EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’ TARTIŞMA KONUSU OLDU! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET’ TARTIŞMA KONUSU OLDU!


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin, ‘eşit işe eşit ücret’ anlayışı kapsamında 4 bin 300 kişiye zam yapılırken, 380 kişinin maaşı düşürüldü! Muhalefet bu durumumu eleştirerek kimin maaşının neye göre düşürüldüğünü sordu.

HEDİYE EROĞLU

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 2020 yılı Ağustos ayı olağan toplantı döneminin birinci birleşim toplantısı Kongre ve Sergi Sarayı’nda yıldı.

Belediyede ‘eşit işe eşit ücret’ prensibi kapsamında 380 personelin maaşı düşürülürken, 4 bin 300 personelin maaşının yükseltilmesi eleştiri konusu oldu.

MOBBİNG Mİ VAR?

Düzenleme kapsamında işçilere zorla kabul kağıtları imzalatıldığı iddiasını gündeme getiren isim MHP’li Meclis Üyesi Mehmet Topkara oldu. Topkara, “Son günlerde tüm çalışanlarımızın da tedirgin olduğu ailelerinin de kendilerinin de bize ulaştığı bir konu var. Bu belediyelere bağlı şirketlerden kendilerine imzalatılmak üzere çalıştıkları işle ilgili maaş düşürme veya ayar verme gibi ve imzalaması mecburiyeti ortaya konularak bir yöntem belirlenmiş. Personel arkadaşlarımızın bilgisinin dışında hazırlanan bir konu imza atarsanız buyurun atın denmiş. Kurumun yaptığı bir çalışma olabilir ama bu konu personel ve aileleri tarafından tedirginlik yaratmış. Bu tedirginliğin giderilmesi, ilerde imzaladın, imzalamadın gibi çeşitli mobbing uygulanmaması için Mersin kamuoyuna ve meclisimize bilgi verilmesini rica ediyorum. Bu kişiler kim, neye göre performansları ölçüldü ve maaşları düşürüldü?” dedi.

“BURADA ANA AMAÇ EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET ANLAYIŞI”

Başkan Seçer ise iddiaları kabul etmeyerek, “Bir toplu sözleşme gerçekleşti. Mümkün olan en iyi koşulları gerçekleştirmeye çalıştık. Haftalık 45 saatten 40 saate düşürdük. Ama baktığınız zaman sağladığımız sosyal haklarla ve düzenlediğimiz ücretlerle birlikte yeni haklar sağlamaya çalıştık çalışanlarımıza. Baktığınız zaman biz çalışanlarımızdan verim almak isteriz ama bu verimi alırken de verebileceğimiz en iyi hakları vermeye çalışırız. Yapabileceğimiz en azami inisiyatifleri kullanarak onlara katkı sunmaya çalışıyoruz. Bunun yanında bizim tespit ettiğimiz bir olay var. Belediyelerde, kamuda uzun yıllar önce makaslar çok daha fazlaydı. Burada ana amaç eşit işe eşit ücret anlayışı.

“10 BİRİM MAAŞ ALIP 0 FAYDA SAĞLAYAN KİŞİLER VAR”

Şimdi bir mühendis çalışıyor, diğer tarafta da bir mühendis çalışıyor. Birinin size sağladığı katkı 10 birim, diğerinin sağladığı katkı 3 birim. Biri yeni mezun olmuş mühendis, diğeri yıllarını vermiş mühendis. Aynı maaşı verdiğiniz de adaletli bir dağılım olmuyor. Diğer taraftan da standart maaşlarda kalifiye eleman çalıştırmakta zorlanıyoruz. Şimdi 4-5 bin civarında standart mühendis maaşları var. 20-25 yıl deneyimli size katkı sağlayacak bir mühendisi bu maaşlara çalıştırma şansımız yok. Ama yeni mezun olmuş mühendisler sizde takdir edersiniz ki bu maaşlara çalışıyorlar. Hep deneyimli bulmak eşyanın tabiatına aykırı.

Biz temsili rakamlar koyduk. Temsili olarak ilk başlangıç 4 bin ile başlıyor ama maaşı 7 bin liraya kadar çıkabiliyor. Bize sağladıkları katkıya göre bu durum değişiyor. Büro elemanları standart ama bazı alanlar standart olamıyor. Bizde 5 birim maaş alıp muazzam fayda sağlayan elemanlar vardı. Ama 10 birim maaş alıp 0 fayda sağlayan kişilerde var. Önceki dönem bir şekilde girmiş belediyeye, benim çalışabileceğim bir kişi değil. Vasfı, mesleki deneyimi, feraseti benim çalışacağım bir eleman değil” açıklaması yaptı.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA