İletişim Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aslıhan Doğan Topçu ile Sağlık Yüksekokulu öğretim üyesi Doç. Dr. Duygu Vefikuluçay Yılmaz tarafından verilen eğitim, Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.
Toplumsal cinsiyetin; kamusal ve özel alanda yaşamımıza etkilerini açıklayan Doç. Dr. V. Yılmaz; “Kadının temel görevi anneliktir”, “Kadının yaşamıyla ilgili kararları kocası vermelidir”, “Erkekler statüsü yüksek olan mesleklerde çalışmalıdır”, “Kadının çocuğu olmuyorsa erkek tekrar evlenmelidir”, “Mesleki gelişme fırsatlarından erkekler daha fazla yararlanmalıdır”, “Kadının yaşamıyla ilgili kararları kocası vermelidir” gibi toplumsal cinsiyet eşitsizliği örnekleri üzerinden kadının ve erkeğin, hem çalışma hayatında hem aile hayatında hem de sosyal yaşamda eşit olması gerektiğini anlattı.
Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin, toplumun tüm kurumlarında görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. D. Topçu ise konuyu kitle iletişim araçları içerikleri üzerinden açıkladı. Prof. Dr. D. Topçu; gazete haberlerinde, televizyon programlarında, reklamlarda ve sosyal medyada kadının sunumunu görsellerle örneklendirerek bu türden medya içeriklerinin kadının ikincilleştirilmesine, kadın bedenin teşhir edilerek sömürülmesine yol açtığını belirtti. Prof. Dr. D. Topçu ayrıca genelde şiddet haberlerinin özelde ise kadına yönelik şiddetin, kitle iletişim araçlarında veriliş biçiminin de şiddetin, normalleştirilmesine ve meşrulaştırılmasına aracılık ettiğini söyledi. (bülten)