Hediye Eroğlu
Türkiye’nin üzüm ihtiyacının yüzde 33’ünü karşılayan Mersin’in Tarsus ilçesinde, sofralık üzüm hasat ve ihracı için düğmeye basıldı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nden (AKİB) yapılan duyuruda; “Açıkta yetiştirilen Sofralık Üzüm Kesim ve İhraç Tarihlerini Belirleme Komisyonunun, bölgemizde çeşitli bağlarda özellikle de Tarsus ilçesine bağlı muhtelif köylerde yaptıkları incelemeler neticelenmiştir. Açıkta yetişen sofralık üzümlerden Yalova İncisi, Trakya İlkeren, Kardinal gibi çeşitlerinin kesimine ve ihracına karar verilmiştir” denildi.
400 BİN TON REKOLTE
Tarsus Ziraat Odası Başkanı Ali Ergezer, ilçede 200 bin dekar alanda bağcılık yapıldığını belirterek, geçen yıl 350 bin ton civarında üzüm hasadı yapıldığını söyledi.
İlçede resmi kayıtlara göre 104 bin dekar alanda, kayıt dışıyla birlikte ise yaklaşık 200 bin dekar alanda bağcılık yapıldığını belirten Ergezer, bu yılki iklim koşulları nedeniyle rekoltenin geçen yıla oranla daha yüksek olduğunu, bu yıl en az 400 bin ton üzüm rekoltesi beklediklerini söyledi.
“Asıl önemli olan ihracat kapılarının açılması. İhracatın başlaması halinde üreticiler ve ülkemiz kazançlı çıkacak" diyene Ergezer, ihracat kapısı açıldığında bölge ve ülke ekonomisine daha çok katkı sağlayacaklarını aktardı.
TARSUS’TAKİ AFET MECLİS’E TAŞINIYOR
CHP Mersin Milletvekili Prof. Dr. Aytuğ Atıcı ise, geçtiğimiz hafta Tarsus ilçesinde meydana gelen yoğun dolu yağışından olumsuz etkilenen Karadirlik, İbrişim ve Ulaş Köylerini ziyaret etti. CHP Tarsus İlçe Başkanı Ali İlk ve yöneticilerin de eşlik ettiği ziyarette, dolu felaketinin üreticileri uğrattığı zararları yerinde inceleyip vatandaşlardan bilgi alan Atıcı, konuyu TBMM gündemine taşıyacağını ve köylülerin zararlarının karşılanması için girişimlerde bulunacağını söyledi. Karadirlik, İbrişim ve Ulaş muhtarları ile bir araya gelen Aytuğ Atıcı, köylerin sorunları ve vatandaşların talepleri hakkında da bilgi aldı.