HEDİYE EROĞLU
Altyapı kapsamında gerçekleştirilen kazı çalışmalarının adresi Mersin Büyükşehir Belediyesi Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı (AYKOME) Şube Müdürlüğü, ilçe belediyelerin eleştiri oklarının hedefi oldu.
AYKOME’den gerek hizmet alımı gerekse de alacaklarının tahsilatında sıkıntı yaşayan Cumhur İttifakı’na mensup belediyeler, Büyükşehir Meclisi’nden konuyla ilgili yeni bir düzenleme talep etti.
Konuyla ilgili bir önerge veren Erdemli Belediye Başkanı Mükerrem Tollu ve Meclis üyeleri; Duran Kara, Mustafa Akın, Mehmet Topkara ve Halil Çortul, çözüm çağrısı yaptı.
Önergede; “İlçe belediyelerin sınırları dahilinde TEDAŞ, MESKİ, Türk Telekom ve benzeri kurumlar ve vatandaşların özel olarak altyapı çalışmalarında yapılan kazılarla ilgili alınan tahribat bedellerine ilişkin olarak Büyükşehir AYKOME Şube Müdürlüğü’nce kazı ruhsatları düzenlenip, tahrip bedeli ve tahsilatı yapılmaktadır. Bu tahsilatlar yıl sonu itibariyle toplanarak hak edişleri düzenlenip ilçe belediyelerin hesabına alacağı olarak kaydedilmektedir. Belediyemizce yıl boyunca yapılan kazıların tamiri yapılmaya devam edilmekte ve asfalt bedeli peşin olarak ödenmektedir. Bu durum da belediyelerimizi zora sokmaktadır. Bu işlem yerine AYKOME Şube Müdürlüğü ya da ilgili yol yapımında görevli müdürlük tarafından her yıl düzenli olarak ilçe belediyeler sınırları içerisinde yapılan tüm kazılarla ilgili tamir ihalesi yapılarak işlemlerin kontrol altına alınması, hızlı yapımın gerçekleşmesi ve tüm bunlarla birlikte toplanan tahrip bedeli paralarının amacına uygun olarak harcanması sağlanacaktır” denildi.
SEÇER’DEN ‘GÖRÜŞELİM’ TEKLİFİ
Konuyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’den ise, “Bu aslında idari bir karar, meclis kararına gerek yok. Belediye başkanları ile görüşelim. Hepiniz onaylıyorsanız farklı bir yöntem olabilir” dedi.
CHP’li Ali Dinsever ise önergenin iyi niyetle verilmiş olduğunu, içeriğinin de doğru olabileceğin ancak usule ve mevzuata gör bunu meclis gündemine alıp karara bağlamanın hukuken mümkün olmadığını belirtti. Dinsever, meclis üyeleri açısından sıkıntı yaratabileceğini aktardı.
Başkan Vahap Seçerde tekrar söz alarak, “Önergeyi geri çekebilirsiniz, ben bu konuyu makul karşılıyorum. Arkadaşlarımla da görüştüm, bizce de çözülebilir. Bu yöntemle ben çözüme hazırım, meclis kararına gerek yok. Bence geri çekelim sonra bunu konuşalım” dedi.
“AYKOME’DEN PARA ALAMIYORUZ”
Söz alan Başkan Mükerrem Tollu ise Telekom, TEDAŞ, Meski veya farklı bir kurum tarafından kazı yapıldıktan sonra muhatap bulmakta zorlanıldığını vurgulayarak, “AYKOM’e ‘ilçe belediyesi bu işi yapsın’ diyor ama biz AYKOME’den para alamıyoruz. Yılsonunda para alınıyor, muhatap da belli olmayınca hem vatandaş mağdur oluyor hem belediyeler prestij kaybı oluyor. Bir yerde bir kazı yapılıyor aylarca bu kazı bertaraf edilmiyor. Dolayısıyla bu iyin AYKOME tarafından çözülmesi çok daha rantabıl ve hızlı olur. Çünkü parayı alan AYKOME bu işin muhatabının da AYKOME olması gerekiyor. AYKOME’nin bu işi bir an önce çözmesi lazım” dedi.
GEÇEN YIL Kİ AYKOME GELİRİ 32 MİLYON
Başkan Seçer ise AYKOM’nin parayı aldığını ancak ilçe belediyesinin hakkını gönderdiğini, Büyükşehir’in hakkı olanı da büyükşehire bıraktığını söyleyerek, “AYKOME nakit ödeme yapmıyor olabilir, karşılıklı mahsupların içerisinde kaynayıp gidiyor. 2019 yılında AYKOME 32 milyon 356 bin TL. Yani kurumlardan bize gelen para. Bunun 14 milyon 129 bin TL’sini ilçe belediyelere göndermişiz. Diğeri de bizim yaptığımız işe karşılık bizde kalmış. Ben şunu anlıyorum, ‘biz bu parayı istemiyoruz, kurumların işini siz yapın’ diyorsunuz. Ben razıyım, bunda bir sorun yok” dedi.