1997’deki kıvılcım Mersin’i güneş kenti yaptı | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

1997’deki kıvılcım Mersin’i güneş kenti yaptı


 

TMMOB MMO Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, yılın 300g ünü güneş alan Mersin’in, güneş enerjisi kurulu gücünde Türkiye’deki ilk 10 kent arasında yer aldığını söyleyerek, “1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile şehrimizi, güneş kenti Mersin yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılık ile ilerleyeceğiz” diye konuştu.

HEDİYE EROĞLU

 

TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi tarafından, ulusal düzeyde, 7’inci “Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi” gerçekleştirildi. “Güneşimizi sönmez, enerjimiz bitmez” sloganıyla Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe katılım yoğun oldu.

TMMOB MMO Mersin Şube Başkanı İbrahim Yücesoy, açılışta yaptığı konuşmada cumhuriyetin 100’üncü yılının coşkuyla kutlandığı, ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün fikrilerini, ilke ve inkılaplarını daha iyi anlayarak saygı ve özlemle andıklarını söyledi. 

 

BAĞIMLILIĞI YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE AZALTABİLİRİZ

“Odamız; doğal, sürdürülebilir, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ile bu stratejik alanda bağımlılığımızı azaltmanın ve tam bağımsız Türkiye düşünesinin gerçekleşmesi için enerji girdileri ithalatına ödediğimiz yüksek bedellerin azaltılması düşüncesindedir” diyen Başkan Yücesoy, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının başında güneş enerjisinin yer aldığını vurguladı. Güneşin milyarlarca yıldır dünyadaki yaşamın tek kaynağı olduğunu söyleyen İbrahim Yücesoy, bugün güneş enerjisinin dünyayı yoğunlaşan çevre sorunları ile ve küresel ısınma sorunları ile karşı karşıya getiren fosil yakıtlara alternatif olacak güce eriştiği gerçeğini anımsattı.

 

HEM ÇOK HEM DE NİTELİKLİ GÜNEŞ IŞINI ALIYORUZ

Türkiye’nin coğrafi konum itibariyle diğer birçok ülkeye göre güneş ışını miktarı ve niteliği konusunda ciddi bir avantaja sahip olduğunu belirten Yücesoy, “çok daha fazla güneş ışığına maruz kalan ülkeler var fakat bu ülkelerdeki toz ve kum fırtınalarından dolayı yeterli verimlilik alınamıyor ve sürdürülebilir bir şekilde enerji üretimi yapılamıyor. Yani niceliğin yanında nitelik de önemli bir etken oluyor. Ülkemiz güneş enerjisinden en fazla ve en yüksek verimlilik düzeyinden yararlanma potansiyeline sahip bir ülke olarak yılın 4 mevsimi boyunca güneş ışınlarını dönüşümlü olarak yoğun alan bölgelere sahiptir. Güneş enerjisi potansiyeli atlasına göre yılık toplam güneşlenme süresi 2 bin 741 saat, yıllık toplam gelen ışınım şiddeti bin 527 Kw saattir.

                                            

MERSİN’DE YILIN 300 GÜNÜ GÜNEŞLİ

Mersin’de ise ülke geneline göre daha avantajlı olarak yılda ortalama 300 gün güneşli geçmekte ve yıllık toplam güneşlenme süresi 3 bin 15 saattir. Kentimizin aldığı ışınım değeri ise yıllık bin 700 Kw saattir.

 

ENERJİSİ ÜRETİMİNDE GÜNEŞİN ORANI YÜZDE 10

Türkiye Elektrik İletişim AŞ’nin Eylül ayı verilerine göre ülkemizde elektrik üretimimizin enerji çeşidine göre dağılımında yüzde 29,9’i hidrolik enerji, yüzde 24 doğalgaz, yüzde 20’si kömür, yüzde 11’i rüzgar, yüzde 10,3’ü güneş ve yüzde 1,6’sı jeotermal ve yüzde 2,6’sı diğer kaynaklar şeklindedir.

 

MERSİN GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİMİNDE İLK 10’DA

Eylül ayı sonu itibariyle ülkemizdeki toplam kurulu üç 105 bin 668 bin megavata ulaşmıştır. Enerji Bakanlığı verilerine göre 2014’te 40 megavat olan güneş enerjisi kurulum gücü bugün 10 bin megavatı aşmış durumdadır. Ülkemizde 78 ilimizde güneş enerjisi santralinden elektrik üretimi gerçekleştirilmekte olup güneş kenti Mersin 300 megavatı aşan kurulu güç ile ilk 10 şehir arasında yer almaktadır. 

Yıllardır ‘Güney kenti Mersin’ diye attığımız sloganların güneş enerjisi kullanımının önemi ve kullanımı için yapılan çalışmaların bugün gerçekleştiğini görmek ibzler için büyük bir grur kaynağıdır. Geçmişten günümüze tüm başkanlarımıza, yönetim kurullarımıza ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.

 

“TEKNİK ALTYAPI VE MEVZUAT YENİDEN İHTİYACA GÖRE DÜZENLENMELİ”

Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı dünden bugüne artış gösterdi ama yeterli değildir. Temiz ve yenilenebilir kaynaklarının özellikle de güneş enerjisinin kullanılması için verdiğimiz mücadelenin sonuçlarını görmeye başladığımız için mutluyuz. Ama bu artışa rağmen hala ülkemizin gerçek enerji potansiyeli yeterince kullanılmamaktadır. Teknik altyapı ve mevzuat yeniden ihtiyaca göre düzenlenmeli, kamusal denetim ile birlikte enerjide dışa bağımlılık azaltılmalıdır.

 

“GÜNEŞ ENERJİSİ FARKINDALIĞI YARATMA YOLUNDA KARARLILIK İLE İLERLEYECEĞİZ”

TMMOB MMO Mersin Şubesi olarak biz ülke kaynaklarını ve teknolojinin halkımızın ve ülkemizin çıkarları doğrultusunda kullanılmasını savunuyoruz ve her zaman savunacağız. Enerjiyi sonsuz ve temiz enerji kaynağından üretip verimli kullanacağız. 1997 yılında başlattığımız bu kıvılcım ile şehrimizi güneş kenti Mersin yapma ve güneş enerjisi farkındalığı yaratma yolunda kararlılık ile ilerleyeceğiz” diye konuştu.  


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA