MTSO Akaryakıt, LPG, Madeni Yağ ve Enerji Meslek Komitesi Başkanı Eşref Akdoğan, çevresel sorunlara yol açan ve çeşitli riskleri beraberinde getiren bu duruma karşı, bütün tesislerin tek noktadan boru hatlarıyla aktarma yapmasının sağlanması olduğunu söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 10 No’lu Akaryakıt, LPG, Madeni Yağ ve Enerji Meslek Komitesi Başkanı Eşref Akdoğan, komite bünyesindeki sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak sorunları anlatıp çözüm önerilerini paylaştı.
“AKTARIM TEK NOKTADAN YAPILMALI”
Öncelikle Mersin’de çok sayıda akaryakıt ana dağıtım firması bulunduğunu anlatan Eşref Akdoğan, paralelinde Mersin’in Kazanlı kıyısında çok sayıda petrol tankeri, depolama tesisi, akaryakıt pompalamak amacıyla kullanılan çok sayıda iskele ve depolama tankları bulunduğunu bildirdi. Bu durumun bir taraftan çevresel sorunlara yol açarken diğer taraftan çeşitli riskleri de beraberinde getirdiğine dikkat çeken Akdoğan, “Bunların yerine tek bir noktada rıhtım-iskele yapılarak bütün tesisler tek noktadan boru hatlarıyla aktarma yaparsa çevre ve güvenlik açısından daha yararlı olacaktır. Ayrıca, planlama yapılırken bu tesislerin uzun vadede kent dışına taşınması gerektiği de dikkate alınmalıdır” dedi.
İSTASYON SAYISI FAZLA
Ana dağıtım şirketinin çok olmasına paralel Mersin’de istasyon sayısının da nüfus ortalamasının üzerinde olduğuna değinen Akdoğan, “İlimiz Türkiye’de motorlu kara taşıtları sayısına göre yüzde 2,7’lik payla 8’inci sırada ve araçların illere göre yoğunluk sıralamasında yüzde 1,9’luk payla 7’nici sırada yer alıyor. Akaryakıt ve LPG tüketiminde de ilk 7-8 içindedir” dedi. Bir ilin istasyon sayısının var olan araç sayısına göre hesaplanması gerektiğini ancak Mersin’de istasyon sayısının her geçen gün arttığını anlatan Akdoğan, “Yeni istasyon ruhsatı verilirken MTSO’nun görüşü alınabilir. Nasıl yeni bir eczane, noter ya da berber dükkanı açılırken ilgili Oda’dan yazı getirilmesi gerekiyorsa yeni istasyon açılırken de bizim komitemizden görüş alınabilir” diye konuştu.
“FİYATLARKENDİLİĞİNDEN OLUŞMALI”
Akaryakıt sektöründeki en önemli sorunlar arasında yaşanan maliyet altı fiyat farklarını gösteren Akdoğan, “İlgili meslek komitemiz, akaryakıt ürünlerinin fiyatlarının serbest piyasa koşullarında kendiliğinden oluşması gerektiğini, rekabete sınırlandırma getirilmemesi ve serbest rekabet koşullarının sürekliliğinin sağlanarak haksız rekabetin önlenmesi için maliyetin altındaki tutarlarda gerçekleşen satışlara müdahale edilmesi görüşünde birleşiyor” dedi.
Mevcut uygulamada fiyatların serbestçe oluşmasının mümkün olamaması bir tarafa, maliyet bazlı fiyat dahi oluşturulamadığını söyleyen Akdoğan, “Bu durum halihazırda piyasada faaliyet gösteren 93 dağıtıcı lisansı sahibi ve 12 bin 608 üzeri bayi lisansı sahibini serbestçe rekabet etmesine imkan vermemekte, sektörün ekonomik problemlerini her geçen gün arttırmaktadır. Bu nedenle tavan fiyat uygulamasından vazgeçilerek taban fiyat uygulaması getirilmelidir” dedi.
“FİYATLAR 2 AYDA 9 KEZ DEĞİŞTİ”
Sektördeki fiyat değişimlerine de dikkat çeken Akdoğan, brent ham petrol ve dolardaki artışın iç piyasadaki akaryakıt birim fiyatlarına da yansıdığını söyledi. Ekim ayından bu yana motorin fiyatlarının 9 kez değiştiğini ve yüzde 10’a yakın artış olduğunu kaydeden Akdoğan, LPG fiyatlarının da yine Ekim ayından bu yana yüzde 12 arttığını anlattı. Bu durumun özellikle nakliye sektörüne çalışan firmaları olumsuz etkilediğini kaydeden Akdoğan, “Yaptığımız anlaşmalar nedeniyle nakliye sektörüne artışı tam olarak yansıtamıyoruz. Bu da ciddi zararları beraberinde getiriyor” ifadelerini kullandı.
“TÜPLER GELİŞİ GÜZEL SATILMAMALI”
Son olarak mutfak tüpü satışlarına değinen Eşref Akdoğan, bu alanda da denetimsiz satışlar gerçekleştirildiğini bildirdi. Riskli bir sektör olması ve son dönemlerde artan terör olaylarında sıkça kullanılması nedeniyle çok sayıda denetim yapılmasına rağmen önüne geçilemediğini ifade eden Akdoğan, “Bu noktada kaçak tüplerin toplatılması yerine cezaların artırılması daha etkili olacaktır. Hatta cezaların ana dağıtım firmalarına verilmesi etkiyi artıracaktır” değerlendirmesini yaptı.