9 CAN ALAN TREN KAZASI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI


 

Ankara-Konya seferini yapan yüksek hızlı tren kazasında 9 vatandaşın hayatını kaybetmesi sonrası konu Meclise taşındı.

Haber Merkezi

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi.  Antmen önergesinde “Olayın kapatılması için göstermelik bir şekilde bir memuru sorumlu tutup görevden almak yerine bu kazanın sorumluluğunu alarak istifa etmeyi ve açılacak yargı sürecine objektif biçimde destek olmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

AK Parti döneminde 97 kişinin tren kazalarında yaşamını kaybettiğini ve en az 673 vatandaşın da bu kazalarda yaralandığını kaydeden Antmen, bu kazalara rağmen bugüne kadar hiçbir Bakan ve yetkilinin sorumluluk almadığını ve istifa etmediğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 2011 yılında Ankara Konya hızlı tren hattı açılışındaki konuşmasını da hatırlatan CHP’li vekil “Erdoğan hızlı tren hattının açılış konuşmasında bu inşaatların 5 ila 13 yıl arasında sürdüğünü, Roma-Napoli hattının 11, Hannover-Berlin hattının 7, Ankara-Konya hattının 4,4 yılda yapılmasıyla övünmüştü. Benzer uzunluktaki hızlı tren hatlarının yapımı ve hizmet süreleri Almanya’da 7, İtalya’da 11 yıl sürerken Türkiye nasıl 4 yılda bunu tamamlamıştır?” diye sordu.

 Dünyadan da örnekler veren Antmen önergesinde şu örneklere yer verdi:  “2008 yılında Macaristan Ulaştırma Bakanı ve Demir Yolları Genel Müdürü 4 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etmiştir.  2009 yılında Hırvatistan Ulaştırma Bakanı 6 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etmiştir. 2009 yılında Mısır Ulaştırma Bakanı 18 kişinin öldüğü tren kazası sonrası istifa etmiştir. 2009 yılında Kostarika Ulaştırma Bakanı bir köprünün çökmesi nedeniyle 5 kişi ölünce istifa etmiştir. 2012 yılında Mısır Ulaştırma bakanı 49 öğrencinin tren kazasında ölmesi sonrası istifa etmiştir.  2016 yılında İran Demir Yolları Genel Müdürü Muhsinpur Seyyid Agayi, 40 kişinin öldüğü tren kazası sonrası "Yöneticiler gerçekleşen hadiseler için sorumluluk almak zorundadır" diyerek istifa etmiştir. 2017 yılında Hindistan Demiryolu İdaresi Başkanı ülkesinin kuzeyinde yaşanan tren kazalarından sonra istifa etmiştir.”

“SİNYALİZASYON SİSTEMİ NEDEN BULUNMAMAKTADIR?”
Önergede yer alan sorular şu şekilde; “Olayın kapatılması için göstermelik bir şekilde bir memuru sorumlu tutup görevden almak yerine bu kazanın sorumluluğunu alarak istifa etmeyi ve açılacak yargı sürecine objektif biçimde destek olmayı düşünüyor musunuz? Benzer uzunluktaki hızlı tren hatlarının yapımı ve hizmet süreleri Almanya’da 7, İtalya’da 11 yıl sürerken Türkiye nasıl 4 yılda bunu tamamlamıştır? Ankara Konya hızlı tren hattının seçimler için hızlıca yapılıp açıldığı iddiaları doğru mudur?  Ankara Konya hızlı tren hattının gerekli test sürüşleri ve uzman kontrolleri yapılmış mıdır? Avrupa ülkeleri başta olmak üzere hızlı tren hatları nasıl yapılmakta, test sürüşleri ne şekillerde gerçekleştirilmektedir? Bahsi geçen hızlı tren hattının ihalesi ne şekilde yapılmıştır? Hattın yapımında kaç firma bulunmuş ve ne kadar ödeme yapılmıştır? Ankara Konya hızlı tren hattında sinyalizasyon sistemi neden bulunmamaktadır? Başka hangi hızlı tren hatlarımızda bu sistem kurulu değildir?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA