BEBEĞİN HAZİNESİ ’KORDON KANINI’ ÇÖPE ATMAYIN


 

Kordon kanı, tüm hastalıklara umut niteliğini taşıyor

Prof. Dr. Filiz Çayan, doğum sırasında ortaya çıkan kordon kanının alınıp, saklanması gerektiğini belirterek, "Kordon kanı günümüzde 80'dan fazla hastalığın tedavisinde kullanılıyor. Bunlardan en bilineni kan hastalıkları, anemiler ve kanserlerdir. Yakın zamanda tüm hastalıkların kalıcı tedavisi ve organ yaşlanmasının engellenmesi mümkün olacak gibi görünüyor. Kordon kanı, tüm hastalıklara umut niteliğini taşıyor" dedi. 

Kordon kanıyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Üniversitesi (MEÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Filiz Çayan, doğumdan sonra bebeğin kordonu ile plasenta arasında kalan kana kordon kanı dendiğini söyledi. Bu kanın özelliğinin bebeğin damarlarında dolaşan kandan farklı ve kök hücrelerinin zengin olması olduğunu vurgulayan Çayan, "Kök hücreler vücuttaki tüm organları onarabilme özelliğine sahip ana joker hücrelerdir. Normal veya sezaryen doğum olması fark etmez. Bebeğin göbek bağı kesilip anneden ayrıldıktan sonra geride kalan göbek bağından alınır. Doğum sürecini ve bebeği etkilemez, basit ve tehlikesiz bir işlemdir, anne veya bebeğe zararı yoktur. Özel kordon kanı bankalarında çok soğuk eksi 190 derece tanklarda sonsuza kadar saklanabilirler. Artık ülkemizde de bankalar sayesinde bu kan saklanabiliyor. Hatta kan ile birlikte bebeğin göbek kordonu da saklandığında başarı oldukça yüksek" diye konuştu.

“KORDON KANI TÜM HASTALIKLARA UMUT NİTELİĞİNDE”
Kordon kanı bankacılığının 1980'li yılların sonunda başladığını kaydeden Çayan, şöyle devam etti: “Kordon kanı ve kök hücre ile ilgili buluşlar inanılmaz bir hızla ilerliyor. Günümüzde 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Bunlardan en bilineni kan hastalıkları, anemiler ve kanserlerdir. Bunların dışında özellikle kazalar sonucu gelişen omurilik zedelenmelerinin tedavisi, hasar gören organların tamiri, alzheimer, parkinson, bunama gibi nörolojik hastalıklar, şeker hastalığının tedavisinde kullanılıyor. Ayrıca kozmetik ve estetik amaçlı yara izlerinin giderilmesi, selülit tedavisi, cilt yaşlanmanın engellenmesi, plastik cerrahi müdahaleleri gibi güzellik amaçlı kullanımı mümkün. Daha heyecan verici bir gelişme ise kök hücreden yapay organ yani sentetik organ üretimi yapılabiliyor. Böylece kanserli organ yerine kişiye sağlam olanı yerleştirilebilmektedir. Yani artık teknoloji bu hızla ilerlerse yakın zamanda tüm hastalıkların kalıcı tedavisi ve organ yaşlanmasının engellenmesi mümkün olacak gibi görünüyor. Kordon kanını tüm hastalıklara umut niteliğinde düşünebiliriz."

"KORDON KANI ÇOK DEĞERLİ BİR HAZİNE VE BU HAZİNE BOŞ YERE ÇÖPE GİTMESİN"
Kordon kanının bebeğin kendisi, diğer aile üyeleri ve tüm halk için gerek duyulduğunda kullanılabileceğinin altını çizen Çayan, "Aile kordon kanı bankacılığı kök hücreleri çocuk ve özellikle kardeşler için saklar. Ancak halk kordon kanı bankaları tüm vatandaşların gerektiğinde kullanımına imkan sağlar. Böylece aileler sadece kendi çocuklarının değil, bağış yolu ile başka insanların da hayatını kurtarma şansına sahip oluyorlar. İleride oluşabilecek hastalıklar için bebeğinin kordon kanını saklatan aileler giderek artıyor. Özellikle bölgemizde yaygın olarak görülen ‘Akdeniz anemisi’ hastalığının tedavisinde bu şekilde doğumda aldığımız göbek kordon kanı ile bizim de hasta ağabey ve ablalarına umut olan bebeklerimiz oldu. Kordon kanı çok değerli bir hazine ve bu hazine boş yere çöpe gitmesin" ifadelerini kullandı. (İHA)


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA