Haber Merkezi
İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” 2024 yılı listesine bu yıl 8'i Mersin Ticaret ve Sanayi Odamıza kayıtlı, 2’si Tarsus ve Silifke Ticaret ve Sanayi Odalarına kayıtlı toplam 10 Mersin sanayi firması yer aldı.
Ayrıca merkezleri Mersin’de olmasa da, üretimlerini kentte gerçekleştiren firmalarla birlikte, şehrin listedeki firma sayısı 27’ye çıktı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Hakan Sefa Çakır da, yönetimi ile birlikte İSO 500 listesine giren Mersin firmalarını ziyaret ederek, ülke ve kent ekonomilerine katkıları için teşekkür etti.
BAŞHAN TARIM YENİLİKLERİ VE TEKNOLOJİSİYLE SEKTÖRDE FARK YARATIYOR
Başkan Çakır, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar, Yönetim Kurulu Üyeleri İdris Üstemel ve Gökben Gökbulut’la birlikte, kent ekonomisine sundukları katkılardan dolayı teşekkür etmek adına İSO 500 listesinde yer alan Mersin firmalarını ziyarete başladı. Gıda firmalarıyla bir araya gelinen ilk günde, firma yetkililerince, dünya piyasalarında bakliyat fiyatının belirlendiği merkez olan Mersin’in, küresel ekonomide rekabetini arttırmak adına acilen çözülmesi gereken sorunlar konuşuldu.
Ziyaretlerin ilk durağı Başhan Tarımsal Ürünler A.Ş. oldu. Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Memiş ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Atilla Memiş’in ev sahipliğindeki görüşmede sektörün jeopolitik risklerinden nitelikli teknik personel eksikliğine, gümrük ve zirai karantina mevzuatı ve uygulamalarındaki bürokrasiden, Mersin Limanı işleticisi M.I.P.’nin keyfi tarifelerine kadar bir çok konu ele alındı.
Başhan’ın sektöründe yenilikçiliğiyle bilinen ve teknolojiyi etkin kullanan bir firma olarak tanınmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, yarattığı katma değer ve istihdamla, Mersin’in gururu ve önemli bir değeri olduğunu vurguladı.
AVES GRUP’TAN YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME GÜÇLÜ KATKI
Hakan Sefa Çakır ayrıca Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’la birlikte İSO 500 listesine giren Mersin firmalarını ziyaretini Aves Grup’la sürdürdü.
Aves Grup Yönetim Kurulu Başkanı Senan İdin ile Muhammed İdin’in MTSO Heyetini karşıladığı görüşmede, firma yetkilileri faaliyetleri hakkında bilgi verip sektör sorunlarını aktardı. Grup bünyesinde sadece yağ üretimi bulunmayıp, özellikle hayvancılık için hayati bir konu olan bitkisel protein tedariki konusunda da dünya markası olma hedefiyle çalışıldığı dile getirildi.
Daha az yem ve doğru rasyolarla daha verimli ve az maliyetle yapılan hayvancılığın Türkiye ve Mersin için önemi konuşuldu. Aves Grup’un planladığı ar-ge ve eğitim akademisiyle Mersin Agropark’ta yer alması gündeme geldi.
Aves Grup ziyaretinde konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, tarımsal emtianın, nüfusu hızla artan dünyada en stratejik konulardan biri haline geldiğini belirtti. Bu çerçevede Aves’in faaliyetlerini son derece kıymetli bulduklarını ifade eden Çakır, sektörün yaşadığı sorunlarda MTSO olarak her zaman firmaların yanında olduklarını vurguladı. Milli ve yerli üretimin önemine dikkat çeken Çakır, ithalatı azaltan, sadece tarım ve gıda değil aynı zamanda hayvancılığı da destekleyen üretim politikaları ve uygulamalarıyla Aves’le gurur duyduklarını söyledi.
ARMADA GIDA DİNAMİK ÜRETİM VE SATIŞ POLİTİKALARIYLA ÖNE ÇIKIYOR
Başkan Çakır ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Özdamar ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökben Gökbulut’la birlikte, İSO 500 listesine giren Mersin firmalarını ziyaretlerinin ilk gününü Armada Gıda Tic. San. AŞ’yle tamamladı.
Armada Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Sönmez ve Başkan Yardımcısı Saygın Sönmez’in MTSO Heyetini karşıladığı ziyarette, firma ve faaliyetleri hakkında bilgi verilip sektör sorunları konuşuldu. Özellikle OSB’lerdeki yatırımlarıyla büyüyen, Mersin’de gıda sektöründe borsaya açılan ilk firma olarak sektörde öne çıkan Armada Gıda’nın hedefinin üretimi arttırmak olduğu ifade edildi. İhracata yönelik yasaklar, kısıtlamalar ve son zamanlarda artan bürokrasinin sektörün rekabetçiliğine engel olduğu dile getirilerek MTSO’nun ilgili bakanlıkların yetkilileriyle firma arasında köprü olmasından duyulan memnuniyet vurgulandı.
“ORTAYA KOYDUĞUNUZ ETKİN VİZYONDAN MEMNUNİYET DUYUYORUZ”
Ziyarette konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, gıda sektörünün Mersin’deki gücü kadar bu gücün devam ettirilmesinin de önemli olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Sektörün nitelikli personel ihtiyacı konusunda Armada ile birlikte çalışıyoruz. Türkiye’de mesleki eğitim alanında örnek teşkil eden DAHİ Mersin Projesi’ne verdiğiniz destek ve ortaya koyduğunuz etkin vizyondan memnuniyet duyuyoruz. Ayrıca sektörün, gerek bakanlıklarla olan mevzuat ve bürokrasi sorunlarının çözümünde gerekse firmaların hibe ve teşviklerden daha fazla yararlanması konusunda da her zaman yanınızda olacağımızı belirtmek isterim. Zorlu bir dönemde ve genel olarak karlılıkların düştüğü bir süreçte başta Armada olmak üzere İSO 500 listesine giren Mersin firmalarımız ve kentimizdeki tüm şirketlerimiz ülkemiz için üretmeye ve ihracatla katma değer sağlamaya devam ediyor. Tüm MTSO üyelerimizle gurur duyuyor, özellikle İSO 500 listelerinde yer alarak kent ekonomisinin gururu olan Armada firmamızın yönetici ve çalışanlarını yürekten kutluyorum.”
LİMANDA UYGULANAN YÜKSEK TARİFE ÜCRETLERİ ZORLUYOR
Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut ve Murat Aktoğ ile birlikte, ziyaretlerin ikinci gününde Arbel Bakliyat Hububat San. ve Tic. A.Ş. ile Durum Gıda Sanayi Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mert Hazar ile bir araya geldi.
Toplantıda konuşan Mert Hazar, geçen yıl 1.5 milyon ton yükleme gerçekleştirdiklerini ve bu yıl da benzer rakamlarla ilerlediklerini aktardı. Denetim süreçlerinde yaşanan sorunlara dikkat çeken Hazar, “Ankara’dan gelen denetçilerin Mersin’deki muhataplarla koordine olmadan doğrudan antrepo kapatma gibi ağır cezalar vermesi doğru değil. Suç varsa önce savunma alınmalı, gerekiyorsa para cezası uygulanmalı. Aksi halde mevzuatsal ve bürokratik sorunlarla üretim durur, ülke kaybeder” dedi.
“MERSİN’İN BAKLİYATIN MERKEZİ OLMA KONUMUNU KAYBETMEMESİ GEREKİYOR”
Ayrıca Mersin Limanı’nın dünyanın en pahalı limanlarından birisi haline geldiğini belirten Hazar, gerek limanda uygulanan yüksek tarife ücretleri gerek artan maliyetler gerekse gümrüklerdeki uygulamaların firmaları zorladığını vurguladı. Hazar, yatırım ortamının iyileştirilmesi gerektiğine dikkat çekip aksi halde yatırımların yurtdışına kaymaya başlayacağını aktardı. Mersin’in dünyadaki en büyük bakliyat üretim kapasitesine sahip kent olduğunu kaydeden Hazar, firma olarak yurtdışında da yatırımları sürdürdüklerini Hindistan ve Suudi Arabistan’a yeni fabrika yatırımına başladıklarını bildirdi. Hazar ayrıca, iklim değişikliğiyle birlikte su kaynaklarının azalmasının bakliyat tarımını daha değerli hale getireceğini belirtip Mersin’in bakliyatın merkezi olma konumunu kaybetmemesi gerektiğini dile getirdi.
MERSİN’DE BEBEK MAMASI ÜRETİMİ GİBİ PROJELER ÖNEMLİ DESTEKLERDEN YARARLANABİLİR
Firmaların sadece başarıyı yakalaması değil, bunu sürdürülebilir kılmasının da önemli olduğunu belirten MTSO Başkanı Çakır, Arbel ve Durum Gıda’nın istikrarlı başarılarından dolayı tebriklerini iletti. Mesleki eğitimi geliştirmeye yönelik Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirilen DAHİ Mersin Projesi hakkında bilgi veren Çakır, gelecek yıldan itibaren bakliyat sektörüne özel Sortex operatörleri ve bakliyat sektörüne yönelik teknik personel yetiştireceklerini, bu çalışmaların sektörle iş birliği içinde yürütüleceğini ifade etti.
Son olarak bakliyat sektörüne yönelik açıklanan yeni teşviklere değinen Çakır, Mersin özelinde organik bebek maması üretimi gibi projelerin bu yıl önemli desteklerden yararlanabileceğini sözlerine ekledi.
MERSİN İŞ DÜNYASININ GÖZÜ SURİYE’DE
MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut ve Murat Aktoğ ile birlikte, İSO 500 listesine giren Mersin firmalarına yönelik ziyaretlerine Teknopanel Çatı ve Cephe Panelleri Üretim San. ve Tic. A.Ş. ile devam etti. Ziyarette MTSO heyeti, Teknopanel Yönetim Kurulu Başkanı Ramis Dalkılıç’tan firmanın faaliyetleri ve sektörel gelişmelere dair bilgi aldı.
Mersin’in yanı sıra Sakarya, Manisa OSB, İstanbul ve Makedonya’da da fabrikaları bulunduğunu anlatan Dalkılıç, yeşil dönüşüm konusunda çalışmalar yürüttüklerini bildirdi. Dünyanın 70 farklı noktasına ürün gönderdiklerini kaydeden Dalkılıç, sektörde özellikle nitelikli yetişmiş elemana duyulan ihtiyaca değinip bu ihtiyacın pandemi sonrası daha da arttığını dile getirdi. Suriye’nin yeniden yapılanması sürecini takip ettiklerini ancak halen gümrük mevzuatıyla ilgili sıkıntılar bulunduğunu belirten Dalkılıç, geçmiş yıllarda Irak’ta yaşanan sorunların komşu ülke Suriye’de de yaşanmaması için çalışmak gerektiğini, böylesi önemli bir pazardan Türkiye’nin mutlaka pay almasını beklediklerini söyledi.
TEKNOPANEL, KURUMSALLAŞMA VE YEŞİL DÖNÜŞÜMDEKİ PROAKTİF YAKLAŞIMLARIYLA ÖNE ÇIKIYOR
MTSO’nun Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde yürüttüğü, Türkiye’de mesleki eğitim alanında örnek teşkil eden DAHİ Mersin Projesi hakkında bilgi paylaşan Başkan Çakır, Teknopanel’e özel, öğrenci yetiştirecek bir sistem geliştirilebileceğini vurguladı. Sistem bakım onarımdan otomasyona kadar birçok alanda nitelikli öğrenciye meslek liselerinden ya da MESEM’lerden ulaşılabileceğini kaydeden Çakır, bu konuda DAHİ Mersin Proje yürütücüleri olarak her türlü işbirliğine hazır olduklarını söyledi. Suriye ile temasları bulunduğunu da ifade eden Çakır, TOBB kanalıyla girişimlerde bulunulduğunu ve yaşanan tüm gelişmelerden firmaları haberdar edeceklerini sözlerine ekledi.
ÇİMSA, MERSİN’İN GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEMEYEN TÜM ATIKLARINA TALİP
MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut ve Murat Aktoğ’la birlikte ziyaretlerini Çimsa Çimento A.Ş ile sürdürdü. MTSO Heyetini Fabrika Müdürü Sezin Kansal, Teknik Genel Müdür Yardımcısı Ozan Keskin’le birlikte ağırladı.
Ziyaret için teşekkür eden Kansal, sözlerine, “Bir sanayi kuruluşu olarak MTSO’nun hizmetlerindeki eşitlikçi ve sorun çözen yaklaşımından çok memnunuz. Özellikle çimento sektörünün en çok etkileneceği konu olan yeşil dönüşüme yönelik çalışmalarından yararlanıyoruz” diyerek başladı. Arından fabrikanın çalışmaları hakkında bilgi aktaran Kansal ve Keskin önümüzdeki süreçte GES yatırımlarıyla karbon salınımını azaltmaya yoğunlaşacaklarını bildirdi. En güzel atık bertarafını çimento fabrikalarının gerçekleştirdiğine dikkat çeken yetkililer enerji olarak kömür yerine atık kullanıldığında ortada kül dahi kalmaması nedeniyle karbon emisyonunun azaldığını ve çevreye zararın minimuma indirildiğini söyledi. Bu konuda belediyelerle ortak çalışmalar yürütülebileceği, geri dönüştürülemeyen malzemelerin kendilerine verilmesi durumunda yakılarak enerjiye dönüştürülebileceği aktarıldı. İspanya’da belediyelerle yapılan işbirlikleri sonunda sağlanan düzenli çöp temin sistemi hakkında bilgi verildi.
ALÜMİNATLI ÇİMENTO ÜRETEN TÜRKİYE’DEKİ TEK, DÜNYADA DA 3. ÜRETİCİ
Firmanın öne çıktığı ürün grupları hakkında da bilgi paylaşan yetkililer kalsiyum alüminatlı çimento üreten Türkiye’deki tek, dünyada da 3. üretici olduklarını ifade etti. Diğer çimentoların 28 günde kazandığı dayanımı bu çimentonun 6 saatte yakaladığını belirten yetkililer bu konuda da çevreci çimentolar üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Keskin, yürüttükleri güçlü ar-ge ile “Çimento hammaddesini azaltıp karbon salınımı olmayan maddeleri artıran ürünler geliştiriyoruz” derken Kansal, çimento yapımında kullandıkları ocaklarda işleri tamamlandığında bölgenin ağaçlandırılması konusunda gösterdikleri hassasiyete değindi. Yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarına da değinen yetkililer yapay zekayı da kullanıp teknolojiyi yakından takip ettiklerini bildirdi.
MERSİN’İN ATIKLARI İÇİN MTSO’DAN DESTEK
Mersin’deki atıkların Çimsa’ya ulaştırılması konusunda yerel yönetimlerle her türlü temasın kurulmasına katkı sunabileceklerini kaydeden Hakan Sefa Çakır, yeşil dönüşüm ve bu alanda yapılan ar-ge’ çalışmalarının önemini vurgulayıp oda olarak verebilecekleri destekleri aktardı. Çimento sektörünün yeşil mutabakatla karbon vergisinden en çok etkilenecek sektörlerin başında yer aldığını, bu anlamda sektörün hem varlığının hem de kalitesinin korunması adına odanın başlattığı yeşil dönüşüm ve dijitalleşme çalışmalarına Çimsa’yı da dahil ettiklerini, saha çalışmalarında birlikte yürüttüklerini belirtti.
MERSİN, DÜNYADAKİ GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYOR
Başkan Çakır, Yönetim Kurulu Üyeleri Gökben Gökbulut ve Murat Aktoğ’la birlikte, ziyaretlerini Tat markasıyla üretim yapan Memişoğlu Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti ile sürdürdü. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nasip Memiş’le bir araya gelerek sektör ve firmanın faaliyetleri hakkında bilgi alındı.
Dünyanın artık hazır gıdaya dönmeye başladığını belirten Nasip Memiş, firma olarak bu alandaki ar-ge çalışmalarına yoğunlaştırdıklarını söyledi. “Herkes zamanla yarışıyor evde yemek hazırlama vakti giderek daralıyor” diyen Memiş, bugüne kadar ürettikleri menüler hakkında bilgi paylaşıp üzerinde çalıştıkları pişirmeye hazır yeni gıdaların detaylarını aktardı. Artık dünyada da katmadeğerli gıda ürünlerine talebin artmaya başladığını bildiren Memiş, dünya bakliyat piyasalarını belirleyen Mersin’in de bu gelişmeleri, talepleri yakından takip ettiğini aktardı.
LİMAN SAHASINDAKİ YÜKLEME SÜRELERİNİN KISALTILMASI SORUN YARATTI
Ardından sektörde yaşanan sıkıntılara değinen Memiş, özellikle liman sahasındaki yükleme sürelerinin kısaltılmasının sorun yarattığını, süre aşımları olduğunda ise firmaların karşılaştığı ek maliyetlerden şikayetçi oldu. Memiş, bu durumun zaman zaman firmaları farklı limanlar kullanmaya yönlendirdiğini belirtti. Aynı zamanda deprem sonrası başlatılan yanaşma penceresi uygulamasının da ciddi bir külfet getirdiğine işaret ederek bu uygulamadan da vazgeçilmesi istendi. Memiş, ihracatta eskiden konteynerlerin belli bir bölümünün seçilerek kontrollerinin yapıldığını bugünse tam kontrol adı altında tüm konteynerlerin sahaya serilmesinin hem süreçleri uzattığını hem de maliyetleri artırarak sektöre zarar verdiğini ifade etti.
Gerek bakliyat gerekse ihracatçı sektörlerin limanla yaşadığı ortak sorunlar olduğunu dile getirip bunları en kısa sürede liman yetkileriyle bir çözüme kavuşturacak şekilde görüşeceklerini kaydeden Çakır, bu konuda olumlu bir sonuca varılacağına inandığını belirtti. “Limanın operasyon ve saha yetersizliğinden dolayı iş dünyası cezalandırılamaz” diyen Çakır, sorunlar çözülene kadar etkin lobi çalışmalarını sürdüreceklerini vurguladı.
MERSİN DEVLERİ KİMLER?
İSO 500 listelerine giren ve merkezleri Mersin olan firmalar; Başhan Gıda, Aves Enerji, Çimsa, Memişoğlu Tarım, Arbel Bakliyat, Armada Gıda, Teknopanel, Durum Gıda, Koluman Otomotiv, ve Medcem Madencilik firmalarımıza; aynı zamanda kentimizde üretim yapan; Türkiye Şişe Cam, Hayat Kimya, Toros Tarım, Kastamonu Entegre, Mey Alkollü İçkiler sanayi, Göknur Gıda, Coca-Cola, İzocam, Kalekim, Yayla Agro, Ankutsan, Erciyas Çelik Boru, Abalıoğlu Yağ Sanayi, Europap Tezol Kağıt, Yıldız Entegre, Unat Yağ ve Abalıoğlu.