 45 zayiatla bitirilmiş oldu bu iş” dedi.
Başkan Yardımcısı Gündüz ise “Burası hiç imar görmemiş ham parsellerden oluşan bölge. Açık olan ve kapatılan bir yol yok. Vatandaşlar kapımızı çalıyor” diye konuştu.
Başkan Tarhan’ın “Bunu oylayalım. Muhtara, çevredeki sitelere duyuralım. İtirazlarını sağlayalım. Vatandaşa birebir ulaşalım. Herkesin haberi olsun. Kahveye astıralım. Haklı olan varsa bunu değerlendirelim. Bir ay içinde bildirin diyelim” şeklindeki önerisinin ardından teklif oy birliği ile kabul edildi.
MUHTAR: MAHKEME YOLU OLMAMASI İÇİN VATANDAŞIN RIZASI ALINMALI”
Kaleköy Muhtarı Bayram Ali Şişman ise geçen meclis toplantısı sonrası bir meclis üyesinin kendisini arayarak konu hakkında bilgi verdiğini söyledi. İlerde mahkeme yolunun olmaması için vatandaşla görüşülmesini istediklerini anlatan Şişman, “Başkanın yolunu yok diye bahsettiği site Ceren Sitesi. Bu site daha önce bizim mahallemiz sınırları içinde idi. Şimdi Atatürk Mahallesi sınırları içinde bulunuyor. Ceren sitesinin yolu olmadığı için oradaki arazileri kısmen imara açacaklarmış. Ben meclis üyesine görüşümü bildirdim. Buradan yol geçiyor. Yol geçerken yarısını imara açıyor yarısını açmıyorlar. Bende arazi sahipleri ile görüşmelerini istedim. Fikir birliğine varılsın dedik. İleride mahkeme yolu olmasın diye bunu istedik. Vatandaşın rızası alınsın istiyoruz” şeklinde konuştu.
“VATANDAŞ 1.5 YOĞUNLUK İSTİYOR”
Yol açılacak olması nedeniyle tarım arazisi olmasına rağmen vatandaşın bir tepki göstermediğini ancak yoğunluğun düşük verildiğini anlatan Şişman, “Başkan 0.72 yoğunluk vereyim diyor. Vatandaş bunu kabul etmiyor. Vatandaş ile uzlaşılsın. Vatandaş ile uzlaşılmazsa mahkemeye gidebilir. Ben bu konuları meclis üyesine bildirdim. Planlarını, projelerini çizsinler köye gelsinler dedik. Oradaki arazi sahiplerini toplayalım. Oturalım ortak bir karara verelim. Biz karşı felan çıkmıyoruz. 0,72 yoğunluğu kabul etmiyoruz. Biz yoğunluğu 1.5 istiyoruz. Yakın yerlerdeki 10-15 kat binalar var. Oralarda yoğunluk 1.5. Burası için ise 0.72, köy yerleşik yeri için 0.60 yoğunluk veriyorlar. Bu benim değil vatandaşın talebi” ifadelerini kullandı.