GENÇLERDEN GÖÇ RAPORU


 

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi Göç Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERGÖÇ) tarafından düzenlenen ve çevrimiçi olarak yapılan MERGÖÇ Buluşmaları devam ediyor. Bu haftanın konuğu Harran Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Göç Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkez (HÜGÖÇ) Müdürü Doktor Öğretim Üyesi Hakan Gülerce oldu. Buluşmada “Şanlıurfa Ölçeğinde Suriye Göçü Sonrası Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Üretici Projeler” ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan MERGÖÇ Müdürü Doç. Dr. Esra Dik, “Sayın Gülerce, Şanlıurfa ölçeğinde yapılan projeleri anlatacak ama sadece proje bazlı kalmayacak birçok noktada gençlik çalışmalardan istihdam projelerine kadar neler yapıldığını, ne tür girişimler olduğunu, nasıl bir sonuç, nasıl bir aksiyon aldıklarını bizimle paylaşacaklar” dedi. 

Hakan Gülerce ise, son yıllarda göç çalışmalarıyla ilgilendiğini, Şanlıurfa’nın göç bakımından oldukça önemli bir örneklem olduğunu ve bu vesileyle göç üzerine çalışmalar yaptığını ve inisiyatifler aldığını söyledi. Söyleşinin başlangıcında Şanlıurfa üzerine genel bilgiler veren Gülerce, Şanlıurfa’nın Suriye ile karasal bağlamda en uzun sınırı sahip olduğunu, göçmenler ilk giriş yaptıklarında ağırlıklı olarak Şanlıurfa’dan giriş yaptıklarını ve hatta ilk geçici barınma merkezlerinin burada kurulduğunu ve daha sonra çeşitli yerlere yayıldığını söyledi. Gülerce, kentte yaklaşık yarım milyon geçici koruma kapsamında Suriyeli bulunduğunu dile getirdi.

Ardından Hügöç’ün yakın zamanda gerçekleştirdiği projelerin bazılarından bahsetti. Bu kapsamda Gülerce, ilk olarak istihdam projesinden bahsetti ve sosyal uyumun tek başına gerçekleşemeyeceğini dolayısıyla iş hayatına da dönük olarak kurgulanması gerektiğini vurguladı. İkinci olarak “Gençlik Diyaloğu” projesini tanıttı. Gülerce, “Karar alıcılara yönelik proje kapsamında gençler bir yıl boyunca birlikte çalışarak, çeşitli çalıştaylar ve etkinlikler ile bir araya gelerek Uyum ve Dayanışma Vizyon Belgesi hazırlayacaklar ve bu hazırladıkları raporu Ankara’da düzenleyecekleri zirve ile TBMM ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü gibi kurumlarda bulunan karar alıcılarla çeşitli toplantılar yaparak doğrudan karar alıcılara sunacaklar” dedi.

Söyleşide söz alan MERGÖÇ Koordinatörü Kandemir Atçeken ise, bazı merkezlerin özellikle belirli konularda uzmanlaştığını ve bu yönleriyle kendilerini farklılaştırdığını Hügöç’ün de gençlerle çok iyi projelere imza atarak bu konuda iyi bir örnek teşkil ettiğini dile getirdi. Ayrıca, gençlerin bir araya gelerek karar alıcılara yönelik politika önerisi sunma fikrinin de geleceğin temsilcisi gençlerin şimdiden sorumluluk almaları noktasında çok değerli olduğunu vurguladı. 

Kapanış konuşmasında MERGÖÇ müdürü Doç. Dr. Esra DİK, 28 Nisan 2021 Çarşamba günü saat 15:00’de Türk-Alman Üniversitesi Göç ve Uyum Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden (TAGU) Prof. Dr. Murat Erdoğan ile MERGÖÇ Buluşmaları’na devam edeceklerini belirtti. DİK, ayrıntılar için MERGÖÇ web sitesi ve sosyal medya araçlarını takip edebilecekleri duyurusunu yaparak konuşmasını sonlandırdı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA