Mersin’de, Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı mücadele aralıksız devam ediyor. Çalışmalar kapsamında köylerde eğitim çalışmaları düzenlenecek.
SONER AYDIN
Mersin’de son yıllarda meyvecilikte özellikle şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerde önemli verim ve ekonomik kayıplara neden olan Akdeniz Meyve Sineği’ne karşı önemli adımlar atılıyor. Geçtiğimiz yıl yaklaşık 20 bin ton ürün Akdeniz Meyve Sineği nedeniyle zarar görürken, yaklaşık 16 milyon TL ürün kaybı meydana geldi. Akdeniz Meyve Sineği’nin ortaya çıkardığı zararlara karşı oluşturulan çalışma grubu önümüzdeki günlerde harekete geçiyor. Özellikle Mersin merkez ilçelerinde atılacak adımlarla ilgili bilgi veren Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, önümüzdeki günlerde köylerde bilgilendirme çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.
Akdeniz Meyve Sineği’nin son yıllarda bölgede ve ülkede tarım alanlarına önemli zararlar verdiğini belirten Gökçel, Mersin’in örnek bir çalışma şekli ortaya koyarak, bütün kurum ve kuruluşları bir araya getirdiğini söyledi. Çalışma grubundaki bütün kuruluşların temsilcileri ile yapılan toplantılar sonucunda bir yol haritası oluşturulduğunu ve eyleme geçecek pozisyonda olduklarını aktaran Gökçel şunları söyledi: “Bunun birinci ayağında çiftçilerin eğitilmesi yer alıyor. Bu hastalık ve zararın ortadan kaldırılmasıyla alakalı bize en büyük desteği olacak olan tuzakları bu eğitimlerin neticesinde kurarak mücadeleyi aktif olarak başlatma pozisyonunda bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde çiftçilerimize teknik eğitim verecek arkadaşlarımızı tekrar bir araya getireceğiz ve onlara nasıl bir eğitim verecekleri ile alakalı bilgilendireceğiz. Herkesin bu konuda hata yapmadan çiftçilerimizi doğru bilgilendirme noktasında bilinçlenmelerini sağlayacağız. Bilinçlendirme çalışmalarının ardından Mersin merkezde her köyümüze giderek Akdeniz Meyve Sineği’nin zararlı olduğu bütün çeşitlerle ilgili bilgilendirme çalışması yapacağız.”