Mersin’den TBMM’de av katliamı tepkisi!


 

Mersin’inde aralarında olduğu 9 şehirdeki yaban hayvanları için açılan av turizmi ihalesine tepki gösteren Milletvekili Ekmen’den, Tarım ve Orman Bakanı’na: “Zevk amaçlı yaban hayvan katliamına devam edecek misiniz?” sorusu geldi.

Haber Merkezi

 

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Mersin Milletvekili Mehmet Emin Ekmen, Mersin’de koruma altındaki yaban keçilerinin “turizm” adı altında avlanmasına izin verilmesini Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Ekmen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, uygulamanın kamu vicdanını ve çevre etiğini ciddi biçimde zedelediğini belirtti.

 

“TURİZM’ GEREKÇESİYLE VERİLEN AV İZNİ, ÇEVRESEL VE ETİK AÇIDAN CİDDİ KAYGILAR YARATMAKTA”

DEVA Partili Ekmen, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Ekmen, “Mersin Haberci Gazetesi’nde 17 Eylül 2025 tarihinde gazeteci Hediye Eroğlu imzasıyla yayımlanan ‘Mersin Yaban Keçilerine Turizm İçin Av İzni’ başlıklı habere göre, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Mersin’in çeşitli ilçelerinde toplam 35 adet yaban keçisinin avlanmasına turizm amaçlı olarak izin verilmiştir. Haberde yer alan bilgilere göre: Av izni verilen türler arasında yaban keçisi, kızıl geyik ve karaca gibi doğal popülasyonları hassas kabul edilen hayvanlar bulunmaktadır. Bu izinlerin Anamur, Çamlıyayla, Gülnar, Silifke ve Tarsus ilçelerini kapsadığı belirtilmektedir. Av izninin ‘turizm’ adı altında verilmiş olması, biyolojik çeşitlilik, etik, çevresel sürdürülebilirlik ve kamu yararı ilkeleri açısından ciddi soru işaretleri doğurmaktadır.

 

MERSİN’DEKİ YABAN KEÇİLERİNİN DURUMU BELİRSİZ

Yaban keçisi türü, Bern Sözleşmesi kapsamında korunan bir tür olup, 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu ile düzenlenen mevzuat çerçevesinde ancak bilimsel takip, tür izleme ve ekosistem taşıma kapasitesi dikkate alınarak kontrollü avlanmaya açılabilmektedir. Ancak, Mersin’de bu türlere dair nüfus büyüklüğü, yaş grubu dağılımı, genetik çeşitlilik durumu, habitat risk düzeyi gibi kriterlerin güncel ve bilimsel olarak değerlendirilip değerlendirilmediği belirsizdir. Kamuoyuna açık bir ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) veya bağımsız etki analizi sunulmadan, yalnızca idari kararlarla yaban hayatına dair böyle bir izin verilmesi, ekosistem bütünlüğü, habitat sağlığı ve tür koruma hedefleriyle çelişmektedir. Türkiye’nin taraf olduğu Biyoçeşitlilik Sözleşmesi (CBD) ve Avrupa’nın Yaban Hayatını ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern) kapsamında; av turizmi uygulamalarının şeffaf, bilimsel dayanaklı ve yerel halkın katılımıyla yürütülmesi esastır” dedi.

 

“KORUMA ALTINDAKİ TÜRLERİN ‘TURİZM’ GEREKÇESİYLE AVLATILMASI, KAMU VİCDANINI ZEDELEMEKTE”

Milletvekili Ekmen, “Bakanlık tarafından yayımlanan 2025 – 2026 Av Turizmi Uygulama Talimatı ek kararlarına göre bu tür izinler, ihale ve kota yoluyla tahsis edilmektedir. Ancak kamuoyunun bilgilendirilmediği bu süreçlerde; gelirlerin kim tarafından ve nasıl kullanıldığı, ihalelere kimlerin katıldığı, avlanan hayvanların yaş, sağlık, boynuz tipi gibi biyolojik verilerinin nasıl takip edildiği, bölgedeki vatandaşların görüşüne başvurulup başvurulmadığı konularında ciddi bir şeffaflık eksikliği bulunmaktadır. Yaban hayatı sadece avlanabilir kaynak değil; aynı zamanda kültürel miras, doğal denge ve gelecek kuşaklara bırakılacak canlı zenginliğimizdir. Bu bağlamda, Mersin’de koruma altındaki türlerin ticari gerekçelerle ‘turizm’ adı altında avlatılması kamu vicdanını da ciddi biçimde yaralamaktadır” açıklamasında bulundu.

 

‘2025-2026 AV TURİZMİ SEZONUNDA MERSİN’DE KAÇ ADET YABAN KEÇİSİNİN AVLANMASINA İZİN VERİLMİŞTİR?

Mersin Milletvekili Ekmen, Bakan Yumaklı’ya yanıtlaması istemiyle verdiği önergede şu sorulara yanıt aradı: “2025 – 2026 av turizmi sezonunda Mersin’de kaç adet yaban keçisinin avlanmasına izin verilmiştir? Bunların yaş, cinsiyet ve genetik özelliklerine dair veri analizi yapılmış mıdır?

Yaban keçisi türü Mersin’de hangi ilçelerde, hangi popülasyon büyüklüğüne sahiptir? Söz konusu av izni verilen bölgelerde popülasyon yoğunluğu, habitat baskısı ve risk analizleri yapılmış mıdır?

Av izni verilen türlerin boynuz uzunluğu, yaş ortalaması ve sağlıklı üreme kabiliyeti gibi tür devamlılığını ilgilendiren özellikleri dikkate alınmış mıdır?

Söz konusu izinler hangi yöntemle verilmiştir (ihale, doğrudan kota tahsisi, acente aracılığı vb.)? Av izni alan kişi ya da kuruluşlar kimlerdir? Bu izinler neticesindeki avlanmalarda son 5 yılda edinilen gelir ne kadardır? Bakanlığınızın bu konuda herhangi bir veri paylaşımı var mıdır? 

 

“AV İZNİ KAPSAMINDA ELDE EDİLEN GELİR MİKTARI NEDİR? BU GELİRLER HANGİ KAMU FONLARINA AKTARILMIŞ, HANGİ AMAÇLARLA HARCANMIŞTIR?”

Av izni kapsamında elde edilen gelir miktarı nedir? Bu gelirler hangi kamu fonlarına aktarılmış, hangi amaçlarla harcanmıştır?

Avlanmasına izin verilen türlerin bazılarının ‘Bern Sözleşmesi’ ve ulusal koruma listeleri kapsamında koruma altında olduğu göz önüne alındığında, bu izin kararları uluslararası yükümlülüklerle çelişmekte midir?

Bakanlığınızın kamu vicdanını yaralayan bu tür avlanmaları tamamen yasaklaması ile ilgili bir çalışma gündeminde midir?

Mersin’in Anamur, Silifke, Çamlıyayla, Tarsus ve Gülnar ilçelerinde yaban keçisi, karaca ve geyik türlerinin avlanmasına yönelik izin kararları alınmadan önce bölgedeki vatandaşlar, çevre örgütleri veya akademik kurumlar bilgilendirilmiş midir?

Bakanlığınız, bu tür av izinlerinin ekosistem üzerindeki etkilerini ölçmek üzere bağımsız etki değerlendirme çalışması, izleme raporu veya bilimsel saha incelemesi yapmış mıdır?

Türkiye genelinde son 5 yılda yaban keçisi türü için verilen toplam av izni kaçtır? Aynı dönemde kaç birey gerçekten avlanmıştır, kaç birey avlanmadan kota iptal edilmiştir?

Mersin’de av izni verilen yaban keçilerine yönelik av sonrası trofe kontrolü, doku örneği alma, biyolojik kayıt ve izleme sistemi uygulanmakta mıdır?

Bu izin kararının kamuoyuna açıklandığı tarih nedir? Vatandaşların ve Mersin Haberci gazetesi ve gazeteci Hediye Eroğlu’nun gündeme taşıdığı tepkiler sonrası herhangi bir değerlendirme veya revizyon süreci başlatılmış mıdır?”


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA