Hediye Eroğlu
Türkiye’nin yaş meyve sebze deposu Akdeniz bölgesinde ki komşu iller Adana, Mersin ve Antalya’ya işbirliği çağrısı geldi.
Genel Sekreterliği Mersin’de bulunan ve bölgedeki 7 il için faaliyet yürüten Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) bünyesindeki Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Nejdat Sin, Adana, Mersin ve Antalya’nın işbirliğinin bölgeye büyük kazanç sağlayacağını söyledi.
AKİB olarak faaliyet alanlarının 7 ili kapsadığını ancak her türlü işbirliğine açık olduklarını bildiren Sin, bu kapsamda ortak projeler yapılabileceğini aktardı.
Limon, portakal ve mandalina üçlüsü olarak da bilinen bu illerin şimdiye kadar çok somut bir işbirliğine imza atmadığını kaydeden Başkan Sin, “Faaliyet alanımızdaki tüm illerin hepsine eşit mesafedeyiz ve elimizden gelen katkıyı sunmaya çalışıyoruz, yeter ki bir girişimde bulunsunlar. Ancak özellikle bölgesel anlamda sağlanacak bir işbirliği ile çok daha iyi bir sinerji yaratılabilir. Böyle bir işbirliği olursa fevkalade olur” dedi.
YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA ARTIŞ EĞİLİMİ SÜRÜYOR
Geçtiğimiz günlerde açıklanan Ekim ayı ihracat rakamlarına da değinen Nejdat Sin, 2018 yılı Ekim sonu itibariyle Türkiye’nin yaş meyve ve sebze ihracatı miktarda yüzde 20, değerde yüzde 12 oranında artış göstererek 1,74 milyar dolara yükseldiğini anımsattı.
Yaş meyve ve sebze sektörü ihracatındaki artış eğiliminin devam ettiğini belirten Sin, yılın ilk on ayında en çok ihracatın yüzde 11’lik artışla 707,5 milyon dolara ulaşan yaş meyve grubunda gerçekleştiğini; narenciye grubunda ise miktarda yüzde 43 değerde ise yüzde 28 oranında artışla ihracatın 566,3 milyon dolara yükseldiğini söyledi.
YAŞ SEBZE İHRACATINDA EKİM BEREKETİ!
Türkiye ekonomisinde önemli konumunda yer alan yaş sebze grubunda Ekim bolluğu yaşandığını dile getiren Nejdat Sin, yaş sebze ihracatının miktarda yüzde 40 değerde ise yüzde 31 oranında önemli bir artışla 37,4 milyon dolara yükseldiği bilgisini vererek sektörün yüzünü güldüren ihracatçıları tebrik etti.
EKİM AYININ ŞAMPİYONU LİMON!
Ekim ayında en çok ihraç edilen ürün limon olurken onu sırasıyla mandarin, üzüm, nar ve domates takip etti. Ekim ayının şampiyonu limon ihracatında, 42 milyon dolarlık döviz getirisi sağlandı. Ekim ayında en çok yaş meyve ve sebze ihracatı yapılan ülke yüzde 24’lük payla Rusya Federasyonu olurken onu sırasıyla Irak, İtalya, Ukrayna ve Suudi Arabistan takip etti.
AKİB, İHRACATTA LİDERLİĞİ KİMSEYE BIRAKMIYOR
Ekim ayında sektör ihracatının yüzde 54’ünün Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği tarafından gerçekleştirildiğini de anımsatan Nejdat Sin, sektörün en önemli alt grubu olan narenciye ihracatının ise yüzde 76’sının birlik kanalıyla gerçekleştirildiğini bildirdi. Nejdat Sin, Ekim ayında da sektörde koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği’nin Koordinatörlük sıfatına yaraşır bir şekilde liderliği kimseye bırakmadıklarından dolayı gurur duyduklarını ifade etti.
Başkan Sin; “Türkiye’de yaş meyve ve sebze sektöründe lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birliği olarak sektördeki yerimizi güçlendirmek, yeni pazarlara erişebilmek için faaliyetlerimize ve özverili çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Özveriyle çalışmakta olan ihracatçılarımız sektörümüzü dünyada hak ettiği yere taşıyacak ve ülkemiz ekonomisine yapmakta oldukları katkıyı daha da artıracaklardır” diye konuştu.
İHRACATÇI YILI ARTIŞ İLE KAPATMA HESABINDA
Yaş meyve sebze sektörün ihracatta yılı artış ile kapatacağına inandığını da dile getiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçılar Birliği Başkanı Nejdat Sin, “Ekim ayı ihracat rakamlarında gördük ki sektörümüzdeki artış eğilimi sürüyor. Sektörümüzün yılı ihracatını arttırarak kapatacağına inanıyoruz. İhracatta kesinlikle iyi bir artış bekliyoruz. Önümüzdeki yıl da standart bir yükseliş ivmesi yakalayacağımıza inanıyoruz” dedi.