‘Olan oldu’ diyerek sıyrılamazsınız! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

‘Olan oldu’ diyerek sıyrılamazsınız!


 

Kentin önemli itici gücü olan MTSO’da 4 aylık yeni yönetim MIP’in Atatürk Parkına doğru liman genişletme projesi için “Biz ‘hayır’ desek de, ‘evet’ desek de şuanda bu işlem yürüyor” diyerek kentin geleceğini tehlikeye atan süreçte sorumluluk almaktan sıyrılmaya çalıştı!

HEDİYE EROĞLU

 

Kentin en önemli çatı kurulu MTSO’nun yeni yönetimi MIP’in Atatürk Parkına doğru genişleme projesi ile ilgili akıl almaz bir çıkışa imza attı! MTSO’nun 4 aylık taze başkanı Hakan Sefa Çakır, düzenlediği değerlendirme toplantısında “Para göz değiliz ama bağırsak da çağırsak olan oldu” diyerek, MIP’e karşı duruş sergilemeyeceklerinin sinyalini verdi.

 

BAŞKAN ÇAKIR’DAN TALİHSİZ LİMAN AÇIKLAMASI

Açıklamalarının ardından gazetecilerin soruları da yanıtlayan Hakan Sefa Çakır, MIP’in Atatürk Parkı’na doğru genişleme projesi kentten tepki çekerken talihsiz bir görüş bildirdi. Limanın bu hali ile verimli kullanılamadığını, ekonomiyi sekteye uğrattığını iyileştirilmesi gerektiğini söyleyen Çakır, genişleme projesine ise odanın geçmişte karşı olsa dahi bugün çalışmalara başlandığını ve bir şeyin değiştirilemediğini savundu.

 

DAHA FAZLA İSTİHDAM LAZIM

Öncelikle iş dünyasının limanla yaşadığı sorunlara değinen Çakır, “Limanda çok fazla yığılma var, operasyonlarda sorun yaşanıyor. Yapılması gerekenlerle ilgili liman yönetimi ile birkaç defa görüştük. Onlar yatırımlarını söyledi, yeni alınması gereken vinçlerden bahsettiler. En azından şuan ki operasyonlar için daha fazla istihdam yapılması lazım. Daha fazla insan çalıştırılması lazım.

İŞ DÜNYASINDAN ‘BİZİ BU MIP’TEN KURTARIN’ ÇAĞRISI GELDİ

Boş konteynerleri dışarıda buldukları bir alana taşıyarak sahayı rahatlattılar. İşlemler çok bekliyordu. Şimdi bu beklemeler çok aza düştü. Bu sorunları sadece biz yaşamıyorduk. Mersin bu bölgenin çıkış kapısı. Hinterlandımız çok güçlü. Mersin Limanı Konya’yı da, Kayseri’de, Antep’i de Maraş’ı da Osmaniye’yi de ilgilendiriyor. Antep’te hammadde bekleyen fabrika gecikme nedeniyle zora giriyor. Gaziantep Ticaret Odası, Bu MIP’ten bizi kurtarın, bizim işlerimizi çok zorlaştırıyor’ diye haykırışta bulundular” dedi.

 

“KARŞI GÖRÜŞÜMÜZ VARDI”

MIP’in limanı genişletme projesi ile ilgili ise Çakır, “Evet bizde de bu konuya karşı çıkıldı, istemiyoruz, limanla ilgili sorunlar var, istemiyoruz, mevcut durumu operasyon olarak hareket etmemiz lazım. Bizimde bir karşı görüşümüz vardı. Benden önceki başkanlarımızın da farklı bir şeyi yoktu. Neticede mahkemeye verildi. Mahkeme de 3 yıllık zamandan sonra neticelendi ve şuanda bu iş başlatıldı.

“BİZİM ANA NOKTAMIZ; KONTEYNER LİMANI”

Şuanda bizim ana noktamızda Mersin Limanı’nın genişletilmesinden ziyade Ana Konteyner Limanı’nın yapılması lazım. Limanı genişlettikleri zaman kapasite 2,6 TEU’dan, 3,6 TEU’ya çıkacak. Ana Konteyner Limanı yatırımının normal şartlarda 2024-2030’u kapsayan dönemde yapılması gerekiyordu. Yapılması gereken ana konteyner limanı yatırımı ile buranın kapasitesi 12,6 TEU’ya çıkacaktı kapasite. Bizim de ana noktamız burası.

 

“HAYIR’ DESEK DE, ‘EVET’ DESEK DE ŞUANDA BU İŞLEM YÜRÜYOR ZATEN”

Ama biz burada ‘hayır’ desek de, ‘evet’ desek de şuanda bu işlem yürüyor zaten. Yani nükleer santralden farklı bir şey değil. Burada bağırıyorsunuz bir taraftan da iş gidiyor. Oturup şey açmamız olmuyor ama neticede şuan bir liman var ve bunun etkin çalıştırılması lazım.

 

“KİMSEYLE KÖTÜ OLMAYACAĞIZ”

Biz dedik ya; insanlarla, kimseyle kötü olmayacağız. Yumruk yesek de bu şehir için, ekonomisi için dik durmamız gereken şeyi biz de kabul ediyoruz ama herkesle kötü olarak hareket etmeyeceğiz.

 

“BİZİM ELİMİZDE OLMAYAN BAZI YAPILAR VAR”

Yeşil, bacasız Mersin’i biz de istiyoruz. Yani siz MTSO olarak ‘evet daha çok para, şey gelsin’ bunların hepsi Mersin’in düzenini bozmaması lazım. Mersin’in çok özel bir doğası var, bu yapıyı hiç birimizin bozdurmaması lazım ama bizim elimizde olmayan bazı yapılar var. Ama her şey para değil. Belli bir süre sonra bu paranın ne olduğunu göreceğiz.

Mersin çok daha değerli, kıymetli olacak yeşili koruyarak burayı değerli hale getirmemiz lazım” dedi.

 

“MIP’İN GENİŞLEMESİ ANA KONTEYNER LİMANI’NA ENGEL OLMAZ” SAVUNMASI

Ayrıca MIP’in genişleme projesinin Ana Konteyner Limanı’na engel olup olmayacağı ile ilgili soruya ise Çakır şu yanıtı verdi: “Kesinlikle engel değil. Hatta ulaştırma bakanına da söyledik, önceden yer belirlemesinde Mersin olarak geçen isim kalkınma planında artık Doğu Akdeniz olarak geçmeye başladı. Adana tarafı ile ilgili bir şey var mı diye de konuştuk.

Potansiyel çok fazla büyüyor. Türkiye’de ki ihracat rakamları dengeli gidiyor. Potansiyelimiz çok büyüyecek. Sadece bizim değil bölgenin ki büyüyecek. Genişleme de olsa Ana Konteyner de olsa 5-10 sene sonra yetmeyecek. Bu projeler hadi desek bile 5-6 yıldan önce bitmeyecek. Burada bir milyon TEU artması işimizi rahatlatacak ama aslında işimizi görmeyecek

Para göz değiliz, çevreciyiz. Yurtdışında sürekli Mersin konuşuluyor. Eğer biz doğru politikalar yaparsak Türkiye’nin kritik ikinci şehri olacak. Onun için yerlerimize, arazilerimize sahip çıkmamız lazım.”



   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA