KABLAN: ’ZAM YOK HÜKMÜNDEDİR’ | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

KABLAN: ’ZAM YOK HÜKMÜNDEDİR’


 

Kamu Emekçileri Sendikası’nın Batman’da başlattığı yürüyüş kolunda bulunan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, hükümetin sunduğu zammın yok hükmünde olduğunu ifade ederek “Buçuklu, yarımlı teklifleri kabul etmiyoruz” dedi.

Hediye Eroğlu

 

Kamu Emekçileri Sendikası’nın Batman’da başlattığı yürüyüş kolu Ankara’da yapacakları eylem öncesi Perşembe akşamı Mersin’e gelmişti. Özgür Çocuk Parkı’ndaki basın açıklamasının ardından geceyi Mersin’de geçiren yürüyüş kolu Cuma sabahı Ankara’ya uğurlandı. Yürüyüş kolunda bulunan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan, başlatmış oldukları yürüyüşte, birçok engelleme ve yasaklama ile karşılaştıklarını söyledi. Kablan, “Batman’da polisin engellemesiyle, Mardin’de emekçilere kurulan barikatla Valiliğin haksız, hukuksuz, keyfi bir şekilde eylem ve etkinliklerimizi yasaklamasıyla karşılaştık. Buradan bir kez daha sesleniyoruz; siz o barikatları hakları için, özgürlükleri için, gelecekleri için sokağa çıkan kadınlar, emekçilere, işçilere değil, kadın katillerine, tecavüzcülere, yağmacılara, hırsızlara, çetelere kurun. Siz o barikatları bizlerin onurunu, geleceğini, ekmeğini çalanlara kurun” ifadelerini kullandı.

 

“ŞAŞIRMADIK”

Hükümetin teklifine şaşırmadıklarını belirten Kablan, “Bizim hakkımıza payımıza koskocaman bir hiç düştü ve daha fazla açlık ve daha sefalet. Bakan ücret artışını açıklamadan önce büyüyen Türkiye ve ekonomiden söz etti. Buradan soruyoruz, bu büyüdüğünü söylediğiniz Türkiye’den ve ekonomiden biz kamu emekçilerinin payına neden daha fazla küçülen porsiyonlar düşüyor, neden daha fazla açlık ve yoksulluk ve sefalet ücreti düşüyor?” dedi

 

“ZAM TEKLİFİ YOK HÜKMÜNDEDİR”

Geçen iki yıla bakarak yaşadıkları kayıpların gözden geçirilmesini isteyen Kablan, “Bugün ücret artışını TÜİK’in resmi ve çarpık enflasyon oranlarına dayandırdığını söyleyen hükümet resmi enflasyonun yüzde 19 olarak açıklandığı, en temel tüketim maddelerinin yüzde 70 oranında arttığı, başta gıda ve ulaşım gibi yaşamsal ihtiyaçlarımızın yüzde 30’ları aştığı bir ülkede bizler için teklif ettiği yüzde 5’lik yüzde 6’lık zam oranları biz kamu emekçileri nezdinde yok hükmündedir.  Bizim bu teklifi değil kabul etmemiz tartışmamız müzakere etmemiz dahi mümkün değildir” ifadelerini kullandı.

 

“ÜCRET ARTIŞININ BELİRLENMESİNDE YOKSULLUK SINIRI BAZ ALINMALI”

Kamu emekçilerinin aldıkları ücretin elektrik, doğalgaz ve kirasını ödeyebilecek bir yeterlilikte olmadığını anlatan Kablan “Aldığımız ücret çocuklarımız için nitelikli bir eğitim ve sağlık hizmetini karşılayabilir durumda değil. Bugün yine hiçbirimiz ücreti çarşıda pazarda markette dilediğimizde alışveriş yapacak bir durumda değil. Biz ücret artışının belirlenmesinde bu ülkenin yoksulluk sınırının baz alınmasını talep ettik. En düşük kamu emekçisinin maaşının ücretlerle, değer ücret kaybı karşılanarak zam artışı yapılıp refah payı eklendikten sonra yoksulluk sınırının üzerine çıkarılmasını talep ettik. Bu dönüm aynı teklif ile masaya gittik. Ancak karşımıza çıkanın ne olduğunu hep birlikte gördük” şeklinde konuştu.

 

“HEM ÇALIŞIRKEN HEM EMEKLİLİKTE İNSANCA YAŞAYACAK ÜCRET İSTİYORUZ”

Hükümet kaşıkla verdiğini kepçeyle aldığına dikkat çeken Kablan şunları söyledi: “Gelir adaletsizliği son bulmalı. Biz sadece çalışırken değil emeklilkte de insanca yaşayacak ücret istiyoruz. Her seçim döneminde seçim vaadi olarak ortaya çıkan ancak bir çözüm üretilmeyen 3600 ek gösterenin kamuda çalışan tüm emekçiler için uygulanması talebini bir kez daha yineliyoruz. Güvencesiz istihdamı yerleştirmeye çalışan bir iktidar söz konusu. OHAL KHK’ları ile bir gecede sorgusuz sualsiz, hukuksuzca bütün yasalara aykırı bir şekilde binlerce kamu emekçisi bu ülkede işinden aşından edildi. KHK ile ihraç edilen bütün kamu emekçileri görevlerine tüm hakları ile dönünceye kadar bu mücadelenin içindeyiz. Bu yürüyüş kolu aracılığı ile ifade etmek istiyoruz ki imza atılacak, buçuklu, yarımlı, zam ücreti bizim kabul edeceğimiz bir ücret değil. Sosyal, özlük, demokratik tüm taleplerimiz karşılanmadan, grevli toplu sözleşme hakkımız meşru görülmeden kurulacak bir masayı meşru görmüyoruz. Buradan bütün kamu emekçilerine sesleniyoruz. Bu mücadeleyi birlikte büyütmek alanlarda sokaklarda sesimizi sözümüzü örgütleyerek birleştirerek Ankara’ya varacağız.”   


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA