Mezitli Kent Konseyi’nde neler oluyor? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mezitli Kent Konseyi’nde neler oluyor?


 

Mezitli Kent Konseyi genel kurulunda Kadın Meclisi’nin kapatılmasına kadın ve demokratik kitle örgütlerinden tepki geldi. “Bu alınan karar bizim için kabul edilemezdir” diyen kadınlar ve STK’lar karardan geri dönülmesini istedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin’de Mezitli Kent Konseyi’nin yönetmeliğe ve demokrasiye aykırı bir şekilde Kadın Meclisi’nin kapatılmasına ilişkin genel kurul gündemi tepkiye neden oldu.

Günebakan Kadın Derneği, Anka Üreten Kadın Derneği, 7 Renk LGBTİ Derneği, Yeniden Sosyoloji Derneği, Bağımsız Kadın Derneği, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Mersin Kadın Platformu ortak basın açıklaması yaparak karara tepki gösterdi.

 

YEREL SEÇİM SONRASI KENT KONSEYLERİ GENEL KURULLARI BAŞLADI

Kadınlar ve STK’lar adına basın açıklamasını okuyan Günebakan Kadın Derneği’nden Yürütme Kurulu Üyesi Derya Alpaslan, yerel seçimlerin ardından mevzuat gereği kent konseyleri seçimli genel kurullarını yapmaya başladığını anımsattı. “Bildiğimiz gibi kent konseyleri halkın yönetime katılımını amaçlayan ortak aklın ve uzlaşmanın esas olduğu demokratik yönetişim mekanizmalarıdır” diyen Alpaslan, “Kent konseyleri yönetmeliğinde tanımlanan görevler arasında ‘sivil toplumun gelişmesine ve kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, çocukların, gençlerin, kadınların ve engellilerin toplumsal yaşamdaki etkinliklerini arttırmak ve yerel karar alma mekanizmalarında aktif rol almalarını sağlamak’ yer alır.

 

“KADIN VE GENÇLİK MECLİSLERİNİN BAŞKANLARI KENT KONSEYİ YÜRÜTMESİNİN DAİMİ ÜYESİDİR”

Kadın, gençlik ve engelli meclislerine özellikle önem veren yönetmelik kent konseyi yürütme kurulunu şöyle tanımlamıştır: Yürütme kurulu, genel kurul tarafından birinci dönem için iki, ikinci dönem için üç yıl görev yapmak üzere seçilenler ile kadın ve gençlik meclis başkanlarının da yer aldığı en az yedi kişiden oluşur.

Yani kadın ve gençlik meclislerinin başkanları kent konseyi yürütmesinin daimi üyesidir.

Mezitli Kent konseyi ise 2024 yılı seçimli genel kuruluna giderken demokrasiyle ve yönetmelikle bağdaşmayan antidemokratik bir tutum sergilemektedir. Bileşenlerine gönderdiği 2024/28 sayılı Başkan Sibel Gelbul imzalı genel kurul duyurusunda gündemin 5. Maddesi olarak ‘kadın ve gençlik meclislerinin kapatılmasının karara bağlanması’ yer almaktadır. 

 

“YÖNETMELİĞE AYKIRI BİR YÜRÜTME KURULU OLUŞTURMA ÇABASI NEDEN?”

Mezitli Kent Konseyi yürütme kuruluna soruyoruz; Yönetmelikte, başkanlarının kent konseyi yürütme kurulunun daimi üyesi olarak belirlenmiş Kadın ve Gençlik Meclislerinin kapatma isteğiniz neden? Yönetmeliğe aykırı bir yürütme kurulu oluşturma çabası neden?  Yönetmeliğe aykırı davranarak Mezitli kent konseyini amaçlarından ve özünden koparmakla neyi hedefliyorsunuz?

Kent konseylerinin ‘katılımcılığı, demokrasiyi ve uzlaşma kültürünü geliştirmek, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin imzaladığı ve onayladığı Birleşmiş Milletler Zirveleri ile diğer uluslararası sözleşmelerde kent ve kent yaşamına yönelik temel ilkeleri hayata geçirmek’ olarak yönetmeliğinde yer alan ilkeleri bertaraf eden bu gündemin hedefi ve amacı nedir?

 

“KENT KONSEYLERİ, ÇOK UZUN VE DERİN TARTIŞMALARLA OLUŞTU”

Kent konseyleri oluşma sürecine tüm ülkede yerel gündem 21 ile başlayan çok uzun ve derin tartışmalarla gelinmiştir. Ülkenin en temel sorunlarından biri olarak toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadına yönelik şiddet görülmüştür. Zira toplumsal cinsiyet endekslerinde en arkalarda olduğumuz malum. Ayrıca kadına yönelik şiddet ve cinayetlerde önemli artışların yaşandığı da ortada. Bu sorunun çözümü için genel ve yerel yönetimlerde kadınların söz ve karar mekanizmalarına katılımının sağlanması gerektiği önemle saptanmıştır. Kadınların kendi sorunlarını ifade edip, çözüm önerileri sunacağı bir mecra olarak kent konseyleri kadın meclisleri oluşturulması ve başkanlarının kent konseyi yürütme kurulun üyesi olması yönetmelikte bu sebeple yer almıştır. Keza gençlik meclisleri de benzer sebeplerle zorunlu tutulmuş ve gençlik meclisi başkanları da yürütmenin üyesi sayılmıştır.

 

“KENT KONSEYLERİ VE KADIN MECLİSLERİ DAHA DA GÜÇLENDİRİLMELİDİR”

Kent konseylerinde kadın ve gençlik meclisleri olmazsa olmaz meclislerdir. Kadınların eşit, özgür ve güvende hissedeceği bir Mezitli ve bir Mersin için Kent Konseyleri ve Kadın Meclisleri daha da güçlendirilmelidir. Yerel yönetimlerin ve kent konseylerinin kadınların sorunlarının çözümünde öncü olmak gibi önemli görev ve sorumlulukları vardır.

Bu gerçekler ışığında Mezitli kent konseyine, yönetmeliğe aykırı olan gündem maddesini geri çekerek, yönetmeliğe uygun genel kurul yapılması gereğini demokrasi ve kadın hakları adına hatırlatıyoruz. Avrupa kadın erkek eşitliği şartını imzalamış olan Mezitli Belediyesinin bu yolda yürürken, yönetmeliği hiçe sayarak kadın meclisini kapatmış bir kent konseyi sebebi ile açıklamakta zorlanacağı sorulara muhatap kalmaması için hatırlatıyoruz. Demokrasiye sahip çıkan, katılımcılığı önemseyen bir Mezitli istiyoruz. Demokrasiyi geliştirecek yerel yönetimler istiyoruz.

 

MAHKEME KARARI HATIRLATILDI

Daha önce de Mezitli Kent Konseyinde benzer bir olay yaşanmıştı. 2018 yılında yine Sibel Gelbul imzasıyla ‘yeni bir kadın meclisi kuracağız’ denilerek, var olan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın meclisi yönetmeliğe aykırı olarak kapatıldı. Bu uygulama yargıya taşındı ve hukuk, kent konseyinin uygulamasının yanlışlığına karar verdi. Bu mahkeme kararının varlığını, aynı yanlışın tekrarlanmaması için hatırlatıyoruz.

Yönetmeliğe aykırı maddenin genel kurul gündeminden çıkarılarak, yönetmeliğe uygun bir genel kurul yapılmasını, aksi halde hukuki süreçlere başvuracağımızı, konunun takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna duyuruyoruz” diye konuştu.



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA