HEDİYE EROĞLU
Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin geçen dönem Burhanettin Kocamaz’ın teklifi ile; Mezitli ilçesi Bozön Mahallesi ile Yenişehir ilçesi Kocavilayet ve Çiftlik Mahalleleri’nde bazı vatandaşların arazilerini belediye hizmet alanına dönüştürmesi oldu bittisine mahkemeler geçit vermedi.
Mersin İdare Mahkemeleri’ne başvuran hak sahiplerinin itirazı sonrası başlayan yargı süreci yurttaş lehine sonuçlandı. Yurttaşlar, mahkemeleri kazanmaları ile topraklarına yeniden kavuştular.
MEZARLIK ‘OLDU-BİTTİ’SİNE MAHKEME ‘DUR’ DEDİ
Bu kapsamda Mezitli İlçesi, Bozön Mahallesi, 2731, 2732, 2733, 2734, 2655, 2657, 2641, 2647, 2753, 2755 ve 2757 nolu parseller ile Mezitli Mahallesi 3715 sayılı parsel ile Yenişehir ilçesi, Çiftlik Mahallesi, 2065 sayılı parseli kapsayan alanların mezarlık yapımı için belediye hizmet alanı olarak işaretlenmesine ilişkin düzenlenmenin iptali için açılan dava, Mersin 2.İdare Mahkemesi vatandaş lehine sonuçlandı. Gereğinin yapılması için İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Çevre ve Sağlık Komisyonu ile Ulaşım Komisyonu’na müştereken havale edilen teklifler komisyonlardan geldiği haliyle mecliste de oy birliğiyle kabul edildi. Böylece mezarlık alanı ilan edilen alanlardan bazıları yeniden tarım arazisi oldu.
Yine Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesi 730 sayılı parseli de kapsayan alan ve 119 sayılı parseli kapsayan 1/5 bin ölçekli Revizyon Nazım İmar Planı kapsamında mahkemenin işlemin iptali kararı da oy birliğiyle kabul edildi.
Yine Yenişehir İlçesi, Kocavilayet Mahallesi, 11075 ada 1 parsel sayılı “Belediye Hizmet Alanı” (BHA) niteliğindeki parselin yeşil alan olarak işaretlenmesine ilişkin Mersin 2. İdare Mahkemesi’nin işlemin iptaline ilişkin kararı da mecliste oy birliğiyle kabul edildi.
BÜYÜKŞEHİR, ÇOK SAYIDA MAHKEME KARARI İLE KARŞI KARŞIYA
Konuyla ilgili Mersin Büyükşehir Belediye Meclisinde değerlendirmelerde bulunan Başkan Vahap Seçer, “Hak sahipleri bizi dava etmişler, biz burada mahkeme kararını uyguluyoruz” dedi.
CHP’li Meclis üyesi Ali Dinsever de konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Çok sayıda mahkeme kararı ile karşılaşıyoruz. Mahkeme kararına direnme şansımız zaten yok ama benim anladığım kadarıyla bundan sonraki benzer sorunlarda meclisin komisyonlar kanalıyla tartışması gereken bir konu var: idare mahkeme kararlarında kararların iptal yönünde çıkmasının büyük çoğunluğu usul eksikliğinden kaynaklanıyor. İdarenin usul kurallarına uymamış olmasından dolayı iptal kararı çıkıyor.
Mahkeme iptal ettiyse vazgeçiliyor, ‘yararlı değildir’ gibi bir kanı oluşuyor. Bu doğru bir kanı değil. Eksiklikler giderilerek kamu yararına bu işler devam edilebilir” dedi.
Bunun üzerine tekrar söz alan Başkan Vahap Seçer, “İdari mahkemeler idarenin tasarruflarına yönelik kararlar verebilir, boza da bilebilir. Kamu yararı var ise ısrarcı olunabilir. Ama esasında kamu yararına aykırı bir durum gözetmişse mahkeme ona diyecek bir şey yok” dedi.