Cumhurbaşkanlığı’nın himayesinde Gençlik ve Spor Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Türkiye Beyazay Derneği’nin destekleri ile başlatılan ’Aşmak İçin Hareket’ kampanyasının tanımı Mersin'de yapıldı. Bir düğün salonunda düzenlenen toplantıya, Mersin Vali Yardımcısı Mahmut Halal, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Türkiye Beyazay Derneği Mersin Şube Başkanı Gökhan Aksu ile engelli vatandaşlar katıldı.
Burada konuşan Türkiye Beyazay Derneği Mersin Şube Başkanı Gökhan Aksu, bu projenin felsefesinin engelleri beraber hareket ederek aşmayı benimsediğini belirterek, “Ayrıca birlikte yaşama, kültürü geliştirmeyi amaçlıyor. Yani engelli ve engelsiz bireyleri birlikte hareket ederek, engelleri aşmaya davet ediyoruz.
Yapılan anket sonucuna göre toplumun yüzde 80’ı engellilerin toplumdan soyutlanmaları gerektiğini düşünüyor. Yüzde 68’i engellilere yönelik özel yapılmış site ve mahalle projelerine destek vermiyor. Yüzde 70’i engelli komşu istemiyor. Yüzde 57’si engelliler için ayrı bir okul yapılmasını destekliyor. Yüzde 80’i engellilerin evde çalışması gerektiğini düşünüyor. Yine ankete katılan engelli bireylerden yüzde 55’i bir arada oturabileceklerini, yüzde 36’sı toplu taşıma araçlarında zorluklar çekiyor. Yüzde 70’i çalışmıyor, yüzde 46’sı yaz tatillerini evlerinde geçiriyor, yüzde 54’ü otobüs duraklarında yeteri kadar bilgilendirme levhalarının olmadığını düşünüyor. Toplumumuzun yüzde 50’sinin hiç engelli arkadaşı olmamış. Yüzde 31’inin engelliler ile ilgili merak ettiği hiçbir konu yok. Yüzde 54.8 ise engelliler ile nasıl iletişim kuracağını bilmiyor. Yine yüzde 78.8 engellileri tanımaya yönelik girişimde hiç bulunmamış. Yüzde 83 engellileri tanıtmaya yönelik çalışmaların yetersiz olduğunu düşünüyor” diye konuştu.
“BU KAMPANYA ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN İHTİYAÇLARININ KARŞILANMASI İÇİN BAŞLATILMIŞTIR"
“Aşmak için Hareket” kampanyasının büyük bir kampanya olduğunu vurgulayan Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva ise “Engelli kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması için başlatılan bir kampanyadır. İnsanların birçoğu engellilerin nasıl bir eğitim gördüğünü bile bilmiyorlar. İnsanlar iletişim nasıl kuracağını bilmiyorlar. Bilmeyince de karşındaki adamı suçlayamazsın, sen kötüsün diyemezsin. Dolayısıyla bunu yaşayarak öğrenmemiz lazım” dedi.
“YOLDAN EN İYİ GEÇENLER, ARDINDAN GELENLERE ENGEL BIRAKMAYANLARDIR”
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna da 13 yıllık görev sürecinde Toroslar’da özellikle engelli vatandaşların diğer insanlar gibi yaşayabilecekleri fiziki düzenlemeleri oluşturmaya gayret ettiklerini vurgulayarak, “4 bine yakın sokağımızın, 3 bin 700’ün de düşük banket uygulamasıyla engellilerimizin önündeki engelleri aşmalarına vesile olmaya gayret ettik. Engellilerin ne kadar hassas olduklarını biliyoruz. Aynı zamanda Toroslar Belediyesi olarak Avrupa Birliği projelerinde bölgede en iyi olan belediyelerden biriyiz. Engellilerle ilgili çok proje yaptık. Farkındalık oluşturmak için 13 yıldır uğraşıyoruz. Sağlıklı her insanın da bir engelli adayı olduğunu unutmayalım anlamında birçok etkinlik yapıyoruz. Amacımız bütün engellilerin önündeki engelleri ortadan kaldırmaktır. Yoldan en iyi geçenler, ardından gelenlere engel bırakmayanlardır. Herkes bu doğrultuda çalışmalıdır” diye konuştu. (iha)