GİZEM EKİCİ
Mersin Rotary Kulübü’nün Meslek ödülleri sahiplerini buldu. Rotary Kulübü’nün her yıl dağıttığı Meslek Hizmet Ödülleri bu yıl MİY Onursal Menajeri Hacı Bayram Birinci, Türkiye Basketbol Federasyonu Milli Takımlar Direktörü Haluk Yıldırım, Araştırmacı Vahap Kokulu ve ayakkabı tamircisi Nadir Çağlı’ya verildi.
Mersin HiltonSA’da düzenlenen törene; Rotary Kulüp üyeleri, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve davetliler katıldı.
Mersin Rortary Kulübü Başkanı Güran Dinçer, Meslek Ödüllerini işinde başarılı olmuş ve kente katkısı olan kişilere verdiklerini belirtti.
Meslek Ödülleri Komite Başkanı Dr. Serhan Antalyalı da törene katılanlara teşekkür ederek, “Her yıl bu ödüllerimizi dağıtıyoruz. Mesleğinde başarılı olmuş kişilerle, mesleğini yaşatmaya çalışanlar arasında titizlikle seçim yapıyoruz. Ödül alanları kutluyorum” dedi.
Mersin sporuna katkılarından dolayı Mersin İdmanyurdu Onursal menajeri Hacı Bayram Birinci’nin ödülünü Rotary Kulüp eski guvarnörlerinden İlhan Savucu, Mersin tarihine ve kültürüne katkılarından dolayı Vahap Kokulu’ya ödülünü Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Türk Basketboluna katkılarından dolayı Haluk Yıldırım’a ödülünü Dr. Serhan Antalyalı, kaybolmaya yüz tutmuş ayakkabı tamirciliğinin son temsilcilerinden Nadir Yağlı’ya ödülünü Mersin Rotary Kulübü Başkanı Gürhan Dinçer takdim etti.
KOKULU ÖDÜLÜNÜ MERSİNLİLER’E ARMAĞAN ETTİ
Yazar Vahap Kokulu gecede yaptığı konuşmada, ödüle layık görülmesi nedeniyle Rotary ailesine teşekkür ederek, “Bu ödülü milattan önceki dönemlere ait Doğu Akdeniz çanağının Yumuktepe varlığı ile kanıtlanan, Viranşehir Pompeipolis'le devam eden tarihi kenti Mersin'in tarihine, kültürüne, sanatına ve barışının yaşatılmasına eylemleri ile yazıları ile söylemleri ile emek veren Mersin'li her bir kişiye armağan ediyorum, ebedi yaşama intikal edenleri rahmetle anıyorum” dedi.
Halen Zafer Çarşısı olan alanda Çift Çan Kuleli Ortodoks Kilisesi’nin 1940'lı yıllarda hala anlaşılmayan bir sebeple yıkımı ile başlayan ve son olarak Mersin Şehir Stadyumu’nun 2018 yılında yıkımı ile 75 yıldır yıkımları devam eden Mersin yaşam kültürünün anıt yadigarlarını hüzünle, özlemle hatırladığını dile getiren Kokulu, “Türkiye'nin en eski spor kulübü Mersin markasını Uluslararası boyutlara taşıyan ve bugün layık olmadığı bir yapıda ömrünü sürdüren Mersin İdmanyurdu'na emeği geçen her bir kişiyi saygı ve sevgi ile anıyorum.Vefat edenlere rahmet diliyorum.
Kaybettiğimiz Mersin yaşam kültürünün maddi ve manevi değerlerine oturup ağlamak yerine daha fazla kayıplara uğramamak için hiç olmazsa bu kültürü yaratmış olanları geleceğe, çocuklarımıza ve torunlarımıza aktarmak adına o kişileri, mekanları,olayları unutmamız lazım. Ben işte bunun için yazıyorum, sunumlar yapıyorum.
“URAY CADDESİ’NDEKİ BİNALAR RESTORE EDİLİP MÜZE OLMALI”
Ben bir akademisyen, gazeteci yazar değilim hasbelkader gönüllü bir yazarım. Bunlar çeşitli dergilerde ve sosyal medyada yayınlanıyor. Mersin Üniversitesi sempozyumlarına tarihi Mersin'in insanlarının asil güzelliğini anlatıyorum. Akademik çalışmalar için kayıtlara geçiyor. Çeşitli kurum ve topluluklarda sunumlar yaparak bu vazifemi yerine getirmeğe çalışıyorum ve ömrüm ve sağlığım yettiği sürece devam edeceğim.
Yok edilenler var ama yeniden yapılanlar var. Benim büyükdedemin Hadra Hamamı’nı satın alan Akdeniz Belediyesi o yadigarı restore etti, Mersin'e kazandırdı. Dönemin başkanı Kenan Yücesoy'a teşekkür ederim.
Uray Caddesinde birkaç yadigar bina restore edildi. Keşke onlar Mersin'e müze olarak kazandırılabilseydi. Olur inşallah. Mersin'in çok ihtiyacı var.
Devlet bütçemize çok önemli miktarda ‘rüsum’lar kazandıran ama varlığı adeta unutulan, Mersin Feneri yıllar sonra onarılıyor.İnşallah çevresi de bir sosyal kültürel mekan olarak işlev kazanır.
Kiremithane Mahallesinde 55 koruma altındaki evden 22'si halen onarımda ve Tahtalı Cami, Hadra Hamamı civarındaki sokaklara yeni bir çehre veriliyor. Devletimiz varolsun.
Bu konuda babası da Mersin'de bir devlet memuru olarak çalışmış Akdeniz Kaymakamı Muhittin Pamuk'u bu projesinden dolayı kutluyorum.Değerli kaymakamımıza destek olan Mersin Valisi sayın Ali İhsan Su'ya saygılarımızı sunuyorum.
Şimdilerde Uray caddesinin başlangıcında Gazi Mustafa Kemal'in 1918 Kasım ayında bir gece konakladığı Karamancılar Konağını Mersin Büyükşehir kamulaştırdı ve sanıyorum Müze olacak. Sayın Başkan Kocamaz'a teşekkür ediyorum.
İçel Sanat Kulübü çevresindeki restore edilerek muhteşem bir yapıya kavuşturulan ve Mersin Büyükşehir Belediyesince kiralanan eski Mersin konakları Mersin'in kültürel sanatsal çalışmalarına mekan olmayı, İçel Sanat kulübüne tahsis edilmelerini bekliyor” dedi.
“MERSİN’DE DAHA YAPACAK ÇOK İŞ VAR”
Mersin’de yapılacak çok iş olduğunu ve bu işleri yapmak için bir Mersin'li ‘iradeye’, Mersinli ‘Kültürüne’ ihtiyacın bugün daha fazla olduğunu vurgulayan Vahap Kokulu, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Mersin'lilere öğüdü,talimatının bir ‘şifre’, bir ‘parola’ gibi yaşatmamız bizim aydınlığımızdır. Düşman işgalinden kendi yerel güçleri ile büyük taarruzdan önce kurtulmuş Mersin'i yaşam kenti seçenlerin, göç etmişlerin Mersin'de yaşayanların ‘Ben Mersin'liyim’ demeleri bir onurdur. Ülkemizin en yaşlı, gayrimüslim öykü yazarı halen Kanada'da yaşayan Mersin'li İlyas Halil’dir ve her öyküsünün satırlarında Mersin'lileri anlatıyor.
Devlet Sanatçısı Nevit Kodallı ömrünün son yıllarını Mersin'de geçiriyor ve Mersin'de son nefesini veriyor.
Dünyaca tanınmış şair yazar Özdemir İnce, Mersin'de MTSO ile birlikte Türkiye'de bir ilk ‘Kent Edebiyat Ödülü’ kuruluşunu sağlıyor ve 60 bin kitabını Mersin'de bulunduracak bir kütüphane mekanı ve kendisi ve eşi için mezar yeri arıyor.
Sizler Mersin Rotary olarak çok anlamlı projeler yürütmektesiniz.Varolun. Sizden, eşlerinizden rica ediyorum. Ailenizi yazın. Ailenizde Mersin merkezli yaşananları yazın. Sizlere büyüklerinizce anlatılmış anıları toplayın. Teknoloji müsait. Bunları çocuklarınıza torunlarınıza armağan edin. Emin olun böylece geleceğin Mersin'ini bir dünya kenti yapmaları için çocuklarınızın güzel malzemeleri olacak. Onların buna ihtiyacı olacak. Bir gün mutlaka o yazdıklarınıza göz atmaya başlayacaklardır. Mersin'in tarihi mezarlığında yan yana ebedi uykularında olan her din, mezhep ve etnik kökenden hemşerilerimize bir dua yetmez. Onları ve yarattıkları Mersin yaşam kültürünü her vesile ile hatırlatmamızın bir borç olduğuna inanıyorum. Hepinizi saygı ile selamlıyor ve tekrar teşekkür ediyorum”.