İNSANLIK DIŞI OLAY! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İNSANLIK DIŞI OLAY!


 

Haber Merkezi

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, Van’da 2 yurttaşın askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra ağır işkence görmelerini ve helikopterden atılmalarını meclis gündemine taşıdı.

Van’ın ilçesi Çatak’ta 11 Eylül’de askerler tarafından gözaltına alınan ve helikopterden düştükleri adlitıp raporları ile açıklanan Osman Şiban ve Servet Turgut’u TBMM’ye taşıyan Turan, “Daha sonra öğrenilen bilgiye göre Osman Şiban ve Servet Turgut, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne getirilmeden önce askerler tarafından özel bir hastaneye götürülmüştür. Askerler tarafından ahlaki ve hukuk teamülleri açısından hiçbir dayanağı olmayan biçimde Osman Şiban ve Servet Turgut hakkında bir rapor yazdırılmıştır. Osman Şiban’nın gördüğü işkenceden dolayı hafıza kaybı yaşadığı ve Servet Turgut’un ise halen yoğun bakımda tedavisi devam etmektedir” dedi.

KOLLUK GÜÇLERİNE HİÇBİR CEZA VERİLMEDİ

Van’ın Çatak ilçesinde yaşanan olay ne distopik bir film senaryosu ne de polisiye bir romanın senaryosu olmadığına değinen Turan, “Van’da yaşanan olay, İşkence ve Diğer Zalimane, İnsanlık Dışı veya Onur Kırıcı Muamele veya Cezaya Karşı Sözleşmeyi 1987 yılında imzalayarak ülkesinde işkenceye karşı taraf olduğunu belirten Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bir ilçesinde meydana gelmiştir. Van’daki olay Ceza Kanunu’nun 94. Maddesinde ‘bir kişiye karşı insan onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur’ ibaresi olmasına rağmen işkence eden kolluk güçlerine hiçbir ceza verilmeyen bir ülkede gerçekleşmiştir” ifadelerine yer verdi.

“AKP İKTİDARININ UYGULADIĞI ANTİDEMOKRATİK POLİTİKALARIN SONUCUDUR”

Turan açıklamasını şöyle sürdürdü;

“Van’ın Çatak ilçesinde yaşanan olay ne geçiştirilecek talihsiz bir olaydır ne de üstü örtülecek bir hayal ürünüdür. Bizatihi kendinden başkasına hayat hakkı tanımayan AKP iktidarının uyguladığı antidemokratik politikaların sonucudur. AKP, devletin bütün imkanlarını kullanarak iktidarını sürdürmeyi amaçlaması açısından kendisine ‘tehlikeli’ olarak gördüğü bütün kesimlere yönelik, sonuçları ağır olan uygulamalara başvurmaktadır. AKP’nin politikalarını benimsemeyen veya eleştiren kesimler ya tutuklanmaktadır ya da ağır işkencelere maruz kalmaktadır. Van’da yaşanan olay, AKP’nin Kürtlere karşı ayrımcı politikalarının sonucu olarak sıradanlaşmış işkence olaylarından sadece bir tanesidir.

Doğu ve Güneydoğu illerinde ‘güvenlik politikası’ adı altında Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmalarına rağmen, hiçbir şekilde yurttaş olarak kabul görmeyen insanlara karşı, kolluk güçleri tarafından işlenen suçların ahlaki ve vicdani hiçbir tarafı yoktur. Hem anayasanın 94. Maddesinde belirtildiği gibi meclis başkanlığının tarafsızlığı, hem de Mustafa Şentop’un meclis başkanı seçildikten sonra tarafsız bir meclis başkanı olacağım yönündeki konuşmasından hareketle Van’ın Çatak ilçesinde askerler tarafından gözaltına alındıktan sonra işkenceye maruz kalan Osman Şiban ve Servet Turgut’un yaşadığı olayın aydınlatılması amacıyla meclis araştırılması açılması bir zorunluluktur. Çünkü Van’da yaşanan işkence olayı, mevcut bütün parlamenterlerin sorumluluğunda bir insanlık onuru sınavıdır.”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA