Eczacılar sorunlarına çözüm bekliyor


 

Her yıl, akademik eğitimin başladığı 14 Mayıs’ın Eczacılık Günü olarak kutlanması nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, sorunlarına çözüm istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Eczacı Odası Başkanı Aliye Akgül Aydın, 14 Mayıs Dünya Eczacılık Günü’nü gazetemize yaptığı açıklama ile kutladı.

Türkiye’de ki 50 bini aşkın eczacının; hastanelerde, akademide, kamu kurumlarında, ilaç endüstrisinde, dağıtım kanallarında ve serbest eczanelerde görev yaparak halk sağlığı sisteminin omurgasını oluşturduğunu söyleyen Aydın, “Biz eczacılar, yalnızca sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçası değil; aynı zamanda toplumsal gerçeklere duyarlı, sorumluluk almayı bilen bir meslek grubuyuz” diyen Aydın, “Meslek örgütleri olarak sadece gençlerimizin bugününe değil onların geleceklerine, gelecekteki demokrasi arayışlarına ve iradelerine sahip çıkmak, demokratik katılım taleplerine destek olup omuz vermek, bizlerin tartışılmaz görevlerinden biridir” dedi.

 

“KENDİ HAKKIMIZI DEĞİL, HALKIN SAĞLIK HAKKINI DA SAVUNMAYA DEVAM EDİYORUZ”

Sağlık alanında yaşanan gelişmelerde halkı doğrudan etkileyen konuları gündeme taşımakta kararlı olduklarının da altını çizen Başkan Aydın, “Sosyal Güvenlik Kurumunun son yönetmelik değişikliklerinde daha önce mahkeme kararıyla iptal edilmiş olmasına rağmen ‘terapötik referans’ uygulaması, bu kez isim değiştirerek ‘grup’ ve ‘bant’ kavramlarıyla geri getirilmiştir. SGK, hekimin reçete ettiği ilacı değil, aynı hastalıkta kullanılan en ucuz ilacın bedelini karşılamakta; bu da vatandaşın ciddi ilaç fiyat farklarıyla karşı karşıya kalmasına neden olmaktadır. Bu uygulamaların bilimsel dayanaktan yoksun, halk sağlığını tehlikeye atan ve yargı kararlarını görmezden gelen bir yaklaşım olduğunu tekrar vurguluyoruz. Mersin Eczacı Odası olarak yalnızca kendi hakkımızı değil, halkın sağlık hakkını da savunmaya devam ediyoruz.

 

“SAHTE İLAÇLAR DÜNYA GENELİNDE BÜYÜK BİR TEHDİT HALİNE GELDİ”

Öte yandan sahte ilaçlar dünya genelinde büyük bir tehdit haline geldi. Son beş yılda sahte ilaç trafiği yüzde 60 artarken, her yıl on binlerce insan bu nedenle hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de eczanelerimiz, İlaç Takip Sistemi ile ilaç güvenliğinin en üst düzeyde sağlandığı kuruluşlardır. Ancak işin denetleme ve kontrol boyutu sadece eczanelerle sınırlı kalmamalı; internet, sosyal medya ve kontrolsüz satış kanallarının yasadışı faaliyetlerine müsaade edilmeyerek denetlemeler sıkılaştırılmalıdır. Çünkü halk sağlığı yalnızca doğruyu yapanı değil, tehlike yaratanı da denetlemekle korunabilir.

 

“ÖĞRENCİ ALIMI DURDURULMALI, BAŞARI SIRALAMASI BARAJI YÜKSELTİLMELİ”

Mesleğimizde uzun süredir dile getirdiğimiz bir diğer sorun eczacılık fakülte sayılarının ve kontenjanların kontrolsüz artışıydı. Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odamızla birlikte yaptığımız çağrıların ardından, 2024–2025 eğitim öğretim yılında kontenjanlarda %20’lik bir azalma sağlanmıştır. Ancak bu azalma daha çok akredite fakülteleri etkilemiş, akredite olmayan bazı fakültelerde kontenjan artışı dahi görülmüştür. Ayrıma akredistasyonun ötesinde baktığımızda ise maalesef eğitimin ticarileşmesi yine ağır basmış ve devlet fakültelerinde kontenjan azalırken, vakıf ve özel fakülteler de yan aynı kalmış, ya da artmıştır.  Burada tekrar altını çizerek ifade etmek istiyoruz; Eczacılık eğitiminde kalite birliği sağlanmalı, yeterli akademik ve teknik altyapıya sahip olmayan fakültelerde öğrenci alımı durdurulmalı, başarı sıralaması barajı yükseltilmelidir.

Fazla mezun verilmesi, istihdam sorunu yaşayan genç meslektaşlarımızın geleceğe olan inancını zedelemektedir. Kamuya alımların artırılması, eczanelerde eczacı istihdamının desteklenmesi ve ilaç endüstrisinde eczacı zorunluluğunun getirilmesi artık bir ihtiyaçtan öte zorunluluktur.

 

“UZMAN ECZACILAR ETKİN ROL ALMALI”

Uzmanlık alanında ise, 2014 yılında başlatılan sistem yalnızca Klinik Eczacılık alanıyla sınırlı kalmıştır. Fitofarmasi gibi halk sağlığı açısından önemli alanlarda kontenjanlar kapalı, mezunlar istihdam dışı bırakılmıştır. Bu alanlarda uzman eczacılara ihtiyaç duyulmasına rağmen sistemin işletilmemesi kabul edilemez. Özellikle klinik eczacılık başta olmak üzere, gelişmiş ülke örnekleri de göz önüne alınarak, eczacı uzmanlıklarının sayısı arttırılmalı ve atamaları bekletilmeden yapılarak, çok daha sağlıklı ve bilimsel ilaç/eczacılık hizmeti sunulmalıdır. Bizler, uzman eczacıların etkin rol alacağı, istihdamının garanti altına alındığı, sağlık sistemine entegre bir yapının inşa edilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Ve bir kez daha söylüyoruz: Biz buradayız. Bir aradayız. Ve birlikte güçlüyüz. Eczacılar, halk sağlığının görünmeyen kahramanları değil; bilimle yoğrulmuş bir geçmişin, toplumsal sorumluluğun ve sağlık sisteminin temel taşıdır. Bugün de, yarın da, bilimin ışığında yürümeye ve halkın sağlığını savunmaya devam edeceğiz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2025 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA