MESKİ’ye para yağdı Seçer yine de sitem etti! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

MESKİ’ye para yağdı Seçer yine de sitem etti!


 

Vahap Seçer başkanlığında son toplantısını yapan MESKİ’ye 70 milyon Avro ve 40 milyon TL kredi yetkisi çıktı. Seçer’in buna rağmen ‘borçlanamadım’ diyerek sitem etmesine tepki gösteren Cumhur İttifakı MESKİ ile ilgili her talebe olumlu yanıt verdiklerini söyleyerek tepki gösterdi.

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (MESKİ) 2019 – 2014 dönemini kapsayan Vahap Seçer yönetimindeki son toplantısı yapıldı.

Toplantıda MESKİ’ye verilen 2 dev kredi desteği damga vurdu. Vahap Seçer’in, 70 milyon Avro ve 40 milyon TL’lik iki kredi onayına rağmen ‘borçlanamadım’ sitemi etmesi Cumhur İttifakı’ndan tepki çekti.

 

MESKİ TOPLAM 14 MİLYAR TL HARCADI

Toplantıda öncelikle MESKİ’nin bütçe ve performansı ele alındı. MESKİ’nin yeni dönem bütçesi 9 milyar 462 milyon 610 bin TL olarak kabul edimdi.

Bu kapsamda genel kurulu bilgilendiren Seçer, tamamlanan proje sayılarının 137 olduğunu hali hazırda 34 projenin ise devam ettiğini söyleyerek, “Bizim dönemimizde toplam 225 projemiz oldu. 2019-2023 dönemi içerisinde tamamlanan projelerimizin tutarı 2 milyar 284 milyon TL. Şu anda devam eden projelerimizin miktarı ise 2 miyar 786 milyon TL. 2023’ün kalan süresinde 4’üncü ay sonrası planlanan projeler dahil 9 milyar 821 milyon TL. Tamamlanan 2019- 2024 arasındaki projelerimizin tutarı 14 milyar 891 milyon TL” dedi.  

 

HER 100 LİRANIN 60 TL’SBİ YATIRIMA GİTTİ

Göreve geldikleri 2019’da MESKİ yatırımlarının bütçeye oranının yüzde 29 olduğunu da dile getiren Seçer, bu rakamın 2020’de yüzde 30’a, 2021’de yüzde 40’a, 2022’de yüzde 4e’yeyükseldiğini söyledi. Bu yıl ise yatırımın bütçeye oranının yüzde 60 olarak gerçekleşmesini beklediklerini söyleyen Seçer, “Yani her 100 liranın 60 lirasını MESKİ yatırım olarak harcamış olacak. Gelecek yıl da hedefimiz de bu rakamı yüzde 64’e çıkarmak2 diye konuştu.


GELİRİ TUTTURAMADI, SUÇU BORÇLANMA YETKİSİ VERİLMEMESİNE BAĞLADI
Gider bütçesinin gerçekleşme oranları ile ilgili de bilgi veren Seçer, göreve geldikleri ilk yıl gider bütçesinin gerçekleşme oranın yüzde 76’larda kaldığını anımsatarak, şunları söyledi; Bu rakam 2020’da yüzde 89’a çıktı, 2021’de yüzde 94’e eriştik. 2022’de yüzde 89 olarak gerçekleşti. Bu yıl ki tahminiz de yüzde 87 civarında. 2022 yılı içinde yaptığımız ek bütçelere rağmen gerçekleşme oranını yakalamış olduk.

Yine gelir bütçemiz 2019’da yüzde 80’i buldu. 2020’de bu oran yüzde 95’e çıktı., 2022’de 89’a, 2022’de yüzde 62’ye kadar düştü. Çünkü ek hem bütçe yaptık hem de yeni fiyat düzenlemelerini meclis kabul etmedi, mahkemeye müracaatımız oldu. Bu yıl itibariyle de yüzde 70 civarında gerçekleşme oranı bekliyoruz. Ama nedeni geçen yıldan aldığımız bütçedeki tahribat diyebilirim.”

 

YENİ DÖNEMDE DE BORÇLANMAK İSTİYOR

Önümüzdeki yıl için 9 milyar 462 milyon TL olarak belirlenen bütçenin, 1 milyar 22 milyon TL’sinin borçlanma ile karşılanmasını planladıklarını da ifade eden Seçer, 736 milyon TL’lik kısmın iç borçlanma, 273 milyonluk kısmının ise dış borçlanma yapmayı planladıklarını açıkladı.

 

EKSİ FİYATLA SU VERİYORMUŞ!

“2023’ün birinci ayından Ekim sonuna kadar bizim girdi maliyetlerindeki ortalama fiyat artış miktarı yüzde 84’lere erişti” diyen Seçer, “Bize 1 metreküp suyun maliyeti şuanda 30,20 TL. Su ve atık fiyatımız da 25- 30 TL. Arada 5 TL’lik eksi fiyatla bu hizmeti vatandaşlarımıza sunuyoruz” dedi.

 

BORÇ DEVRALDIK, BORÇ ÖDEDİK…

MESKİ’nin şuanda 2 milyar 627 milyon TL borcu olduğunu da açıklayan Seçer, yine dolara endeksleyerek, “Önceki dönemden devraldığımız borç 134 milyon dolardı şuanda MESKİ’nin 93 milyon dolara tekabül eden borcu var ve 41 milyon dolarlık borcumuzda bir azalma söz konusu2 dedi.

 

ELEKTRİK GİDERLERİNİ DÜŞÜRME YATIRIMLARI YÜZDE 2’DEN ANCAK YÜZDE 6’YA ÇIKTI

Giderlerimizin önemli bir kısmı yaklaşık olarak yüzde 13’lük bir kısmının elektrik giderleri. 2020’de toplam elektrik tüketimimizdeki yenilenebilir enerjinin payı yüzde 2’yken şuan yüzde 6 noktalarına eriştik. Bio gaz üretimi ve güneş enerjisi üretimi ile oldu. Yatırımlarımız var, 2024’de devreye alacağımız. Bunu tamamladığımızda bu oran yüzde 21’lere erişecek” diye konuştu.

 

“ELEKTRİK DESTEĞİ ALIYORSUNUZ”

AKP’li Meclis Üyesi Mehmet Sadık Türüt ise bakanlığın elektrik gider desteği verdiğini anımsatarak, “Önümüzdeki yıl bütçenin yüzde 64’ün yatırıma dönüşeceğini söylediniz. Gider kalemlerine baktığımızda 3-4 kalem vardı. Bunlardan hangisini bölsek yüzde 64’ü bulamıyoruz. Arkadaşlar bütçedeki hesabı bize izah edebilirse En önemli giderlerden birinin elektrik olduğunu söylediniz ama bu Mersin’e has bir durum değil. Tüm belediyelerin elektrik kullanımları bir sonraki sene yüzde 50’ye yakını destek olarak bakanlıkça geri ödeniyor. Bu sene de zannımca 31 milyon TL’lik bir ek gelir sağlayacaksınız. Gelecekte de 500 milyon TL ek destek alacaksınız. Bu rakamlar bütçe gelirleri tahminlerinde var mı?” dedi.  

 

YİNE İNDİRİMİ PAMUKLUK BARAJINA BAĞLADI

Vahap Seçer ise “Yıl sonunda elektrik için ödeyeceğimiz rakamın 1 milyarı bulması bekleniyor. Adana cazibe ile su alıyor. Onların bu kadar elektrik gideri yok. Bizim buradaki sıkıntımız Mersin merkezin yüzde 85’ini Tarsus Berdan Havzasından elektrik kullanarak su veriyoruz. Bu da bizim kuruma çok ciddi yük getiriyor Pamukluk Barajı devreye girdiği zaman yüzde 30 gibi şuan ki fiyatta indirim yapmak söz konusu olur. Şuan devreye girse şuan indirim yapmak mümkün olur” dedi.

Yapılan görüşmeler sonrası MESKİ’nin bütçesi oy birliğiyle kabul edildi.

 

MESKİ’YE İKİ YENİ KREDİ İÇİN YETKİ VERİLDİ

Daha sonra MESKİ’ye iki yeni proje için kredi yetkisi verilmesi ile ilgili maddeler görüşüldü. İlk olarak Mersin Atıksu Yönetimi ve Ekolojik Denge Projesi’nin finansman ihtiyacının karşılanabilmesi için MESKİ ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) arasında yapılan görüşmeler neticesinde, 35 milyon Avro’ya kadar EBRD kredisi, 5 milyon Avro’ya kadar CTF imtiyazlı kredisi, 30 milyon Avro’ya kadar da diğer finansal kuruluş kredisi ve 0.70 milyon Avroya kadar donörlerden teknik işbirliği hibeleri olmak üzere mutabakat sağlandığı, proje kapsamında toplamda 70,7 Milyon Avro’ya kadar olan dış finansmanın temin edilmesi için yetki verildi.

Ayrıca MESKİ’nin Gülnar İçmesuyu İnşaatı İşi için İller Bankası A.Ş.’den kullanacağı 40 milyon TL’lik ek krediye ilişkin teklif de yine oy birliğiyle kabul edildi.

 

SEÇER İLE TAT ARASINDA ‘DESTEK’ ATIŞMASI

Ancak bu yeni kredi onaylarına rağmen Seçer’in borçlanma yapmaktan dert yanmasına Cumhur İttifakı’ndan tepki geldi.

MHP Grup Baykan vekili Mahmut Tat, “Büyükşehir Belediyesi’ni, Vahap Seçer’i engellemedik. Belediyemize yardımcı olduk. MESKİ ile ilgili ilk günden bugüne kadar MESKİ’nin önümüze getirdiği kredi, alım taleplerine hep olumlu baktık” dedi.

Seçer ise, “Meclis önceki döneme toplam bütçeden yüzde 86 borçlanma yetkisi kullanma onayı vermiş. Bizim dönemimizde ise toplam bütçe miktarının sadece yüzde 15’ini kullanma izni verdi. Bankalar bize uygun krediler sundu ama biz borçlanma yetkisi alamadığımız için yatırımlarımız eksik kaldı. Tüm bu koşullara rağmen Mersin Büyükşehir’in mali yapısı şuan ki tablo son derece iyi. Daha ucuz maliyetli yapacağımız hizmetlerden olduk. Bizim yapacağımız borçlanmalar tefeci faizi gibi borçlanmalar değildi. Mahkeme kararı ile borçlanma yetkisi almama rağmen benden tefeci faizi istediği için bankalar ben kredi kullanmadım” dedi.

 

SEÇER’E ÖNCEKİ DÖNEMİ SORUŞTURMADA ‘TOP ÇEVİRDİN’ TEPKİSİ

Bunu üzerine Mahmut Tat, önceki dönemin kullandığı yüksek faizli krediler ile ilgili soruşturma açılmasını istediklerini ancak Seçer’in buna yanaşmadığını söyleyerek, “Meclis hesap sorsun dedik. Size 25 adet dosya numarası vererek, soruşturma yapılmasını her meclis talep ettik. Fakat maalesef top çevirdiniz, ‘bakanlığa soralım, red geldi’ dediniz. Geçen dönem kullanılan yüksek faizli kredilerin hesabı sorulamadı.

‘Sizden hesap sormuyoruz, sizin önceki dönemden hesap sormanızı istiyoruz’ dedik. Fakat siz, ‘bana borçlanma yetkisi vermediniz, benden önceki döneme verdiniz’ dediğiniz için bu hatırlatmayı yaptım” dedi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA