Geçen pazar sabahı telefonuma gelen mesaj: "Mersin ili genelinde ormanlık alanlara giriş ve piknikte ateş yakmak yasaklanmıştır." Hemen ardından sosyal medyada bir haber düştü önüme: "Çamlıyayla Jandarması ormanlık alanda kaçak piknikçileri yakaladı ve idari para cezası uyguladı." Ardından iki hafta boyunca Tüm yurtta ve Mersin’de Ormanlarımız yandı. Ormanlarımıza ve Orman şehitlerimize milletçe üzüldük. Gündemimiz buydu, ne yazık ki.
Uzun zamandır YouTube'dan takip ettiğim "@YurutabiChannel" adlı Japon karı koca çift aklıma geldi. Japonya'nın Hokkaido Adası'nda her hafta 100 cc'lik motosikletleriyle farklı kamp alanlarına gidip çadır kurup piknik yapıyorlar. İki yıldır onları izliyorum; senaryo hep aynı: Öyle kafalarına estiği gibi ormanlık bir alanı işgal edip ateş yakmak, piknik yapmak yok. Bu iş için özel olarak ayrılmış kamp ve piknik yerleri var. Ücreti de oldukça uygun, 400 Japon Yeni yani sadece 108 TL. Bu fiyata, kamp yeri, tuvalet ve mangal alanı kullanımı dâhil.
Ve Japonya’da 3000 adet kamp yeri olduğunu internet araştırmam sonucu buldum, büyük çoğunluğunun kullanımı da ücretsiz. Elektrik, su, tuvalet, duş yeri, mini market standart ve daha lüks talepler (ahşap ev, Jakuzi, havuz vb.) ise ilave ücrete tabi.
Piknik alanlarında bir tek çöp bile yok, her yer tertemiz. Uygunsuz ateş yakımı diye bir şey söz konusu değil. Çevre bozulmamış, doğaya karşı müthiş bir saygı var. Her piknikçinin arası en az 50 metre, mangal ateşi tek bir yerde, kontrollü bir şekilde yakılıyor ve her yer pırıl pırıl. Duş alanları, jakuzileri, mini marketleri, telefon kulübeleri, çamaşır yıkama ve kurutma makineleri... Daha neler neler!
İnanın, o Japonların bir kez bile kötü bir piknik veya kamp yeri görüntüsünü yakalayamadım. Çok aradım ama bulmak ne mümkün; yok kardeşim, imkânsız!
Sonra yine düşündüm, neden aynı bilinç bizim insanımızda yok? Evlerine misafir olsanız her yer pırıl pırıl; ama piknik yerlerini terk ederken bıraktıkları manzarayı görünce insan şu sonuca varıyor: "Ben burayı bu şekilde pis bırakırsam kimse benden hesap sormaz, bana bir şey olmaz." Bu inanç maalesef toplumumuzda hâkim.
Oysa Japonların gözeten, denetleyen, eğiten, hesap soran mekanizmaları var. Bizim insanımız da her uygunsuz davranışının ardından cezai müeyyideye maruz kalacağını, hesabının sorulacağını bilseydi, tertip ve düzende Japonlara fark atardı, vallahi! Bir de belediyelerin pırıl pırıl piknik yerleri olduğunu bilseydi, dağ tepe piknik yeri aramaya ne gerek kalırdı?
Bu YouTube kanalını herkese "takip edin" diye öneriyorum. Ayrıca, bizim belediyelerimiz de bu tür yerler hazırlayamazlar mı?
Çözüm önce sorgulamak, çareler üretmek, vatandaşları bilinçlendirmek, sonra da uygulamak olmalı. Sonuçta benim aklım bu kadar — ya sizin?