Türkiye’de turfanda sofralık kayısının ilk hasadı Mersin'in Mut ilçesinde yapılmaya başlandı. Hasadı yapılan kayısı, hem iç piyasaya sunulmaya hem de ihraç edilmeye başlandı. Açık alanda yetiştirilen sofralık kayısının kilosu ise 3 ile 3,50 lira arasında değişiyor. Mikro klima özelliğine sahip olan Mut coğrafyasında yetişen kayısının aroması, yüksek albenisi sebebiyle her yıl yoğun talep görüyor.
Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, "Kayısı ihracatına başlamış bulunmaktadır. Öncelikle şu anda Orta Doğu pazarına ve ağırlıkta Irak pazarına ihracat yapılmaktadır. Avrupa ve Rusya pazarına da ihracat devam etmektedir. Şu anda Ninfa ve Madador cinsi kayısı ihracatı 2 TL ile 3 TL arasında devam ediyor. Trintina kayısı cinsi ise 3 TL ile 3,50 TL. arası alıcı buluyor. Orta Doğu bölgesi yüksek bir pazar olmadığı için 1,50 ila 1,80 TL arası ihracata kayısı alımı yapılıyor. Mut Kayısısında görüntü, kalite ve rengi son derece iyi durumda. Bütün ihracatçı firmalar beğeni ile bizler ve komisyoncu arkadaşlarımızla yapacakları ihracatın bağlantısını yapmakta. Bu sene kapsamlı bir ihracatın olmasını bekliyoruz" dedi.
İlçede bu yıl 56 bin dekar alanda kayısı üretiminin yapıldığı, rekolte beklentisinin ise 95 bin ton civarında olduğu bildirildi.
İç piyasada satılan sofralık kayısı ihtiyacının yüzde 85’i de bölge üreticileri tarafından karşılanıyor. Kayısı hasadının yeni başlamasına rağmen, halden günlük 400 ton iç piyasaya, 150 ton civarında da dış piyasaya kayısı gönderiliyor.
Bu yıl kayısı fiyatlarının iyi gittiğini belirterek, verimden çok memnun olduklarını dile getiren üreticiler, "Bu yıl kaliteli erik ve kayısı üretiminden dolayı para kazanıyoruz. Erkenci kayısı ve erik üretimi yaparak hasattan daha iyi verim elde ediyoruz" dedi. (İha)