GİZEM EKİCİ
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası tarafından periyodik olarak yayınlanan Aylık Göstergeler Raporu’nun, ‘Mayıs’ ayı sayısı yayınlandı. Raporda Mersin Serbest Bölgesi'nde istihdamın 2017’nin Şubat ayından itibaren yükseliş trendinde olduğu gözlendi. Aylık bazda Nisan ayında vasıfsız işçi sayısı artışındaki yavaşlama Mayıs ayında da devam etti. 2017 Mayıs sonu itibariyle istihdam; vasıflı işçi sayısındaki hızlı artışın etkisiyle 2016’nın aynı dönemine göre yüzde 3’lük artışla 8 bin 403 kişiye ulaştı.
BÖLGEYE YATIRIMLAR 14,1 MİLYON DOLARA ÇIKTI
Bölgede yer alan firma sayısında ise 2017’de aylık bazda belirgin bir değişim olmadı. Mayıs ayında önceki ay ile aynı seviyeyi koruduğu görüldü. Yıllık bazda ise Mayıs ayı sonu itibariyle firma sayısı; yabancı sermayeli firma sayısındaki artışın etkisiyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,2’lik artışla 458’e yükseldi. Firmaların faaliyet ruhsatları 2016 yılı Mayıs ayı sonuna göre alım satım faaliyet konusundaki yükselişle yüzde 3,5 artarak 701’e çıktı. Bölgedeki yatırım harcamalarında Nisan ayındaki hızlı yükselişin, yurtdışından bölgeye yapılan demirbaş yatırımlarındaki artışın hızını kesmesiyle Mayıs ayında yavaşladığı gözlendi. Yatırım harcamaları geçen yılın Mayıs ayı sonuna göre yüzde 59’luk artışla 14,1 milyon dolar seviyesine yükseldi.
DARALMA HIZ KESTİ
Yılın 5 aylık döneminde bölgede ticaret hacminde geçen yılki daralma; 2017’de hızını keserek devam etti. Söz konusu gelişmede tarım grubu girişlerindeki artış etkili oldu. Sanayi grubunda ise hem bölgeye giriş hem de bölgeden çıkışlarda geçen yıl gözlenen azalış, 2017’nin beş aylık döneminde de devam etti. Mayıs 2017’de bölgedeki ticaret hacmi geçen yılın Mayıs ayına göre ise yüzde 2’lik sınırlı artışla yaklaşık 257 milyon dolara ulaştı. Söz konusu artışa işlenmiş petrol ürünleri, kimya sanayi mamulleri ile dokumacılık mamulleri en fazla katkısı olan sektörler oldu. 2017’de aylık bazda bölgedeki ticaret hacmi Mayıs ayında son 14 ayın en yüksek seviyesinde olan bölgeden çıkışı yapılan sanayi grubu ürünlerindeki artışın etkisiyle yüzde 30’luk büyüme kaydetti.
TÜRKİYE’YE ÇIKIŞ YAPILAN YATIRIMLAR AZALDI
Bölgeden Türkiye’ye çıkışı yapılan yatırım mallarında ise Mayıs ayında dikkat çekici artış gözlendi. Yılın beş aylık döneminde bölgedeki ticaretin geçen yılın aynı dönemine göre azalmasında Bölge’den Türkiye’ye ve Diğer Avrupa ülkelerinden bölgeye gerçekleştirilen ticaret etkili oldu. Ticaret hacminde önemli payı olan Asya ülkelerinde aylık bazda Nisan ayındaki sert düşüş, Mayıs’ta yerini artışa bıraktı. Yıllık bazda ise geçen yılın Mayıs ayı ile aynı seviyeyi korudu. Türkiye’nin ticaret hacmi ise Mayıs ayında yukarı yönlü hareketlense de, Şubat ayından itibaren geçen yıla göre azalış trendinde seyretti. Avrupa ülkelerinde Nisan ayındaki azalış Mayıs’ta yerini artışa bıraktı; son üç aydır geçen yılın altındaki seyir ise Mayıs ayında yön değiştirdi.