Mersin’in kalbine hançer vurulan gece! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin’in kalbine hançer vurulan gece!


 

Mersin’de limanı Atatürk Parkı’na doğru genişletme projesi nedeniyle MIP Şirketi’nin proje için düzenlediği lansman gecesi kent kamuoyunda büyük tepki çekti! Kentin önde elen yöneticilerinden, çeşitli kurum kuruluş temsilcilerine gecede boy gösterenler “Mersin’in kalbine hançer vurulan gece!” notuyla eleştiri oklarının hedefi oldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Özelleştirme kapsamında 2007’de işletme hakkı 36 yıl süreyle PSA-Akfen Ortak Girişim Grubu'na verilen ve daha sonra bu süre 2056’ya kadar uzatılan Mersin Limanı’nda ilginç gelişmeler yaşanıyor.

Özelleştirildiği tarihten buyana Mersin International Port Şirketi (MIP) tarafından yönetilen ve bugün hisselerinin yaklaşık yüzde 90’ı yabancıların elinde bulunan MIP’ın limanda Atatürk Parkına doğru genişleme projesi Anayasa Mahkemesine taşınmasına rağmen hız kazanırken şirket yönetiminin kent yönetimi ve idaresi ile yakınlaşması dikkat çekiyor.

 

MIP’TEN ÜST DÜZEY TEMSİL

Son olarak proje nedeniyle sık sık MIP’i eleştiren Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de, MIP ile buluşan isimlerden oldu. Düne kadar her fırsatta MIP’e yüklenen ve özelleşme karşıtı politikalara destek veren Seçer, buna karşın MIP heyetini makamında ağırladı. Ziyarete; MIP Yönetim Kurulu Başkanı Flemming Dalgaard, AKFEN Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın, PSA Avrupa Amerika Bölge CEO'su David Yang, MIP Yönetim Kurulu Üyesi Süha Güçsav, MIP Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, MIP Kamu İlişkileri Komite Başkanı Nuri Peker katılırken üst düzey temsil dikkat çekti.

Heyet ayrıca AKP’li Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa GültakI da ziyaret ederek, desteğini aldı.

Ancak bu buluşma “Atatürk Parkı gözden mi çıkarıldı?” sorularının gündeme gelmesine neden oldu. 

 

GELECEĞE YÖN VER VERME VİZYONUYLA YOLA ÇIKMIŞLAR

Ziyaretler sonrası MIP’in düzenlediği şaşalı lansman gecesi ise büyük tepki çekti. Mersin basının davet edilmediği gece Yenişehir Fuar Alanında organize edildi. Özel misafirler geceye; “Cumhuriyetin 100. Yılında hayallerimizden daha fazlasına ulaşmak hedefiyle limanımızı 2. Yüzyıla taşıyacak olmanın gururun yaşıyoruz. Geleceğe yön ver verme vizyonuyla çıktığımız bu yolda devam eden çalışmalarımızı paylaşacağımız Anadolu Ateşi performansı Aşkın Nur Yengi konseri ile bayram coşkusunu yaşayacağımız ‘Mersin İçin Hep Birlikte’ temalı lansman gecemize katılımınızdan onur duyacağız” denildi.

Kentin önde elen yöneticilerinden çeşitli kurum kuruluş temsilcilerine gecede boy gösterenler “Mersin’in kalbine hançer vurulan gece!” de boy göstereler eleştiri oklarının hedefi oldu.  

 

“HEPİMİZİN GELECEĞİ TEHLİKEDE”

Geçtiğimiz haftalarda projeye karşı Mersin Çevre Platformu adına toplanan 10 bini aşkın imzayı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim eden Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan, yeryüzünün iklim değişikliği ve çevre kirliliği gibi pek çok sorunla karşı karşıya olduğuna dikkat çekerek, “Gezegenimizin ormanları yok edilerek, havası suyu ve toprağı kirletilmektedir. Atmosferdeki küresel ısınma artık iklim krizine dönüşmüştür. İklim krizine karşı önlem alınmazsa hepimizin geleceği tehlikededir. Gelişmiş ülkeler iklim krizinin risklerini azaltmak ve kirletilen çevreyi temizlemek için yeşil ve ormanlık alanlarını genişletme ve kirletici teknolojileri kurmamaya ve aşırı tüketmemeğe karar vermiştir.

 

“MERSİN’İN AKCİĞERLERİNE HANÇER SAPLAYACAK KİRLİ BİR YATIRIM”

Kentimizde dünyamızın ve ülkemizin yaşadığı iklim krizine karşı riskleri azaltmak için yeşil alanlarımızı korumak ve genişletmek yerine rant uğruna yok edilmektedir. Bu anlamda Atatürk Parkını korumak yerine bugün Mersin’in akciğerlerine hançer saplayacak kirli bir yatırım olan Atatürk Parkında liman genişleme projesinin, yapım çalışmaları başlatılmıştır.

Atatürk Parkında liman genişleme projesinin hukuki süreci olan Anayasa Mahkemesinde devam eder iken hukuk tanımaz MIP tarafından gece saatlerinde liman genişleme çalışmalarını başlatmış olup, bu çalışmalar sırasında binlerce balığın ve carettaların ölümüne neden olmuştur. Denizde yapmış olduğu dip taramaları denizin ekosistemini bozmaktadır.

 

ATATÜRK PARKI İŞGAL EDİLECEK

Atatürk Parkında yapılacak liman genişletme çalışmaları Atatürk Parkının tümünün MIP A.Ş tarafından işgal edileceği ve Atatürk Parkının tamamen konteynerlerle dolacağı açıktır. Bu proje Atatürk parkını tamamen ortadan kaldıracaktır.

Yapılacak olan dolgu alanı bilimselliğe aykırı olup kent yaşamına ciddi zararlar vereceği açıktır. Mersin liman genişlemesi için yapılacak 176 bin m2’lik sahanın dolgu malzemesi Mersin'e ait mahallelerde planlanan taşocaklarından taşınıp getirilecek ve Atatürk parkı önündeki denize dökülecektir.

 

“BİLİMSELLİKTEN UZAK, HUKUKSUZ VE ANTİDEMOKRATİK BİR PROJE”

Kıyı dolgusu için 4 milyon 284 bin ton taş ihtiyacı, mahallelerdeki taş ocaklarından Atatürk parkına 350 bin kamyonla taşınırken trafik yükü ve hava kirliliği yaratacaktır. Ayrıca projenin yapılabilmesi için denizin dibinden çıkarılacak asbest hepimizi zehirleyecektir. Kentimize ve sağlığımıza çok ciddi zararlar verecek olan ve yapımı bilimsellikten uzak, hukuksuz ve antidemokratik bir proje olan Atatürk Parkında liman genişleme projesi MIP şirketine rant kazandıracaktır.

 

“ATATÜRK PARKINA SAHİP ÇIKALIM”

Mersin’in simgesi olan Atatürk Parkı kentimizin akciğerleri olup, halkın sosyal olarak nefes aldığı bir alandır. Mersin’de tarihten gelen ve bir değer olan Atatürk Parkı sürekli halkın kullanımında olmuştur. Liman genişleme çalışmaları Atatürk Parkının halk tarafından kullanımını engelleyecektir. Atatürk Parkı Halkındır. Hukuksuz bir şekilde rant uğruna heba edilmesine izin vermeyeceğiz. Mersin halkının karşı olduğu bu projeden MIP derhal vazgeçmelidir. Mersin halkını Atatürk Parkına sahip çıkmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (2)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA