Toroslar liman için mi delik deşik edilecek? | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Toroslar liman için mi delik deşik edilecek?


 

Toroslar’ın kente en yakın noktası Hamzabeyli Köyünde Büyükşehir’in Metro Projesi için kurulmak istenen dev taş ocağının arka planda MIP’in liman doldu projesi için hizmet vermeyi planladığı iddiası gündeme geldi!

HEDİYE EROĞLU

 

Mersin Limanı’nı Atatürk Parkına doğru genişletmek isteyen Singapurlu MIP Şirketine, itiraz davasının Anayasa Mahkemesinde devam etse de, doğayı talan edecek proje dört bir koldan kenti sarmaya çalışıyor!

Son olarak Toroslar’ın kente en yakın noktası Hamzabeyli Köyünde Büyükşehir’in Metro Projesi için kurulmak istenen dev taş ocağının arka planda MIP’in liman doldu projesi için hizmet vermeyi planladığı iddiası gündeme geldi!

TARIM VE HAYVANCILIK YAPILIYOR

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantı döneminin ikinci birleşiminde söz alan CHP’li Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, can alıcı iddiayı dile getirerek, projenin durdurulması için yetkililere çağrı yaptı.

“Kentimiz bir taş ocağı felaketi ile daha karşı karşıya” diyen Yıldız, “Hemen şehrimizin bitişiğinde Yenişehir’in üst tarafında ama Toroslar’a bağlı köyümüz Hamzabeyli’de kete çok yakın bir ve orada son zamanlarda çok yoğun bir konutlaşma da var. Son zamanlarda özellikle kente yakın yeri olması sebebiyle çok fazla konut yapılıyor. Ama burası hayvancılık ve tarımsal faaliyetler yapılan bir bölge aynı zamanda.

Hamzabeyli’de 250 dönümlük bir araziye taş ocağı kuruluyor, yani şehrin içi diyebileceğimiz bir noktaya.

 

“BU KENTİN ALTINI OYAN BİR İŞE GÖZ YUMULMAMALI”

Bu taş ocağını kuran firma aynı zamanda Mersin Büyükşehir Belediyesinin Metro Projesinin işin alan firma. Ben işin açığı Metro’da bu kadar çok taşın kullanılıp kullanılmayacağını bilmiyorum, 250 dönüm araziden çıkan taşı Metro’nun neresine serecekler? Ama bunun bu kente bir bedeli var. Sonuçta bu kentte iş yapan bir firmanın, bu kentin altını oyan başka bir iş yapmasına bizim göz yummamamız lazım gelir.

KOSKOCA DAĞI YOK MU EDECEKLER?

Tahmin ediyorum bu taş ocağından çıkarılacak taşlar Metro’da kullanılmayacak. Büyük ihtimalle MIP Şirketinin limanı genişletme projesinde denizin doldurulması için kullanılacak bu taşlar. Dışarı çıktığımızda hepimiz görürüz Hamzabeyli köyü dediğimiz yer, şehrin çıkışındaki bir yer. Besbelli ki bu iş oradaki coğrafi, doğa, rüzgar dengesini bozacak bir çalışma bu. 250 dönüm neredeyse köyün çevresini saran dağın tamamı. O dağın ortadan kaldırılması, bunun getirilip denize doldurulması ya da nereye doldurulacaksa ciddi bir sıkıntı olduğu kanaatindeyim. Çünkü orası Efrenk Deresinin geldiği vadinin bir köşesi. Derenin yatağını, rüzgarın yönünü, akımların yönünü bozarak sadece doğal dengeye oranın sakinlerine zarar vermiş olmuyor, ileriki tarihlerde bu kentte yaşanmaz hale gelecek bir atmosferin oluşmasına neden olmuş oluyorsunuz.  

Bu kente taş ocağı lazım ise bunun yapılmasının usulü bellidir. İnsanlara, doğaya, çevreye, hayvanlara zarar vermeden yapılması mümkündür. Azami kar isteyerek, hiç masraf etmeyerek, nakliye ve lojistik giderinden kaçmaya çalışarak bu işleri yapmaya çalıştığınız için bu kent, bu insanlar, bu ülke ciddi zararlar görüyor.

 

 

“DAHA FAZLA KAR HIRSI İÇİN BU ÜLKE, BU KENT YOK EDİLMEMELİ”

Bugün bunun sonuçlarını çok fazla anlayamayabiliyoruz ama mesela daha evvel benim köyümde iptal edilen fakat bakanlıktan nasıl olduğunu anlamadan izin verilerek başlatılan taş ocağı çalışması ile emin olun o bölgede canlı kuş bile kalmadı. Bırakın dağı taşı canlıyı söylemiyorum bile. Emin olun Toroslar’da bir kısım köyün yeri değişirse hiç şaşırmayın, Hamzabeyli köyünün de yeri değişirse hiç şaşırmayın. Bu kadar büyük bir alanda tahribat yapmak başka bir yeri kurmak adına ki eğer derdiniz limanı doldurmak ise ikinci bir tahribatta orada yapıyorsunuz zaten, derhal bu projeden vazgeçilmelidir. Lojistik ve nakliye masraflarından imtina edilerek daha fazla kar hırsı için bu ülke, bu kent yok edilmemelidir” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA