Tarihi varlıkların korunması için önemli adım


 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Dr. Hüseyin Çamak, TBMM genel kurulunda ‘Türkiye Varlık Fonu Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa Tasarısı’ üzerine söz aldı.

Haber Merkezi

Tasarının genel itibarıyla, cumhuriyetle birlikte elde edilen tüm yeraltı ve yerüstü varlıklarımıza, planlama süreçlerine ve kültürel varlıkların yönetimine, yasaları hiçe sayan bir anlayışla zarar verdiğini kaydeden Çamak, “Darbe sürecine ne kadar karşıysak kamusal alanlarımızın ve kültürel varlıklarımızın elimizden alınmasına da o kadar karşıyız” dedi. 
 Çamak, 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 65'inci maddesinin dördüncü fıkrasında yapılmak istenen değişiklikle ilgili olarak ‘kesin inşaat yasağı getirilen yerler hariç olmak üzere’ ibaresinin eklenmesini önerdi.  
Çamak, “Korumanın amacı dünü bugüne bağlamanın yanı sıra, geçmiş ile geleceği bağdaştırarak kendi içinde varlığını sürdürebilen tarihî çevrenin oluşmasına yardımcı olmaktır. Bu çevrenin tarihsel görünümlerini yitirmemesi için de önlem alınması gerektiği açıktır. Bu nedenle, kurul üyeliklerine atanacak kişilerin hem korumanın kuramını hem de koruma uygulamalarını bilen yetkin kişilerden oluşması zorunludur. Aksi hâlde, sadece bitirdiği lisans diploması esas alınarak koruma faaliyetlerine yabancı kişilerin kurul üyesi olarak atanması dönüşü olmayan kültür varlığı kayıplarına ve kişisel mağduriyetlere yol açabilmektedir. Koruma Yüksek Kurulunun Koruma Bölge Kurulunun aldığı kararları yok sayarak farklı bir karar verebilmesi de yasanın kendi içerisinde çelişmesine neden olmaktadır” dedi.
Gayrimenkul sektörünün temel ekonomi unsuru hâline geldiğine, buna karşın restorasyon şirketlerinin yetersizliği, kentsel koruma konusunda duyarsızlık ve kuralsızlık nedeniyle kentlerin tarihî dokularının yok edildiğini kaydeden Çamak, tarihî yapı restorasyonunun adi bir işçilik düzeyine indirgeyen uygulamalara dikkat çekti. 
Çamak, “Tarih bir kez üretir, tarihî yapıtlar da tektir. Koruma da bir kez yapılabilir. Yapıtlar paraya feda edilemeyecek bir değerdir. Tarihî kimliği yok etmeden ülkenin itibarını artıracak koruma ve kullanma yöntemleri geliştirmemiz gerekmektedir. Tarihî yapıtı seçen, koruyan, tamir eden, kontrol edenler tarihe en saygılı, en bilgili, en deneyimli uzmanlar olmak zorundadır” dedi.
Görüşmelerde, Çamak’ın kanun değişikliği metnine ‘kesin inşaat yasağı getirilen yerler’ ifadesinin eklenmesi yönündeki önergesi tüm partilerin oylarıyla kabul edildi. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA