Akademisyenlere protokol semineri | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Akademisyenlere protokol semineri


 

Haber Merkezi

 

Mersin Üniversitesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde, protokol yönetimi eğitimi alanının uzman ismi Protokol Yönetim Uzmanı Nihat Aytürk tarafından akademisyenlere “Kamusal Yaşamda Protokol ve Davranış Kuralları Semineri” verildi.

Üniversite Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde düzenlenen seminere, Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Genel Sekreter İsa Değirmenci, dekanlar, yüksekokul ve meslek yüksekokulu müdürleri, rektör danışmanı Doç. Dr. Erhan Arslan, daire başkanları, öğretim elemanları ve idari personel, Mersin’deki kamu kurum temsilcileri ve öğrencileri katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, "Biz toplum olarak geçmişten gelen örf ve adetlerimizle hep olumlu davranışlar sergilemek isteriz. Tabi bunun yanında bir de hukuksal ve devlet erkanında işleyen protokol kuralları var. Bu kuralları da öğrenmemiz gerekiyor. İlişkilerinizde sağlıklı bir iletişim kurabilmek için bu kurallar çok önemli. Bugün ve yarın çok şey öğreneceğimizi düşünüyorum." dedi.

 

“PROTOKOLÜN AMACI İTİBARI VE ŞEREFİ KORUMAKTIR”

Açış konuşmasının ardından seminere geçildi. Protokolün tanımıyla sözlerine başlayan Nihat Aytürk; insanın tüm davranışlarının ya özel ya sosyal ya da kamusal alanda gerçekleştiğinin altını çizdi ve kamusal alandaki davranışların resmiyet içerdiğini belirterek protokolün işte bu alanda geçerli olduğunu ifade etti. Aytürk, “Resmî alanda protokol; konukların, üstlerin ve hanımların yanında başlar. Ast-üst ilişkileri ise kurum kültürüne, samimiyete, işte verime ve kaliteye dayanır. Protokolün amacı itibarı ve şerefi korumaktır. Kurumu temsil eden kişilerin yanlış davranışları kişi ve kuruma zarar verir. Doğru davranışlar ise kuruma itibar kazandırır. Protokolde kadın-erkek, genç-yaşlı ayrımı yoktur. Her makam sahibi yetkisine göre alt veya üsttür. Alt makam sahibi bir kadın sadece kadın olduğu için üst makamlara sahip olan erkek yöneticiler tarafından gereğinden fazla ilgi göremez. Böyle bir durum söz konusu olduğunda üst makam sahibi kendi makamını küçümsemiş sayılır.” şeklinde konuştu.

 

“GENEL PROTOKOL KURALLARI 5 KONUDA UYGULANIR; GİYİM, KONUŞMA, DAVRANIŞ, KARŞILAMA, AĞIRLAMA, UĞURLAMA VE YEME-İÇME”

Üniversitelerde uygulanan protokol kurallarıyla ilgili de konuşan Nihat Aytürk, “Üniversitelerde protokol kuralları beş alanda uygulanır. Bunlar: makamda, resmi toplantılarda, resmi törenlerde, resmi davetlerde ve resmi arabadadır.

Ayrıca; genel protokol kuralları beş konuda uygulanır. Bunlar giyim (Resmi kıyafet), konuşma, davranış, karşılama, ağırlama, uğurlama ve yeme-içmedir. Protokolde davranış olarak saygı ve nezaket esastır. Üstleri, konukları ve hanımları saymak esastır. Saygı duyulmaz, gösterilir. Asıl amaç kurumsal itibar ve onuru korumaktır. Bir kurumu; binası, giriş kapısı, makam odası, makam arabası, bayrağı temsil eder. Bir yöneticiyi ise eşi, danışma görevlisi, sekreteri, hizmetlisi ve şoförü temsil eder.” ifadelerini kullandı.

Seminerin ikinci gününde özel, sosyal ve resmi yaşamdaki davranışlar üzerinde duran Nihat Aytürk; hitaplar, devletteki ve üniversitelerdeki protokol sıradüzeni, protokolün katıldığı ziyaretlerde ve fotoğraf çekimlerinde dikkat edilecekler, etkinliklerdeki oturma düzenleri, giyim kuşam, konuk ağırlama ve yeme-içme kuralları gibi konu başlıklarında önemli bilgiler verdi.

Seminer, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk'ün Protokol Yönetim Uzmanı Nihat Aytürk'e hediye ve teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi.

Seminer sonrası Nihat Aytürk; Mersin Vali Yardımcısı İbrahim Küçük, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Hakan Öztürk, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Erhan Arslan ile birlikte Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar’ı makamında ziyaret etti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA