Ödediğimiz vergiler Mersin’e dönmüyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Ödediğimiz vergiler Mersin’e dönmüyor!


 

Vergi ödemelerinde ülke 5’incisi olsa da yatırım olarak geri dönüşte 15’inci sıralarda olan Mersin, hakkını alamıyor! MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Aldığımız vergi kadar yatırım alma hedefimiz var” diyerek 13 milletvekilinin Mersin’de hala bir araya getirilemediğine de vurgu yaptı. Çakır, Mersin’in hakkını alabilmesi için birlik ve beraberliği sağlama çağrı yaptı.

HEDİYE EROĞLU

 

Temmuz ayında gidilen olağan üstü seçimle göreve gelen Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) yönetimi, aradan geçen 4 aylık sürede yaptığı çalışmaları düzenlediği basın toplantısı ile kamuoyuna anlattı. Tüccarlar Kulübünde düzenlenen toplantıda MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, öncelikle odanın yapısı ile ilgili bir bilgilendirme gerçekleştirdi.

 

MTSO 137 YILDIR FAALİYETTE

MTSO’nun 20 bini faal olmak üzere toplam 29 bin 50 üyesi olduğunu aktaran Çakır, 115 meclis üyeleri bulunduğunu ve 41 meslek komitesinde ise 235 melek komitesi üyesi olduğunu kaydetti.

“1886’dan beri kent ekonomisine hizmet ediyoruz” diyen Başkan Çakır, Türkiye’nin hem büyüklükte hem de kuruluş tarihi itibariyle 5’inci büyük ticaret ve sanayi odası olduklarını aktardı.

MTSO iştiraklerine dair de bilgi veren Çakır, Mersin Tarsus OSB, Mersin Tarsus Ürün İhtisas OSB, Erdemli OSB, Mersin Serbest Bölgesi, Mersin Teknopark, Mersin Agro Park, Mersin Model Fabrika, MTSO Atölye 1886, KOBİ Danışmanlık ve Tasarım Merkezi, Tırmıl’da MTSO Akredite Analiz Laboratuvarı, MYK Sınav ve Belgelendirme Merkezi, MTOS Eğitim ve Kalkınma Vakfı’nın Mersin ekonomisine katma değer yaratan kurumlar olduğunu ve bunlarla gurur duyduklarını belirtti.

 

MERSİN’DE SAVUNMA SANAYİ BÜYÜYOR

Daha sonra Temmuz’da seçildikten hemen yaptıkları çalışmaları anlatan Çakır, Mersin’in en çok vergi veren 6’ıncı ve en çok ihracat yapan 7’inci kent olduğunun altını çizdi.

Kentte savunma sanayinin son dönemlerde gelişim halinde olduğunu işaret eden Çakır, katıldıkları fuarlara değindi. “Bunlardan en önemlilerinden biri savunma fuarıydı” diyen Hakan Sefa Çakır, organize sanayi bölgesi ile ortak bir stant alarak belirli firmaları fuara götürdüklerini bildirdi. Mersin’de savunma sanayi alanında faaliyet gösteren 20 firma olduğunu söyleyen Çakır, “Bunlardan en büyüklerinden ikisi Koluman, TSK’ya zırhlı araç üretimi yapıyor. İnsansız deniz aracı, askeri teçhizatları taşımak için dron, mühimmat depoları, tankların yakıt sistemlerini yapan firmalarımız var. Savunma sanayi bizim için önemli sektörlerimizden bir tanesi” dedi.

 

“AB BİZİ ALMAYACAK GİBİ”

Ayrıca seçim sonrası TOBB bünyesinde de önemli görevler üstlendiklerini vurgulayan Başkan Çakır, “TOBB’un, İktisadi Kalkınma Vakfı yönetim kuruluna seçildik, başkan olarak. Kurul Türkiye ile AB arasında ilişkileri düzenleyen çatı örgütü olarak faaliyete gösteriyor.

Bu görev bizim için çok önemli ki zira son dönemlerde AB ile bir vize sorunumuz var.  AB’ye firma ile ilgili mücadele devam ediyor ama karşılığına baktığımız zaman Türkiye’yi almayacağız’ gibi bir pozisyon dönüyor. Çünkü yapamadığımız 6 madde var. Bunları yapsak bile alınmayacağımıza dair bir hava görünüyor. Ekonomik yaptırımlar, göç politikaları, adalet sistemini değişmesi gibi yapılması gerekenler var.

Gümrük Birliği anlaşmasını yenilememiz lazım 17 yıl oldu. Sanayi alanında AB’ye girmişiz ama diğer alanlarda pek girmemişiz.

Biz Meksika’ya ürün satamıyoruz çünkü gümrük birliği anlaşmamız eski, bundan dolayı 35 miktardılar para kaybediyoruz. Çünkü Meksika bize satış yapabiliyor. Yeni nesil bir gümrük mevzuatı yaparak bu pazarlara girmemiz lazım. Ama AB’nin biraz ikircikli bir tutumu var.

TOBB’da ayrıca TIR Komitesine seçildik. Lojistik sektörünün beyni diyebileceğimiz bir işin içine girdik. Ayrıca Sigorta Meclisine de seçildik ki TOBB’da ilk defa bu kadar çok görev aldık” diye konuştu.

 

ANTEP’TEN KONYA’YA HERKES LİMANDAN DERTLİ

TOBB’da Mersin’in sorunlarını gündeme getirmeye de devam ettiklerini söyleyen Çakır, “Son katıldığımız TOBB toplantısında Mersin’in sorunlarını anlattık. Konteyner limanı, Taşucu otobanı gibi konuları bakanlarımıza aktardık. Hükümet tarafından bunlarla ilgili ne yapılacağına dair bize bilgiler gelecek bu buluşma sayesinde.

Tüm Mersin hinterlandından Kayseri’den Konya’dan Antep’ten limanla ilgili sorun iletiliyordu. İş insanları ‘bizi Mersin Limanı’ndan kurtarın’ deniliyordu. 15-20 günde gemi tahliyeleri yapılamıyordu. Tüm paydaşları topladık, limana dair sorunlarla ilgili. Liman işletmesine gittik yeni gelen genel müdüre gittik ve bu sorunlarda ilerleme kaydettik. Eskiye göre bekleme süreleri daha az ama bazı değişiklikler yapılması lazım. Yeni yatırımlar yaparak bunlarda değişiklik yapacaklarını söylüyorlar. Yeni boş konteyner alanları açıldı, personel sayıları arttı eskiye göre beklemeler daha da azaldı ama yeterli değil.

 

SANAYİNİN ETKİSİYLE DENİZ KİRLİLİĞİ ARTIYOR

Denizimiz kirli gerek OSB’lerden çıkan atıklar ki bunu özellikle Adana Seyhan Nehrinde çok fazla kirlilik olduğu söyleniyor. Gemiler boşaltıyor deniliyor ama kara tarafından Deniz’in kirletildiği ile ilgili çalışmalar var. Bununla ilgili ne yapabileceğimize dair ‘temiz deniz’ ile ilgili çalışma yapacağız. Temiz bir denize ihtiyacımız var. Aynı zamanda deniz ekonomiye nasıl çevrilebileceğine dair çalışmalarımız var.

 

“İLÇELERLE BULUŞUYORUZ”

Aynı zamanda ilçe odaları ile de beraber olduk. Bundan sonra Mersin için tek dil konuşarak ne yapılabileceğine dair konuştuk. Bölgelerin sorunlarında ilçe odalarını yetkili kıldık. Örneğin Konteyner Limanından biz sorumluyuz. Tüm odalarla 3-4 ay da bir araya gelerek hareket ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

EN ÖNEMLİ KONUMUZ; BİRLİK BERABERLİK

Kentte en çok konuşulan ancak hayata geçirilemeyen ne önemli konunun ise ‘birlik beraberlik’ olduğunu da dile getiren Çakır, “En önemli konu hep konuştuğumuz ama hayata getiremediğimiz bir konu var ki; beraberlik. Ben demeden biz diyerek bu kurumları birleştirerek Mersin için çalışılmasına gayret etmemiz lazım. Odaların, kurumların hepsi biraraya gelirse nasıl başarılı olunduğunu, lobinin ne demek olduğunu hep beraber göreceğiz” dedi.

 

İNOVASYON BAŞARI GETİRDİ

TOBB Genç Girişimciler Fikir Otobüsü ile Türkiye’de birincilik ödülü aldıklarını da anımsatan Çakır, “Bu çalışmamız dünya çapında bir yarışmaya girecek ve büyük ihtimalle buradan da ödülle döneceğimiz düşünüyoruz. Bunun altında MTSO’nun uzun yıllardır konuştuğu inovasyon çalışmaları var. Biz inovasyonu konuştuğumuzda kimse bilmiyordu. Bu başarılar bu çalışmaların devamı.

 

“SEKTÖR ELEMAN, MEZUN İŞ BULAMYOR”

Herkes eleman sorunundan bahsediyor, ‘Personelimiz, şoförlerimiz yok’ diyor. Meslek liselerimizden mezun olan öğrencilerimiz ise iş bulmakta sıkıntı çekiyor.

Bunu TOBB ile Ankara ile görüştük. Müfredat değiştirebiliriz. Meslek liseleri ile ilgili Milli Eğitim ile işbirliği yaparak bu değişimleri yapabiliriz. Okulların müfredatlarını bizim ihtiyacımız olan sektörlerle uyum sağlayarak oradan çıkan öğrencileri direk işe başlatacak şekilde eğitim verilmesini sağlayacağız. Adaptasyon olmadan imkan olursa 9’uncu sınıftan itibaren işe başlatmanın çalışmasını yaptık. Bununla ilgili bir yol haritası çiziyoruz.

41 meslek komitemiz ile 3 yıl içinde 41 proje yapma kararı aldık. Yönetişim mantığıyla kurumlarla, meclisle hep beraber çalışacağız. Önümüzdeki yıllarda kümelenme, verimlilik, yeşil dönüşüm, yeni nesil meslek eğitim çalışmaları olacak. Öncelikle kurumlarımız, üniversiteler firmalarımız bir araya gelecek. Aynı şeyleri yapmayacağız. Birbirimizi tamamlayabileceğimiz işler yapacağız. Bu kümelenmeyi Mersin’de oluşturmaya gayret ediyoruz. Çünkü maliyetleri böyle düşünebiliriz. 8 personel ile çalışacağımıza 4 personel ile çalışmamız lazım. Çok çalıştığımızı düşünüyoruz ama verimli değiliz. Yalın üretim ile maliyetlerimizi düşünebiliriz.

 

“YEŞİL DÖNÜŞÜM SAĞLAYAMAZSAK AB’YE MAL SATAMAYIZ”

Gündemimizde olmazsa olmazımız AB’ye ürün satacaksak kesinlikle yeşil dönüşüm içinde olmamız lazım. Dilimizden bunu düşürmemiz lazım. Karbon ayak izimizi azaltmalıyız. Azaltamazsak AB’ye ihracat yapamayacağız. İhracatımızın yüzde 55’i AB’ye onun için mecburuz. Kuzeyimizde güneyimizde, doğumuzda savaş var. Bizim çıkış noktamızın bir tanesi AB’ye ihracat yapmamız, yeşil dönüşüm bunu için bizim olmazsa olmazımız. Demir çelik, alüminyum özellikle bu alandaki başlangıç sektörleri. Karbon vergisi alınmaya başlanacak eğer iyi bir hazırlık yapmazsak sıkıntı yapabiliriz.

 

“KENTTEN BİNİ AŞKIN ZİYARETÇİ İLE BULUŞTUK”

Mersin’de ki derneklerle konuşarak sorunlarımızı en aza indirmek istiyoruz. Değişik gruplardan binin üzerinde ziyaretçimiz oldu. Bu insanlarımız kimler, hangi konuda uzman, dünyaya yönelik tecrübelerini insan envanterini ortaya çıkaracak çalışmalar yapacağız.

Tüm derneklerin birleştiği MEP ile bir araya geldik. Mersin için gidileceği zaman aynı dili konuşalım diye bir araya geldik. Tüm siyasi partilerle biraya geldik. Herkese eşit uzaklıkta olduğumuzu hepimizin hedefinde Mersin olması gerektiğini işledik.

 

13 MİLLETVEKİLİ MERSİN’DE DEĞİL AMA ANKARA’DA BİR ARADA

Gerek genel seçimler öncesi gerek sonrası Mersin’in 13 milletvekilinin kent için bir araya gelmesi için çağrılar yaptıklarını ancak henüz bunun kentte mümkün olmadığını söyleyen Başkan Çakır, vekillerin Ankara’da ise Mersin adına bir araya geldiğini savundu.

“Milletvekillerinin konu Mersin olduğunda tek ses olarak çalışmalarını istiyoruz” diyen Çakır, “Önemli olan 13 milletvekili bir araya getirmek. Bu Mersin’de olmadı ama Ankara’da da tek ses olabilmelerini sağladık.

 

SEKTÖR PLATFORMLARI GERİ GELDİ

Ayrıca MTSO olarak daha önce RIS Mersin Projesi kapsamında kurduğumuz platformlarımızı yeniden hayata geçirdik. Tarım, Turizm, Lojistik Platformlarına Sanayiyi de ekleme kararı aldık.

Ayrıca AB Bilgi Büromuz ile AB delegelerini Mersin’de bir araya getirdik. Destekler istedik. Bunların hepsi bir lobi ve onlarla İzel bir çalışma yaptık. Yurtdışından Mersin’e güzel istek, ilgi var. Büyükelçileri konuk ettik. Mersin’de iş görüşmeleri ve ülke tanıtımları yaptılar.

 

NARENCİYEYE ACİL DESTEK ŞART

Ziyaretlerimiz kapsamında milletvekillerimiz ile Tarım Bakanımıza gittik. Bu ziyarette kentin tüm kurumları vardı. Buraya katılan DSİ genel müdür yardımcıları, bakanlık yetkilileri ve milletvekilleri ile kentin su sorununu gündeme getirdik. Mersin’de çok ciddi narenciye ile ilgili sorun var. Acilen sorunun giderilmesi için teşvik verilmesi için destek istedik. Çünkü bu çığ gibi önümüze gelecek bir konu. Tarım bakanımız gerekli ilgiyi gösterdi, görüşmeleri yaptık ama daha sonucunu alamadık.

 

“TARSUS - KAZANLI’NIN ARTIK AKIBETİ BELLİ OLMALI”

Ayrıca turizm bakanını ziyaret ettik. Mersin’de Kazanlı Projesini sorduk. Kazanlı ile ilgili hala net olmamalarını söylediler. Biz de netleşmesi gerektiğini bu firmalar burayı almayacaksa yeni firmalar bulabileceğimizi artık bu işin yılan hikayesine dönmemesi gerektiğini söyledik. Ayrıca Mersin’in gelecekteki turizmi ile ilgili neler yapılabileceğini konuştuk. Unesco listesine asil olarak bir değerimizin alınması için çalışma yapılmasını istedik.

Bu buluşmada bakanlık, belediye, MTSO ile Mersin Turizm Master Planının yapılması kararı alındı.

 

“ADANA İLE BÖLGE LOBİSİ OLARAK HAREKET EDİYORUZ”

Yine Çukurova Bölgesi olarak, Mersin - Adana Borsaları ile birlikte cumhurbaşkanı yardımcısını ziyaret ettik. Orada tüm vekillerimiz ile güç birliği yaptık. Lobi olabilecekse Adana ve Mersin’in bir güç olarak hareket etmesi önemliydi. Sonuç çıkmadı ama çıkması için zorlayacağız. Bu sene narenciyeye destek verilmesi gerekiyor.

 

SORUNLARA ÇÖZÜM ARIYORUZ”

Ayrıca meslek komitelerimiz ile sektörel çalışmalar yapıldı. Ticaret bakan yardımcısı Mersin’e geldi gümrükte, MIP ile yaşadığımız sorunları anlattık. Sektörel çalışma toplantılarında bir çok sorun çözüldü. Ormandan emlaka, limanla ilgili çalışmalarda kapılar projesi hayta geçti. Trafiğe bir rahatlama getirildi. Bu çalışmalarla az da olsa netice alıyoruz” diye konuştu

 

MERSİN’İN İHRACATI ARTIYOR

Mersin’in Ocak – Eylül döneminde geçen yıla göre ihracat artışında 7’inci sırada olduğunu ve 185 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini de dile getiren MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, “Tarımda ilk sırada, 80 üründe de ilk 5 içindeyiz. İhracatta Ocak Eylül’de yüzde 34 artış ile 5,5 milyar dolara ulaştık. Yaş meyve sebze, hububat bakliyat ve gıda da iyiyiz. Türkiye’nin bakliyat ihracatının yüzde 80’ini Mersin yapıyor. Ayrıca çelik, kimya ve orman ürünlerinde güçlüyüz. 1,5 milyar dolar tarımsal ürün ihracatımız var.

İthalat da Ocak – Eylül döneminde geçen yıla göre 5,9 milyar dolardayız, yüzde 23 artış var. Biz Mersin olarak Avrupa Birliğine ihracat yapıyoruz. Asya’dan da ithalat yapıyoruz.

 

LİMANA UĞRAYAN GEMİSİ SAYISI AZALDI, YÜK MİKTARI ARTTI

Mersin Limanı da bu dönemde 1 milyon 454 bin konteyner elleçlemede Ambarlı ve Kocaeli limanlarından sonra 3’üncü sıradayız. Bu dönemde Mersin Limanına uğrayan gemilerde yüzde 8 azalış, gelen yüklerde 22, giden yüklerde de yüzde 22 artış var.

Öte yandan Serbest Bölgede 381 firmamız olup, 10 bini aşkın istihdam mevcut. Bölgede katma değer 355 milyon dolara ulaşmış durumda. Enerjide ise yüzde 5’lik bir azalış var.

Mühim olan ise organize sanayi bölgesindeki enerji kullanımı ki bu da geçen sene ile aynı.

 

TASFİYE EDİLEN ŞİRKET ARTIŞI YÜZDE 19

MTSO’da ise kurulan şirket sayısında yüzde 2 azalış, kapanmada yüzde 6 artış var. tasfiyedeki artış ise yüzde 19. 344 tane yabancı sermayeli şirket var ki bu konuda Türkiye’de 4’üncü kentiz.

Ayrıca kentimiz yabancılara konut satışında ise Türkiye genelinde 3’üncü sırada yer almakta. Ayrıca ilimizde motorlu satışlarda yüzde 97 artış var. Hali hazırda Mersin’de 751 bin tane kara taşıtı bulunuyor.

Yine kentimizde 212 adet teşviğe bağlanan yatırım var. Bunun 11’i yabancı yatırımlı toplam yatırım tutarı ise 25 milyarlık da ticaret var.

Yine bu dönemde protestolu senedin senet adetinde yüzde 34 azalma var. Karşılıksız çekte ise yüzde 7’lik bir artış var.

 

MERSİN ÖDEDİĞİ VERGİYİ YATIRIM OLARAK ALAMIYOR

Mersin’in mevduatı 159 milyar, kredi hacmi ise 129 milyar TL. Yapacağımız şeylerden bir tanesi de vergi tahsilatında 6’ıncı sırada olan kentimizin daha çok yatırım alması. 6’ıncı sıradayız ama yatırım olarak yani geri dönüşte oranı tam çıkaramadık ama 15’in üzerinde olduğumuzu düşünüyoruz. Aldığımız vergi kadar yatırım alma hedefimiz var. bu da taleplerimizden biri” şeklinde konuştu.

Cumhuriyetin 100. Yılı kapsamında da çeşitli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Çakır, “MTSO ve Mersin gücünü cumhuriyete borçludur. Bu değerlerin de sözde de değil özde uygulayıcısı olmaya devam ederiz” dedi.

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA