Hediye Eroğlu
Nükleer konusunda önemli gelişmelerin yaşandığı Mersin’de, iş dünyasından ilginç bir hamle geldi. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), internet sitesinden yaptığı duyuru ile iş dünyasını; Sinop Nükleer Santral Projesi inşaatından pay almaya çağırdı.
Odanın resmi internet sitesinden; “Sinop Nükleer Güç Santrali İçin Ülkemizden Temin Edilmesi Düşünülen Ürünlere Dair Anketler” başlığıyla yapılan duyuruda, proje ortaklarından olan ve santralin ana tasarımını yapan Mitsubishi Heavy Industries (MHI) tarafından yürütülen fizibilite çalışmasının anketlerine yer verildi.
NÜKLEER SANTRAL İÇİN TÜRKİYE’DE NE ÜRETİLEBİLİR ARAŞTIRMASI!
Japonya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma kapsamında yapılması planlanan projeye ilişkin fizibilite çalışmasının ana amaçlarından biri; nükleer güç santralinin kurulumu sırasında gerekecek mal ve hizmetlerin ülkemizde üretilmesinin mümkün olup olmadığının belirlenmesi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından toplanan bilgiler MHI tarafından belli kriterlere göre değerlendirildi, MHI ve bakanlık personelinin katılımı ile firma değerlendirme ziyaretlerine başlandı. Çalışmalar sonucunda bazı ürünlere ilişkin yeterli sayıda ve yetkin Türk firması henüz tespit edilemediği MHI tarafından bakanlığa bildirildi.
Bunun üzerine; ülkemizden temin edilmesi düşünülen ancak yeterli sayıda ve yetkin Türk firması tespit edilemeyen ürünlere ilişkin ana teknik veriler ve ürüne özel olarak değerlendirme anketleri hazırlandı. Bu anketler Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından üş dünyasının değerlendirmesine açıldı.
Bu bağlamda, söz konusu dokümanların Türk firmaları tarafından incelenmesi ve değerlendirme anketlerini doldurarak 15 Temmuz tarihine kadar geri bildirim sağlanması istendi.
NÜKLEER KARŞITI MÜCADELE HIZ KAZANDI
Türkiye’nin 40 yıllık nükleer macerasında son yıllarda önemli bir süreç yaşanırken, ülkenin ilk nükleer santralinin kurulmak istendiği Mersin’de nükleer karşıtı mücadele de hız kazandı.
Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli mevkiinde yapılmak istenen Akkuyu Nükleer Santrali’ne karşı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu için verilen ‘olumlu’ kararına karşı açılan dava kapsamında bilim insanları 11 Temmuz’da keşfe gelecek. Mersinliler, keşif esnasında bölgede yer bulunarak, nükleer karşıtlığını bir kez daha haykırmaya hazırlanırken, alanda ayrıca çadır kamp etkinliğine de imza atılacak.
BELEDİYE KARARINI TEMMUZ’DA VERECEK!
Öte yandan Mersin’de nükleer karşıtlarının mücadele verdiği bir başka cephe ise Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi. Zira; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/100 bin ölçekli Adana-Mersin Çevre Düzeni Planı’nda işaretlediği Akkuyu Nükleer Santrali’nin yerini, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan alt ölçekli planda da işaretlemesi için baskısı sürüyor. Büyükşehir Meclisi ise Temmuz ayında yapacağı toplantı da plan ile ilgili nihai kararı vererek, tatile girmeden bu konuyu çözüme kavuşturmak istiyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz bir çok kez; nükleer karşı olduğunu açıklarken, yerel de ve genelde AKP-MHP koalisyonu yapılması ve Mersin’in hafif raylı sistem projesine merkezi hükümetten destek verilmesi şartıyla Akkuyu’nun, Çevre Düzeni Planı’nda işaretlenebileceği korkusuyla, nükleer karşıtlarının belediye yönetimi ve meclis üyelerine ‘Direnin’ çağrısı da sürüyor.