Haber Merkezi
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı, illerin haftalık mamografi, smear (rahim ağzı kanser tarama testi) ve GGT (kolon kanserinin tespitine yönelik gaitada gizli kan testi) verilerini yayınladı.
16-20 Mayıs 2016 tarihlerini kapsayan değerlendirmeye göre Mersin; kolon kanseri taramasında alınan numune sayısına göre Türkiye birincisi oldu. Meme kanseri taramasında çekim sayısına göre Türkiye üçüncüsü olan Mersin, rahimağzı (Serviks) kanseri taramasına yönelik alınan numune sayısına göre ise Türkiye 6’ıncısı oldu.
KANSER ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU
Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Aile hekiminizden ücretsiz kanser taramanızı talep ettiniz mi?” sorusunu gündeme getirdi.
Modern tıptaki gelişmelere rağmen, dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser hastalığının önemli bir sağlık sorunu olduğu vurgulayan Dr. Kemik, hastalığın erken teşhis edilmesinin tedavi başarısını çok yüksek oranda etkilediğini, bu nedenle kanser tarama testlerinin öneminin büyük olduğunu vurguladı.
“Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığımız tarafından da 2013 yılı itibari ile Ulusal Kanser Tarama Programı başlatılmıştır. Ulusal Kanser Tarama Programı çerçevesinde Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce yapılan toplum tabanlı kanser taramalarından tüm halkımız ücretsiz olarak yararlanabilmektedir.
AİLE HEKİMİNE MÜRACAAT EDİN
Tarama programı çerçevesinde; Aile Sağlığı Merkezlerimize ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi’ne (KETEM) başvuran ; 30-65 yaş arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri, 40-69 yaş arasındaki kadınlara meme kanseri, 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere kolon kanseri yönünden ücretsiz taramalar yapılmaktadır.
Vatandaşlarımızı, geç kalmadan belirtilen kanser taramalarını yaptırmaları amacıyla aile hekimlerine müracaat etmeleri konusunda önemle uyarıyoruz.
TARAMALAR İLE BİNLERCE KİŞİYE ERKEN TEŞHİS KONDU
KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerimizin değerli katkılarıyla Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce kanser taramaları çerçevesinde 2013 yılından itibaren ilimizde toplam; 75 bin kişiye meme kanseri teşhisine yönelik mamografi, 115 bin kişiye kolon kanserinin teşhisine yönelik gaitada gizli kan taraması (GGT) ayrıca 98 bin kişiye Serviks (rahim ağzı) kanserinin tespiti amacıyla smear taraması yapılmıştır.
Kanser taramaları sonucunda; 2013 yılından itibaren 54 kadınımızda meme kanseri, 21 kadınımızda serviks (rahim ağzı) kanseri ve 17 kişide kolon kanseri erken teşhis edilmiştir. Erken evrede hastalığı tespit edilerek 92 bireyin tedavi başarısının arttırılması, hastanın kendisinin ve sevdiklerinin psikolojik, sosyal ve ekonomik açıdan kayıplarının azaltılması sağlanmıştır. Vatandaşlarımızın sevdikleriyle geçirecekleri güzel, huzurlu ve sağlıklı günler adına kanser taramalarını Aile Hekimlerinden talep etmelerini öneriyoruz” diye konuştu.