Dev ulaştırma bütçesinde Mersin’in adı yok gibi! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Dev ulaştırma bütçesinde Mersin’in adı yok gibi!


 

Ulaştırma Bakanlığı bütçe görüşmelerinde Mersin’in adının tek bir cümlede geçmesi vergi tahsilatında ilk 5 il arasında olan kentte tepkiye neden olurken, komisyonda söz alan CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, kentin taleplerini bir kez daha yüksek sesle dile getirdi.

HEDİYE EROĞLU

 

TBMM’de devam eden bütçe maratonu kapsamında TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda soruları cevaplayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, dev bütçeye ilişkin açıklamalar yaptı.

Ancak Bakan Uraloğlu’nun açıklamaları, vergi ödemelerinde 5’inci sırada yer alarak devlet bütçesine büyük katkı vermesine rağmen Mersin’in yeteri kadar yatırımda geri dönüş alamadığını bir kez daha gözler önüne serdi.

Bakanlığının 2024 yılı bütçesine dair sunumunda Mersin’i sadece bir cümle içerisinde anan Uraloğlu, “Mersin-Adana-Osmaniye ve Gaziantep hızlı tren hattı ile Adana-Gaziantep arasında seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya inecektir. 229 kilometre’lik Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Hattı ile yolcu seyahat süresi 1.5 saate; yük taşıma süresi ise 2.5 saate düşecektir” bilgisi verdi.

“MERSİN’DE 1 MİLYON 900 BİN KİŞİLİK BÜTÇE İLE 2 MİLYON 600 BİN KİŞİYE HİZMET ÜRETİLMEYE ÇALIŞILIYOR”

Uraloğlu’nun bu açıklamaları kentte tepkiye neden olurken, komisyonda söz alan CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, kentin taleplerini bir kez daha yüksek sesle dile getirdi. Özellikle artan nüfus ile yetersiz kalan yol başta olmak üzere liman, havalimanı gibi yatırımlara dikkat çeken Dinçer, “Mersin öyle bir il ki, tüm Türkiye’nin yaşadığı bir il. Mersin ilimiz 1980, 1990’lardan sonra Güneydoğu’dan inanılmaz bir göç aldı. Akabinde Suriye savaşından kaynaklanan savaş nedeniyle 500 binin üzerinde insan ilimize geldi. Bu arada tabi 6 Şubat depremleri sonrası ilimize gelen misafirlerimizle beraber Mersin’in nüfusu şuan 2 milyon 600 binin üzerinde. Ve Mersin elindeki kaynaklarla normal 1 milyon 900 bin kişiye hizmet vermesi gerekirken 2 milyon 600 binin üzerinde insana ev sahipliği yapıyor.

 

“TECE, TAŞUCU’NA BAĞLANAMADI”

Tabi bu bizde bazı sıkıntılar, sorunlar yarattı. Öncelikle ulaşım sektöründe inanılmaz bir sıkıntı yaşadık. Yollar kaldırmıyor, yeni yollar yapılmıyor dolayısıyla bizim Taşucu ile Çeşmeli arasındaki otobanın uzatılmaması, göçle gelenlerin özellikle sahil bandında yerleşimlerini gerçekleştirdikleri için trafik keşmekeş. Bunca zaman oldu Tece ile Taşucu’nu birbirine bağlaşamadık. Bu bağlantıyı kuramadığımız için bu sıkıntılar gün geçtikçe artıyor.

 

“AKDENİZ SAHİL YOLU BİTECEK GİBİ GÖRÜNMÜYOR”

Akdeniz Sahil Yolu ise maşallah 20 yıla yaklaştı ama bitmek bilmiyor. Karadeniz Sahil Yolu sanırım bu proje üzerine iki defa yapıldı. Ve ne zaman biteceği de belli değil. 4 veya 5 bakanımız beraber çalıştık, ‘şu zaman bitecek, bu zaman bitecek’ denildi ama maalesef bir türlü bitmedi. O yol bitmediği için turizmde de gelişim sağlayamadık ve dolayısıyla turizm bölgelerine yatırım alamadık. Bu da ilimizi olumsuz yönde etkilemektedir.

 

“HAVALİMANI NEDEN BİTMİYOR/ ÇUKUROVA CEZALANDIRILIYOR MU?”

Uluslararası Çukurova Bölgesel Havaalanı da bitmedi. İstanbul Havalimanı çok kısa bir sürede yapılarak hizmete girdi. Ama 13 sene oldu Çukurova Havalimanı bir türlü açılamadı. Demek ki Çukurova bu konularda biraz cezalandırılıyor diye düşünüyorum.

Bunlardan dolayı halkta, seçim bölgem olan Mersin’de yaşayan insanlar da artık hep şöyle düşünüyor; ‘AK Parti hükümeti buraya yatırım yapmak istemiyor. Yatırımı başlatıyor ama bir türlü de bitirmiyor’ kanısı oluştu.

 

“KONTEYNER LİMANI BİR AN ÖNCE MERSİN’E YAPILMALI”

Ana Konteyner Limanı ise bizim en önemli önceliklerimizden bir tanesi. Mersin Limanı, Türkiye’nin ikinci büyük limanı ve doluluk oranı çok yüksek. Yüksek kapasite ile çalışıyor. Yoğunluktan kaynaklanan bir ihtiyaç söz konusu oldu. Daha önceki dönemlerde Kalkınma Planlarında da bahsedildi, ‘Mersin’de Ana Konteyner Limanı yapılacak’ diye ancak 1. Kalkınma Planı’na baktığımızda Doğu Akdeniz olarak bir cümle kurulduğunu gördük yine. Şimdi Mersinliler de doğal olarak bu limanın başka bir yere kaydırılacağı yönünde inanılmaz bir endişe içinde. Bu konuda net bir cevap vermelisiniz; Ana Konteyner Limanı Mersin’e yapılacak mı yapılmayacak mı veya nereye yapılacak? Bu konudaki tereddüt ortadan kaldırılmalı.

 

“DEMİRYOLU YATIRIMI TRAFİĞİ RAHATLATIR”

Yine liman trafiğinden kaynaklanan özellikle liman, serbest bölge ve sanayi arasındaki demiryolu ile alakalı bir orada hat kurulması söz konusu. Bunun da bir an önce devreye girmesi ve şehir içindeki tıkanıklığın bir an önce ortadan kaldırılması da büyük önem arz ediyor.

Sayın bakanım, biz Mersin olarak bu kadar yoğu göçleri bünyemizde barındırırken maalesef Mersin için de bir metroya kavuşamadık. Metro talebimiz nedense bugüne kadar hükümet tarafından kabul görmedi. Kredilere garanti verilmedi ve dolayısıyla şu gün olmuş, Mersin’in içerisinde raylı sistem ile alakalı ne hafif raylı ne de Metro var. Özellikle bu kadar göçün birada yaşadığı, kapasitesinin üstünde insana hizmet veren Mersin’e metro yönünden destek vermenizi, Mersin Büyükşehir Belediyesinin taleplerine olumlu yanıt vermenizi ve bir an önce de Mersin’e de en azından metro yönünden gerekli desteği sağlamanızı Mersinliler adına rica ediyoruz” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA