Haber Merkezi
Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) 29-30 Eylül 2016 tarihlerinde CNR-EXPO Fuar alanında gerçekleşecek şenliğin tanıtım toplantısı, rektörlük binası Senato Odası’nda yapıldı. Uluslararası Mersin Bilim Şenliği Düzenleme Kurulu ve çalışma grubu üyelerinin katıldığı toplantı, 22 Eylül Perşembe günü MEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakan Arslan’ın başkanlığında gerçekleşti.
Türkiye’de İstanbul ve Ankara dışında bu etkinliğin gerçekleştirildiği 3’üncü şehir olunduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Arslan, Uluslararası Mersin Bilim Şenliği paydaşlarına teşekkür etti. Vali Yardımcısı Süleyman Deniz de gerçekleştirilen iş birliğinin önemine dikkat çekerek, uluslararası nitelikteki bu etkinliğin özellikle çocukların ve gençlerin yararına olacağını kaydetti. Proje Koordinatörü Soner Yurttaş ise TÜBİTAK tarafından desteklenen Uluslararası Mersin Bilim Şenliği’nin Aralık ayından bu yana yürütülen çalışmalarına ve sürece ilişkin bilgi aktardı.
Toplantıya projenin paydaşları olan; Mersin Valiliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Enstitüsü, TRT Çukurova Bölge Müdürlüğü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Mersin Deniz Ticaret Odası, Mersin Ticaret Borsası, Mersin Kent Konseyi ile Mersin Sanayicileri ve İşadamları Derneği temsilcileri katıldı. Proje paydaşları içinde ayrıca uluslararası üniversiteler, uluslararası bilim merkezleri, Türkiye’deki üniversiteler, Türkiye’deki bilim merkezleri, ulusal ve uluslararası çocuk üniversiteleri olmak üzere pek çok kurum yer alıyor. TÜBİTAK tarafından 4007-Bilim Şenliği Destekleme Programı kapsamında desteklenen ’Uluslararası Mersin Bilim Şenliği’nde; anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri de dahil olmak üzere, 15 bin civarında kişinin aktif katılımcı olması ve en az bir etkinlikte yer alması bekleniyor.
Toplumda bilim, bilim insanı ve bilimsel çalışmalar konusunda farkındalık yaratmanın amaçlandığı şenlikte; bilim iletişiminin sağlanması, bilimsel bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması ve bilim-teknoloji arasındaki etkileşimin kavratılması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda da paydaş kurumların iş birliğiyle çeşitli sergi, sahne şovları, gösteri, atölye/laboratuvar çalışmaları, tematik bilim oyunları, yarışmalar, söyleşiler vb. etkinlikler yer alacak. Tanıtım ve farkındalık oluşturma, etki analizi ve yönetim gibi faaliyetlerin gerçekleştirileceği şenlikte, bilimsel etkinlikler çerçevesinde; Türkiye’de bulunan ve yurt dışından gelecek üniversitelerin atölye ve uygulamalı gösteri etkinlikleri, bilim merkezlerinin atölye, uygulamalı gösteri ve bilimsel sergi etkinlikleri, atölye çalışmaları, tematik oyunlar, yarışmalar, söyleşiler, seminerler, sunumlar, spor etkinlikleri, sanat faaliyetleri ve gösteriler ile astronomi etkinliklerine yer verilecek.
Etkinlik programına www.mersinbilimsenligi.org adresinden ulaşılabilir.