Üretici oldu hayata yeniden tutundu! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Üretici oldu hayata yeniden tutundu!


 

Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı, eski hükümlü Rafet Öztürk, İŞKUR’a başvurup 24 küçükbaş hayvan alarak hayata yeniden tutunmasını sağladı. Öztürk, 3 yılda küçükbaş hayvan sayısını 96’ya çıkararak, kendisine ve ailesine yeni bir yaşam kurdu.

Rafet Öztürk, yıllar önce işlediği yağma suçu nedeniyle 10 yıl hapis cezası aldı. Öztürk, 6 yıl 6 ay değişik ceza infaz kurumlarında yattıktan sonra Ceza İnfaz Yasası gereği 3 yıl önce hapisten çıktı. Hapse girmeden önce de yaklaşık 200 civarında küçükbaş hayvanı olan Öztürk'ün ailesi, geçimini sağlamak için hayvanlarını satmak zorunda kaldı. Ceza İnfaz Kurumu'ndan tahliye olduktan sonra Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığına başvuran Rafet Öztürk, yeniden küçükbaş hayvancılık yapmak için kredi talebinde bulundu. Talep üzerine Koruma Kurulu Başkanlığı tarafından yapılan araştırmada, eski hükümlünün kırsal kesimde yaşadığı, iki odalı bir evde oturduğu, evin yan tarafında ahırın bulunduğu ve küçükbaş hayvancılık yapmaya uygun olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Öztürk için küçükbaş hayvancılık projesi hazırlayan Koruma Kurulu Başkanlığı, projeyle İş ve Çalışma Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü’nün iş kurma proje çağrısına başvurdu. Koruma kurulunun Rafet Öztürk için hazırladığı proje, İŞKUR Genel Müdürlüğü'nün Türkiye genelinde kabul ettiği üç iş kurma projesinden biri oldu.

3 YILDA 24 KÜÇÜKBAŞ HAYVANI 96'YA ÇIKARDI

İş kurma projesi kapsamında Mersin İŞKUR İl Müdürlüğü, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığı Koruma Kurulu Başkanlığı ve Mersin İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa komisyon kurularak, 7 bin 200 TL'ye alınan damızlık 12 koyun ve 12 kuzu Rafet Öztürk'e teslim edildi. Ayrıca, tarım sigortası ile de küçükbaş hayvanların sigortaları yapıldı. Öztürk, ilk yıl küçükbaş hayvan sayısını 38'e, ikinci yıl 53'e, üçüncü yıl ise 96'ya çıkardı. Bu üç yıllık dönemde küçükbaş hayvanların sütünden peynir yaparak satan Öztürk, hayvanlarından artan zamanlarında da günlük bahçe işlerine giderek geçimini sağladı. Elde ettiği gelirle yeni bir ev yaptıran Rafet Öztürk, üç yıl içerisinde tekrar sosyal hayata uyum sağlayarak, kendisine ve ailesine yeni bir yaşam kurdu.

"ÇOK İYİ DESTEK OLDU"

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Rafet Öztürk, cezaevinden çıktıktan sonra bu projeye başvurduğunu belirterek, "Mersin Cumhuriyet Başsavcılığımız ile İŞKUR ortaklığında hazırlanan projeyle bize 10 bin lira hibe desteği çıktı. Bu da 12 koyun 12 de yavru kuzu etti. Biz 3 yıl içinde bunu çoğalttık. Şu anda kuzusuyla, koyunuyla 96 hayvanımız var. Çok iyi bir destek oldu. Şu anda devlet destekleri daha çok. Daha önce de hayvancılık yapıyordum. Zaten bu yörede yaşayanların büyük bir çoğunluğunun mesleği hayvancılık. Burada zaten yapacak başka bir şey yok. Tabi amacım 3 çocuğum var ve bunların geleceğini hazırlamaktır" diye konuştu.

"BİR ŞEYİ KAFAYA KOYARSAN, YAPARSIN"

Devletin verdiği desteklerin son derece güzel olduğunu vurgulayan Öztürk, "Çok iyi bir şey. Şimdi diyorlar 'işsiziz' diye. Devlet imkan sağlasa bile insanlar kendilerine göre iş bulamayınca 'işsiziz' diyorlar. Herkes kendi işini yapsa hiçbir yerde sıkıntı olmayacak. İşsizlik bence çok büyütülecek bir şey değil. Herkes yapmak, çalışmak istemiyor. Yapmak istese yapacak çok iş var. Bana yapılmış olan destek süper oldu, çok iyi oldu. Bana çok büyük katkı oldu. Bunun hepsi hazmetmektir. Hayvancılık budur. Bir şeyi kafaya koyarsan, yaparsın, yapmak istemiyorsan zaten yapamazsın. Özellikle hayvancılık emek ve sabır istiyor. Sabır etmezsen hayvan yetiştiremezsin. Bahçeyi sularsın bir 15 gün sonra bir daha sularsın ancak hayvanı bir saat bırakamazsın. Bir kuzuya bakarsan bir yıl sonra o koyun olur ama bakmasan yarın o kuzu olmaz" şeklinde konuştu.

Eskiden bütün köyün hayvancılıkla uğraştığını belirten Rafet Öztürk, "Sonradan insanlar hayvancılığı bırakmaya başladı. Bizim köyde bitmeyecek hayvan vardı ama şu anda baya azaldı. Ancak şimdi yeniden köylülerimiz hayvancılığa başladı. Ben de 3 yıl önce aldığım destekte ilk paramı bu yıl kazanmaya başlayacağım. Bu yıl 20 koyunu kurbanlık olarak ayırdım ve satacağım. İnşallah önümüzdeki yıllarda daha fazla koyun sahibi olurum ve daha fazla kurbanlığım olur. Bana destek olan herkese sonsuz teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. (iha)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA