“YERLİ MUZ ÜRETİCİLERİNİ İTHALAT LOBİSİNE KURBAN VERMEYİN” | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

“YERLİ MUZ ÜRETİCİLERİNİ İTHALAT LOBİSİNE KURBAN VERMEYİN”


 

Yerli muz üreticilerinin desteklenmesi için ithal muza uygulanan kotanın düşüreleceği iddialarını yazılı olarak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’a soran İYİ Parti Milletvekili Çelik “Muz üreticilerini ithalat lobisine kurban vermeyin” çağrısı yaptı.

Haber Merkezi

İYİ Parti Mersin Milletvekili Behiç Çelik Türkiye’deki muz üretiminin yüzde 68,8’ini gerçekleştiren Mersin’deki muz üreticilerinin yaşadıkları sıkıntıları TBMM gündemine taşıdı. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi veren Çelik, ithal muzda uygulanan yüzde 145,8 olan kotanın yüzde 80’e düşürüleceği yönündeki çalışmaların olup olmadığını sordu. 500 bini aşkın vatandaşın yerli muz üretiminden gelir sağladığını ifade eden Çelik, “Muz üreticilerinin mağdur olmaması T.C. hükümetlerinin temel politikası olmalıdır. İthalat lobisine kurban vermemek gerekir. Bu açıklamalar ışığında yüzde 145,8 olan kotanın yüzde 80’lere çekileceği yönünde çalışmalar olduğu söylentileri yayılmaktadır. Bunun doğruluk derecesi nedir?” diye sordu. 

“MUZ ÜRETİCİLERİNİ İTHALAT LOBİSİNE KURBAN VERMEYİN”
Toplam yerli muz üretiminin son 5 yılda 215 bin 472 tondan 369 bin 9 tona yükseldiğini ifade eden Çelik, önergesinde şu ifadelere yer verdi: “2017 yılında toplam muz tüketimi 468 bin 897 ton olduğuna göre 99 bin 888 ton tüketim ithal muz ile karşılanmıştır. Ancak Türkiye’nin 2017 yılı muz ithalatı 207 bin 850 ton olarak gerçekleşmiştir. Muz üretiminin yapıldı coğrafyada tahminen 500 bini aşkın nüfusun olduğunu ve bu nüfusun çoğunluğunun doğrudan veya dolaylı olarak muz üretiminden geçimini sağladıkları bilinmektedir. Ülkemizde yerli muz üretiminin artırılması ve dövize bağlılığın azaltılması bağlamında devletimizin uyguladığı ithalat politikası sonucu, muz için ithalde alınan gümrük vergisi yüzde 145,8, ithalde alınan KDV yüzde 8 olarak fiiliyata geçirilmiştir. Ancak kaçakçılık veya yolsuzluk yoluyla ülkeye sokulan muzun kotayı olumsuz etkilediği açıktır. Muz üreticilerinin mağdur olmaması T.C. hükümetlerinin temel politikası olmalıdır. İthalat lobisine kurban vermemek gerekir. Bu açıklamalar ışığında yüzde 145,8 olan kotanın yüzde 80’lere çekileceği yönünde çalışmalar olduğu söylentileri yayılmaktadır. Bunun doğruluk derecesi nedir?”. 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA