Toroslar’a, Tekstil Sanayi Sitesi geliyor


 

Türkiye’nin tekstil üssü Mersin Toroslar’da yıllardır hayata geçirilmek istenen Tekstil Sanayi Sitesi’nde sona gelindi. 2026’da temeli atmış olacaklarını söyleyen Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, firmaları yatırıma çağırdı.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Toroslar Belediye Başkanı Abdurrahman Yıldız, yürüttüğü ve hayata geçecek olan projeleri hakkında düzenlediği basın toplantısı ile bilgi verdi. Bir restoranda düzenlenen toplantıda Yıldız’a, Mersin Tekstil Üreticileri Derneği Başkanı Kemal Dede ve belediye bürokratları da eşlik etti.

Lozan’ın yıldönümünü de kutlayan Başkan Yıldız, “Bu ülke hakikaten son zamanlarda yeniden çok ciddi şekilde özgürlükler ile birlikte kendi tapusunu tartışır hale geldi. Yeniden 24 Temmuz’lar, 23 Nisan’lar, 29 Ekim’lere giden süreci yaşamamak için 24 Temmuzlar elimizde bulundurduğumuz cumhuriyete, demokrasi, laiklik değerlerini hatırladığımız günler olmalı” dedi.

 

“ÜLKEDE EKONOMİ HER GEÇEN GÜN KÖTÜYE GİDİYOR”

Ülkede ekonomik hayatın her geçen gün biraz daha kötüye gittiğini söyleyen Abdurrahman Yıldız, “Gerek tarlada gerek sanayide üretim yapanlar neredeyse yaşamlarını döndüremez hale gelmiş durumdalar. Koca koca fabrikalar her geçen gün işçi çıkartıyor, kapısına kilit vuruyor. Belediyeler bu konularda çok önemli hamleler yapamaz. Belediyelerin yapabileceği işler planlama, programlamaya ilişkindir. Bu işler genel ekonomiyi belirleyen hükümetin meselesidir. Ekonominin bu hale gelmesinin sebebi tabi ki belediye idareleri değil.

 

“BELEDİYELER EKONOMİK HAYAT İÇİN BİRŞEYLER YAPABİLİR”

Ama her şeye rağmen ben belediyelerin de bir yandan insanların günlük yaşamını dizayn ederken, çöplerini toplayıp, yollarını, kaldırımlarını, parklarını yaparken, sosyal ortamlarına destekleri devam ettirirken, aynı zamanda eğer mümkünse bence ekonomik hayatın dizayn edilmesi noktalarına da katılmaları gerektiğini düşünüyorum.

Kentin planlanması, bir kimlik edilmesi meselesi için belediyeler önemlidir. Ve ne yazık ki yıllardır Mersin’de değişik sebeplerden kaynaklı planlama eksiklikleri olmuştur ve bunun da ekonomik hayata çok ciddi darbesi olmuştur. Siz bu alanı doğru planlayamazsınız, doğru yatırımcı getiremezseniz, kentin ekonomisi de içine dönüyor ve küçük esnaf faaliyetleri dışında bir şey yapma imkanı bulamıyor” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN EŞOFMANI MERSİN’DE ÜRETİLİYOR

Mersin’de uzunca bir zamandır birikmiş bir tekstil potansiyeli olduğunu ancak bunun yeterince değerlendirilmediğini söyleyen Yıldız, “Türkiye’de hepinizin giydiği eşofmanların neredeyse tamamı Mersin’de, önemli bir kısmı da Toroslar’da üretiliyor. Dünyaya ihracatını gerçekleştirdiğimiz tekstil ürünlerinin önemli bir kısmı Mersin’de üretiliyor. Her ne kadar ihracatçısı burada değilse de, İstanbul’da olsa da, bu işin üretimi, alın teri dökeni, terzileri Mersin’deki arkadaşlarımız.

Gerek Mersin’de gerekse de Toroslar’da tekstil meselesi çok ciddi güç toplamış bir mesele. Fakat bugüne kadar bu alanda bir planlama yapılamadığı için kısmen Serbest Bölge içinde üretim devam ediyor ama oranın dışında ülke içine, ihracata ürün diken, yüzlerce atölyenin olduğu bir kent Mersin. Sadece Toroslar’da 30 bin hemşerimiz tekstil sektöründe çalışıyor. Toroslar’ın gerçek nüfusunun 350 bin olduğunu düşündüğümüzde Toroslar’da yaşayanların yüzde 10 ve çalışabilir nüfusun yüzde 20’si tekstil işiyle evine ekmek götürüyor. Bizim için çok ciddi anlam ifade eden Toroslar için tekstil meselesi.

 

ÇOK BİLİNEN MARKALARIN ÜRETİM ADRESİ TOROSLAR

Torolar Korukent Mahallesindeki Tekstil Kent projesi neden yapılamadı yıllarca? Siyaset muhalefetin takipçi olmaması. Biz de seçimlerden önce bu konuyu ele aldık. Bu kentte tekstil alanında ciddi bir sermaye ve potansiyel var. Bu potansiyelin rekabet gücünün arttırılması gerekiyor. Çok bilinen markaların ürünleri Toroslar’da üretiliyor.

Ülkemizde maalesef tekstil sektörünün rekabet gücü arttırılamadığı, güçlendirilemediği için ciddi bir yurtdışına kayış var. Tarımda yaşadık bunu. Aynı şekilde tekstil ve diğer sanayi sektöründe yaşamaya başladık. Tekstil sektörünün Toroslar’da kayba uğraması demek, çalışan nüfusun yüzde 20’sinin yani 30 bin insanın ekmeğinden olması demek. Bu hükümeti de belediyemizi de yakından ilgilendiren bir konu. 

TEKSTİL SANAYİ SİTESİ GELİYOR

Korukent Mahallesi’nde Tekstil Sanayi Sitesi kurulması, firmaların rekabet gücünün arttırılması, atölyelerde çalışan hemşerilerimizin de daha konforlu, kaliteli ortamlarda çalışabilmesine olanak yaratılması ve belediyemize de kaynak yaratılması noktasında bir çalışmayı 10 ayı akın bir zamandır yürütüyoruz ve belli bir noktaya geldik.

Çalışmalar belli bir noktaya geldi, 1/5 bin ölçekli İmar Planı revizyonlarını yaptık, Büyükşehir Belediyesi, Temmuz meclisinde son itirazları onayladı, şuan bunlar askıya çıktı. Askı sürecinden sonra binlik planlar hazırlanacak ve planlama işi bitecek ve proje hızla hayata geçirilecek. Yani 2026 yılında Tekstil Sanayi Sitesi’nin temellerini atmış olacağız. Bu da bu kente çok ciddi artı değer sağlayacak, en az 20-25 insanın çalıştığı dolayısıyla bir sosyal çevre oluşturduğu bir alan olacak burası. Bölge içerisinde farklı sosyal alanlarda yapılacak. Kentimize, Toroslar’a ciddi bir katkı sağlamış olacağız.

 

“BURALARDAN KENDİNİZE YER EDİNİN”

Kentin tekstil sektörünün önemli bir kısmını bir araya getirebileceğimiz onların rekabet güçlerini arttırabileceğimiz bir ortam yaratıyoruz. Burayı fabrikaların, atölyelerin olduğu on binlerce hemşerimizin çalıştığı bir üretim merkezi haline getireceğiz.

Diğer yatırımcılara da seslenmek istiyorum. İçinde bulunduğumuz alanların planlama süreçleri tamamlandı. Burada binlerce dönüm arazi lojistik depolama ve sanayi alanı olarak işaretlenmiş durumda. Bütün hemşerilerimizi Toroslar’da yatırım yapmaya davet ediyorum. Tüm iş merkezlerimiz şehir merkezinde ve bu durum toplumumuzu da rahatsız ediyor. Esnaflarda kent içinde kalmaktan muzdarip. Buralarda kendinize yer edinin, biz buraları planlıyoruz, altyapı, yol hizmetleri konusunda belediyelerin yapması gereken ne varsa biz mutlaka bunları yapacağız” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA