Haber Merkezi
Mersin'de yapımı süren ve sürekli skandallarla anılan Akkuyu Nükleer Santrali inşaatına dair süren belirsizlikler her seferinde işçiye fatura ediliyor.
Santralin nasıl devam edeceği, ikinci, üçüncü ve dördüncü reaktörlerin projelerinin sürüp sürmeyeceği bilinmezken, inşaatı süren birinci reaktörde çalışan işçilerin ücret, tazminat ve çalışma koşullarındaki kötüleşme kesintisiz hale geldi.
Patronların Ensesindeyiz Ağı (PE) dün konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Ortada tam bir beceriksizlik ve yönetememe krizi var" denildi.
ÜCRETSİZ İZİN HAZIRLIĞI
Alt yüklenici firmanın yayınladığı yönergeye ulaşan PE, "ücretsiz izin" uygulamasına başlatma hazırlığını ortaya çıkardı.
Yönergede işçilerin yıllık izne çıkarılması, izni biten işçilerin ise ücretsiz izine çıkarılması talimatı veriliyor. Ücretsiz izin uygulaması yasal değil.
ROSATOM'UN 'HİSSE' AÇIKLAMASI BELİRSİZLİKLERİ ARTIRDI
Santralin yapımını sürdüren Rus devlet şirketi Rosatom'un hisselerinin önemli bir bölümünü satacağını duyurmasıyla santraldeki belirsizlik iyice arttı.
Bunun sonucu aylarca düzenli ücret alamadan çalışmak zorunda bırakılan hatta dönem dönem ücretsiz izne zorlanan işçilerin durumu daha da ağırlaştı.
İŞÇİLERİN HAKLARI ÖDENMEDİ
Santralde 26 Mayıs’ta çalışma koşullarıyla ücret ödemelerindeki düzensizliklere karşı iş durduran ve bir süre sonra ücretsiz izne çıkarılan işçilere, bu ay iş başı yaptıktan sonra mayıs ayı maaşları dahil olmak üzere hiçbir hakları ödenmedi.
Patronların Ensesindeyiz Dayanışma, Haberleşme ve Mücadele Ağı’na ulaşan işçiler, alt yüklenici İçtaş ve TSM’nin kendilerini tekrar ücretsiz izne yollama hazırlığı içinde olduklarını aktardı. İşçiler mayıs ayından itibaren maaşlarını alamadıklarını ve daha önce işten ayrılan arkadaşlarına ise arabulucuda karara bağlanan tazminatlarının da yatırılmadığını söyledi.
ROSATOM NE DEMİŞTİ?
Rusya’nın devlet şirketi Rosatom, Mersin’de inşası süren Akkuyu’daki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere yatırımcı arıyor.
Rosatom CEO'su ve Akkuyu Nükleer AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Anton Dedusenko, 11. Nükleer Santraller Zirvesi kapsamında yaptığı açıklamalarda, Akkuyu NGS'nin hayata geçirilmesi için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Şöyle dedi: “Şu anda ilk üniteyi devreye alma çalışmaları üzerinde yoğunlaşmış durumdayız. Bu aşama, ünitenin tüm sistemlerinin kapsamlı kontrol ve testlerden geçirildiği, işletmeye alma öncesi son hazırlık sürecini içermektedir. Projedeki uzman ekibimiz, Türkiye'nin enerji sistemine nükleerden sağlanacak ilk kilovatın mümkün olan en kısa sürede ve en güvenli şekilde entegre edilmesi için tüm gücüyle çalışmaktadır."
'POTANSİYEL ORTAKLARA YÖNELİK DEĞERLENDİRMELERİMİZ SÜRÜYOR, TÜRK TARAFININ ONAYI GEREKİYOR'
Dedusenko, "Bu süreçle eş zamanlı olarak, projeye yatırım yapabilecek potansiyel ortaklara yönelik değerlendirmelerimiz sürmektedir. Bu konu yeni değil. Akkuyu NGS Projesi'nde yüzde 49'a kadar hisse devri, 2010 yılında Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu arasında imzalanan hükümetler arası anlaşmayla öngörülmüştür" diye konuştu.
Bu kapsamda, Türk şirketleri de dahil olmak üzere çeşitli potansiyel ortaklarla görüşmelerin devam ettiğini belirten Dedusenko, şunları kaydetti: “Aynı hükümetler arası anlaşma uyarınca, yatırımcı seçim süreci mutlaka Türk tarafının onayını gerektirmektedir. Bu nedenle, bu süreç büyük bir özen ve titizlikle yürütülmektedir. Ayrıca, projenin enerji üretim aşamasına yaklaşmasıyla birlikte yatırımcılar açısından cazibesinin arttığının da bilincindeyiz."
Temel atma töreni ise 2018’de yapılan santralin çoğunluk hissesine Rosatom sahip.
Türkiye ile Rosatom arasında 2010’da imzalanan nükleer santral anlaşmasına göre Rus tarafı, Türk tarafınca onaylanması halinde, proje hisselerinin en fazla yüzde 49’unu diğer yatırımcılara satabilir.