Haber Merkezi
DEM Parti Mersin Milletvekili Perihan Koca, tarım şehri Mersin’in kuraklık sorununu TBMM gündemine taşıdı. Koca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
MERSİN ÇOK ŞİDDETLİ KURAKLIK KATEGORİSİNDE
Dünya genelinde küresel iklim değişikliğinin etkilerinin giderek arttığını işaret eden Milletvekili Koca, “Akdeniz havzasında bulunan yerler için küresel iklim değişikliğinin olumsuz etkileri arasında kuraklık başı çekmektedir.
Meteorolojinin Standart Yağış İndeksi (SPI - Standardized Precipitation Index) metoduna göre 2025 Ağustos Ayı Meteorolojik Kuraklık Durumu gösteren haritalar yayınlanmıştır. Bu haritalara göre Ağustos 2024 - Temmuz 2025 dönemini kapsayan haritada; özellikle İç Anadolu, Ege'nin iç kesimleri, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz'in iç bölgeleri kuraklık açısından kırmızı alarm veriyor. Konya, Ankara, Kayseri, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mersin gibi birçok ilde ‘olağanüstü’ ve ‘çok şiddetli kuraklık’ yaşandığı görülmektedir. Türkiye'nin güneyinde Akdeniz havzasında yer alan Mersin de çok şiddetli kuraklık kategorisinde değerlendirilmektedir” dedi.
“12 AYLIK PERİYOTTA MERSİN'DE YAĞIŞLARDA YÜZDE 48'LİK BİR AZALMA YAŞANDI”
Kuraklığın, uzun zaman dilimi içerisinde olumsuz etkisi giderek artan ve geniş kapsamlı sonuçları doğuran bir afet olduğunu vurgulayan Perihan Koca, “Bu afetin uzun zaman dilimi içerisinde Mersin'de etkili olduğu verilerle desteklenmektedir.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 12 aylık periyotta Mersin'de yağışlarda yüzde 48'lik bir azalma yaşandı. Bu oran, tarımsal üretimden içme suyu kaynaklarına kadar birçok alanda riskler olduğunu göstermektedir.
Kuraklığın meydana getirdiği olumsuz etkilerin belirlenmesi, ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi için durumun analiz edilmesi ve müdahale edilmesi acil ve zorunludur. Uzmanlara göre, kuraklık sadece içme suyu kaynaklarını değil; tarımsal üretimi, hayvancılığı ve ekosistemleri de doğrudan tehdit ediyor. Baraj doluluk oranlarının hızla düşmesi, nehir debilerinin azalması ve yeraltı sularının geri çekilmesi tüm canlı yaşamı tehdit etmektedir.
MERSİN İÇİN BİR ACİL EYLEM PLANI VAR MI?
Bu bağlamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a soruyoruz: Şiddetli kuraklık kategorisinde değerlendirilen Mersin ilinde kuraklığın etkilerini ortadan kaldırmak için herhangi bir acil eylem planınız veya yol haritanız var mıdır? Varsa bunu kamuoyuyla paylaşmayı düşünüyor musunuz?
Yenilenebilir bir kaynak olmayan yer altı sularının yıllardır tarımda kullanılarak hızla tüketilmeleriyle ilgili bakanlığınızca yürütülen bir çalışma var mıdır? Bakanlığınızca konu ile ilgili denetim yapılmakta mıdır?
PLANLAMA YAPILACAK MI?
Sanayi ve yerleşim yerlerinin belirlenmesinde, kentsel alanların genişletilmesinde ve planlama süreçlerinde su odaklı çalışmalar yapılmış mıdır? Bu çalışmalar yapılmış ise nerelerde kullanılmıştır? Yapılmamış ise yapmayı planlıyor musunuz?
İklim krizinin sert etkilerinin özellikle kuraklık etkisiyle yaşandığı Akdeniz bölgesinde bir su eylem planınız var mıdır? Akdeniz havzasının iklim krizinden etkilenmesine yönelik ne gibi bir planınız vardır?” diye konuştu.