İlçe emniyet müdürlüklerince yapılan risk değerlendirmesinde, merkezdeki 387 okuldan 43’ü birinci derece, 26’sı ikinci derece, 318’si ise üçüncü derece riskli okul olarak belirlendi.
Mersin Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada, Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından hazırlanan GOGEM projesi çerçevesinde yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verildi. Projenin, Mersin merkezinde bulunan okullarda eğitim gören öğrencilere daha güvenli bir eğitim verilebilmesi, öğrencilerin okul dışından gelebilecek tehlikelerden korunması, okul yönetimi ile sürekli diyalog içinde bulunularak, okullarda okul ve öğrenci güvenliğine yönelik Emniyet Teşkilatının görev alanına giren sorunların hızlı, etkin ve sürekli olacak şekilde çözümüne katkı sağlanması amacıyla hayata geçirildiği belirtildi.
OKUL ÖNLERİNDEKİ ÖNLEMLER ARTIRILDI
Emniyet Müdürlüğü açıklamasına göre, 8 Eylül 2016 tarihinde başlayan GOGEM Projesi kapsamında, öğrencilerin huzurlu bir ortam içerisinde eğitim ve öğrenimlerini sürdürmeleri amacıyla Proje Değerlendirme Kurulu tarafından 9 Eylül 2016 itibariyle bir dizi karar alınarak uygulanmaya başlandı.
Buna göre, okulların açıldığı 19 Eylül 2016 tarihinden itibaren ilçe emniyet müdürlüklerince sorumluluk bölgeleri dahilinde bulunan tüm okulların giriş-çıkış saatlerinde okul önlerinde ve çevresinde, 20 gün süreyle gerekli önlemler alındı. Ayrıca Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından da okul çevrelerinde önlemler artırıldı.
43 Okul Eğitim Güvenliğinde ‘Birinci Derece Riskli’ Olarak Belirlendi
Emniyet Müdürlüğü, kent merkezinde bulunan toplam 387 okulda, her okul için bir ‘polis irtibat görevlisi’ de görevlendirdi. Öte yandan, ilçe emniyet müdürlüklerince mevcut 387 okulun risk değerlendirmesi yapıldı. Değerlendirmede, merkezdeki 43 okul birinci derece, 26 okul ikinci derece, 318 okul ise üçüncü derece riskli olarak belirlendi. Birinci derece riskli görülen okulların önünde ve çevresinde giriş-çıkış saatlerinde eğitim-öğretim yılı sonuna kadar sürecek şekilde ekipler görevlendirildi.
İrtibat görevlileri ise birinci derece risk grubunda bulunan okullarda okul yöneticileri ile en az haftada bir, ikinci derece risk grubunda bulunan okullarda en az 15 günde bir ve üçüncü derece risk grubunda bulunan okullarda ise en az ayda bir defa görüşme yaparak, eğitim güvenliğini tehdit eden faktörlerin belirlenmesini sağlayacak ve ilgili birimlerce gerekli önlemler alınacak.
KRİZE MÜDAHALE EKİPLERİ OLUŞTURULDU
Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından okul irtibat görevlilerine yönelik bilgilendirme seminerleri de planlayan Emniyet Müdürlüğü, okullarda meydana gelebilecek olan rehin alma, adam kaçırma gibi olaylara anında müdahale için TEM, Asayiş ve Çocuk Şube Müdürlüklerinden birer amir ve 9'ar memurdan oluşan 10'ar kişilik krize müdahale ekipleri oluşturdu.
Okullarda sözleşmeli çalışan servis şoförü, kantin, temizlik çalışanı gibi görevliler hakkında da araştırmalar yapan Emniyet Müdürlüğü, çocuklarla aynı ortamda bulunması sakıncalı olan, genel güvenlik yönünden risk teşkil eden kişilerin okullarda görev almalarını engelleyecek.
Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü görevlilerinin, sürekli olarak okula devamsızlık yapan öğrencilerin aileleri ile görüşmeler yaptıkları proje çerçevesinde alınan diğer önlemler ise şöyle sıralandı: “Öncelikle riskli olarak belirlenen okulların müdürleri olmak üzere, tüm okulların müdürleri ile ilçe emniyet müdürleri ve polis merkezi amirlerinin katılacağı toplantılar düzenlenecektir. İlçe emniyet müdürlüklerince okul çevresinde bulunan işyerlerine yönelik (internet kafe, playstation salonu, tekel büfe vb.) uygulamalara devam edilmekte olup, okulların önlerinde ve çevresinde okulla ilişkisi bulunmayan şahıslar uzaklaştırılacak, gerektiğinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi hükmü kapsamında idari yaptırım uygulanacaktır. Çocuk Şube Müdürlüğü’nce okul çevrelerindeki umuma açık yerlere ve işyerlerine yönelik (internet kafe, playstation salonu, sinema, park bahçe vb.) denetimlere devam edilmektedir. Narkotim ekipleri, okul yönetimleri ve rehber öğretmenlerle işbirliği halinde bulunularak çalışmalar yapacaklar, okullar civarında bulunan internet kafe, büfe gibi işyerlerinde denetimler gerçekleştirilecektir. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından okul servis araçlarına yönelik denetimler arttırılacaktır. Okullardan gelen talep doğrultusunda, Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından öğrenci, öğretmen ve velilere yönelik okul geçit görevlileri semineri ile trafik bilincinin oluşturulmasına yönelik seminerler verilecektir. Eğitim-öğretim ortamını olumsuz etkilediği değerlendirilen metruk bina ve yapılar hakkında ilçe emniyet müdürlükleri ve TDP Şube Müdürlüğü’nce gerekli çalışmalar yapılacaktır. Suç işlemeyi alışkanlık haline getiren ve okul güvenliğini etkileyen öğrenciler ile ilgili olarak, Milli Eğitim İl/İlçe Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve diğer kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapılacak, uzmanlar tarafından gerektiğinde psiko-sosyal destek verilecektir. Çocuk Şube Müdürlüğü ve Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü’nce ‘kişisel güvenlik ve suçtan korunma’ hususlarında eğitim programlan hazırlanmış olup, bir program dahilinde seminerlere devam edilecektir.”