ALZHEİMERE KARŞI OMUZ OMUZA VERDİLER


 

Dünyada ve ülkemizde benzeri olmayan, “Alzheimer Kampı”nın 7’incisi sone erdi. Hastalar, hasta yakınları ve uzman doktorların katıldığı etkinlikte alzheimere karşı omuz omuza verdi.

GİZEM EKİCİ

Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi tarafından, ‘Alzheimer Eğitim Kampı’nın 7’incisi 18, 19 ve 20 Aralık tarihleri arasında düzenlendi. Hastalar, hasta yakınları, hekimler, eğitmenler, gönüllüler ve gençlerin katıldığı kampta, birbirinden farklı etkinliklere imza atılarak ruhsal doyum şöleni yaşandı. 
Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi tarafından inşa edilen Yaşlı Yaşam Merkezi’nde düzenlenen kampta ilk gün; Hasta Yatın Eğitimi; Prof. Dr. Aynur Özge, Uzman Dr. Emine Kaygılı, Dr. Hülya Atilla, Ömer Faruk Bilgin ve Dr. Ful Uğurhan tarafından verildi. 
Etkinlikte ayrıca; Prof. Dr. Aynur Özge, “Alzheimer hastalığında nasıl tanı koyuyoruz?” başlıklı bir sunum yaptı. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Evlice de, “Alzheimer hastalığını nasıl tedavi ediyoruz?” ve Yrd. Doç. Dr. Anıl Tanburoğlu ve psikolog Mekselina Şahin ile Kahraman Kıral da, “Alzheimer Hastalandığında Çevresel Sorunlar” başlıklı bir sunum yaptılar. 
Etkinlik kapsamında ayrıca; Doç. Dr Gönül Babayiğit tarafından“Alzheimer ve Egzersiz” başlıklı bir sunum yapıldı ve Yelda Sanat Merkezi desteğiyle ritim çalışması gerçekleştirildi. 
İkinci gün ise; Dr. Mustafa Seçkin, “Alzheimer Hastalığından Korunmak Mümkün mü?” başlıklı bir sunum yaptı. “Alzheimer Hastalığı ile Baş Etmeyi Öğreniyoruz” paneli ile Uzman Dr. Emine Kaygılı tarafından, “Alzheimer Hastalığında Davranış Sorunları”, Şadiye Dönümcü tarafından, “Bende Varım”, avukat Sevgi Yanpar tarafından da “Alzheimer Hastalığında Hukuksal Sorunlar”, Yrd. Doç. Dr. Zülal Erkan tarafından “Rahatlama Teknikleri ve Grup Terapisi” sunumu ile Orhan Tural tarafından ebru çalışmasına imza atıldı.

MAKET ÜZERİNDE, “HASTA BAKIM EĞİTİMİ”
Programın ikinci gününde Aile Hekimleri Eğitim Programı kapsamında ise; Doç. Dr. Sevnaz Şahin tarafından “Geriatrist gözüyle yaşlılık”, Yrd. Doç. Dr. Ahmet Evlice tarafından, “Alzheimer tanısını nasıl koyuyoruz”, Yrd. Doç. Dr. Anıl Tamburoğlu tarafından, “Alzheimer hastalığı nasıl tedavi edilir?”, Dr. Mustafa Seçkin tarafından, “Alzheimer hastalığından nasıl korunuruz?”, Doç. Dr. Nil Tekin tarafından, “Alzheimer hastalığından nasıl korunuruz?”, Zekeriya Alan tarafından “Ülkemizde gündüz bakım hizmetleri”, Uzman hekim Fidan Karaçizmeli tarafından, “Alzheimer hastalığı için ev ortamı nasıl düzenlenmeli?”, Uzman hekim Fatma Babalıklı tarafından, “Alzheimer hastalığı için farklı evrelerde kurumsal bakım ne verebilir?”, uzman hekim Fatma Babalıklı tarafından, maket üzerinde, “Hasta bakım eğitimi” verildi. 
Ayrıca etkinlik kapsamında; sabah egzersizleri, emoji yastık yapımı, obje boyama, yürüyüşler gibi aktiviteler de yapıldı.

BU KAMPIN DÜNYADA BENZERİ YOK!
Etkinlik ile ilgili gazetemize konuşan Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi Başkanı Prof. Dr. Aynur Özge, Alzheimer Eğitim Kampı’nın, ülkemizde ve dünyada benzeri olmadığına dikkat çekti. 
“Bilgi ve paylaşmak en önemli silahtır, zor dönemeçleri geçerken yol gösterici aradığınızda” diyen Prof. Dr. Aynur Özge, kampta; İstanbul, İzmir, Denizli, Ankara, Gaziantep, Adana gibi illerden gelen 30’a yakın misafirle birlikte yepyeni bir deneyime yelken açtıklarını söyledi.
Bu yıl 7’incisi yapılan kampa olan ilginin her geçen yıl daha da arttığını işaret eden Özge, etkinliğe yaklaşık 300 kişinin katılım sağladığını bildirdi. 
Yıllardır örnek bir imece ruhu ve azimle inşa ettikleri Yaşlı Yaşam Merkezi’nde yapılan kampın verimli geçtiğini belirten Özge, “Hastalar geliyor oraya isterse gün boyu kalıp akşam evlerine gidiyorlar, isterse gece de aileleriyle kalıp destek aldılar. Hastalarla gün boyu, muhteşem bir enerji ve sevgiyle üniversite öğrencileri ilgilendi. Hastalar güvende iken hasta yakınları ve bakıcılar; yurdun dört bir yanından gelen uzmanlar tarafından gün boyu eğitimler alıp, hastalarının neden farklı davrandığını ve kendilerinin neler yapması gerektiğini öğrendiler. Aynı zamanda yalnız olmadıklarını anlayan hasta yakınları, katıldıkları bu güzel ailede, omuzlarına dokunan dost elini hissettiler” diye konuştu.  
Etkinliğe katılan hekimlerinde birbirinden değerli uzmanlardan alzheimer hakkındaki bilgileri güncelleme fırsatı yakaladığını belirten Prof. Dr. Aynur Özge, “Ve gönüllüler... Hiçbir ücret alınmayan, profesyonel organizasyon desteği olmadan gerçekleşti bu kamp. Yüzlerce katılımcı gönüllülük esası ile eğitim aldı ve Mersin’i tanıyarak ayrıldı kamptan” dedi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA