Özyiğit’ten yüksek katlı bina savunması | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Özyiğit’ten yüksek katlı bina savunması


 

Halen Yüksek Katlı Bina Yönetmeliği bulunmayan afet ve yangına karşı endişe veren yüksek katlı binaların adresi olan Mersin’in Yenişehir ilçesinde Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, bilimsel şartlarda yapılan dikey yapılaşmayı savundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Yenişehir Belediyesi, Depreme Dirençli Yenişehir Bilgilendirme Toplantısı düzenledi. Toplantıda uzmanların deprem ve afet risklerine dair önemli uyarılar yaparken Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit’in dikey yapılaşmayı savunması dikkat çekti.

 

“SPEKÜLATİF UNSURLAR İŞİ BALTALIYOR”

Toplantıda dönüşüm kapsamındaki çalışmalara değinen Özyiğit, “Zamanında yapıldığında 5’e varan, 5’i geçen emsaller verildiği için bunun dönüşümün ne kadar zor olduğunu az çok tahmin edebilirsiniz. Ve kentte de maalesef spekülatif davranan bazı unsurlar var. Yapılacak bir işi baltalamak noktasında mahirler. Onları da aşarak tüm bu işleri bilimle, cesaretle kararlılıkla başarmak zorundayız” dedi.

YÜKSEK KAT İTİRAZLARINA BİLİM SAVUNMASI

Bir birim kurduk, bu birimimiz İstanbul Teknik Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ortak çalışmalarıyla daha uzman hale geldiler. Meslek odalarının başkanlarıyla depremden sonra bir toplantı yaptık. O toplantıda jeofizik mühendisi bir hanımefendinin söylemi beni çok etkiledi, yani bu iş zemin ile başlıyor. Bu iş zeminle başlıyor. Zemini doğru kurar, belirlersek ona göre doğru temel sistemi kurup, doğru malzeme kullanıp doğru mühendislik kurarsak şey yok. Ama bizim meclislerde ‘ya yüksek kat’ itirazları yapılıyor. Yayla Konak’ta tüm evler tek katlıydı. Evlerin çoğu yıkıldı. Demek ki bu iş kat yüksekliğinde değil mühendislikte” diye konuştu.

 

TEK KATLI EVLER YIKILDI SAVUNMASI

Riskli alanlarda kentsel dönüşüm planları yaptıklarını kaydeden Başkan Özyiğit “Meclislerde yüksek binalar ile ilgili tartışmalar yaşanıyor. Adıyaman Yaylakonak’ta neredeyse tüm evler tek katlı, 250 konutun 200’ü yıkıldı. 6 Şubat’ta sabah saat 5’te Yaylakonak Belediye Başkanı beni aradı. Demek ki bu iş kat yüksekliğinde değil, mühendislikte ve bilimde. Ben ‘göğe doğru gidelim’ demiyorum ama doğrusunu da kullanmazsak bu sefer de yan yana binalar olacak, işte biraz önce İnönü Mahallesi’ni gördünüz, aradan havanın geçişi imkansız, yaşam alanları problemli.  Dolayısıyla efektif ve bilimsel temelli işler yapacağız. Uğur Mumcu’nun işaret ettiği gibi ‘bilgi sahibi olmadan fikir sahibi’ de olmayacağız. Şimdi hızlı tarama sistemlerini kullanacağız, jeoloji mühendislerimiz zemini tespit edecek. Arkadaşlarımız tespit edilen zeminler üzerinde doğru işlerin yapılıp yapılmadığını bizzat yerinde inceleyecek, temellerin açılması ve atılması gibi tüm süreçleri izleyecek. Kentsel dönüşüm için planları yaptık, bundan sonraki süreçlerde bunları tabi ki Yenişehir ve Büyükşehir meclislerimize getireceğiz. Varsa bir eksikliği, tartışılacak ve sonuca gidilecek. Daha yanaşabilir daha sağlıklı bir kent için hep birlikte bilimsel temellere dayalı bir uygulamayı gerçekleştireceğiz.” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA