Berdan Barajı alarm veriyor! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Berdan Barajı alarm veriyor!


 

Yağışların azalmasıyla birlikte Mersin’e su sağlayan Berdan Barajı, doluluk oranı yüzde 19’a kadar düşmesi ile alarm verdi. Temmuz ayında barajın doluluk oranı yüzde 91 olarak açıklanmıştı.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi Mersin'de de kurak havalardan dolayı su sıkıntısı yaşanıyor. Kentin su ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Berdan Barajı da küresel ısınma ile birlikte kuraklık nedeniyle alarm veren barajlar arasına girdi. Son olarak 3 Kasım 2023 tarihi itibariyle Berdan Barajı’ndaki su seviyesinin yüzde 19'a kadar gerilediği ve düşüşün hızlandığı açıklandı.

 

DOĞU AKDENİZ’DE YAĞIŞLARDA AZALMA VAR

Mevsiminde gelmeyen yağışlar kuraklığı beraberinde getiriyor, bu da birçok baraj ve gölün kurumasına neden oluyor. Uzmanlar, sonbahar aylarında da yağışlar gelmezse önümüzdeki yıllarda su sıkıntısının yaşanacağını söylüyor.

Meteorolojinin, “2022-2023 Su Yılı 12 Aylık Alansal Kümülatif Yağış Raporu”na göre,  1 Ekim 2022-30 Eylül 2023 dönemini kapsayan 2023 su yılı yağışları normalinin altında, geçen yıl yağışları civarında tamamlandı Türkiye geneli su yılı yağışı 540.4 mm, normali (1991-2020) 573.4 mm ve geçen yıl aynı dönem su yılı yağışı 550.9 mm oldu. Yağışlarda normaline göre yüzde 6 azalma meydana geldiği görülürken, su yılı yağışlarının İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde normali civarında, Karadeniz Bölgesi’nde normali üzerinde diğer bölgelerde normallerinin altında gerçekleştiği, en fazla azalmanın ise yüzde 25 ile Marmara Bölgesi’nde kaydedildiği görüldü.

Doğu Akdeniz de kuraklıktan en çok nasibini alan bölgelerden olmaya devam ediyor. Bölgenin su yılı yağışı 567.0 mm, normali 665.1 mm ve 2022 su yılı yağışı 700.9 mm'dir. Yağışlarda normaline göre %15, 2022 su yılı yağışına göre %19 azalma gerçekleşti.

 

TEMMUZ’DA DOLULUK ORANI YÜZDE 91 OLARAK AÇIKLANMIŞTI

MESKİ Genel Müdür Yardımcısı Ali Yılmaz, Temmuz ayında Berdan Barajı’nın kapasitesinin 160 milyon metreküp olduğunu ve DSİ’den alınan verilere göre de doluluk oranının yüzde 91 olduğu bilgisini paylaşmıştı.

Yılmaz ayrıca, illerin alansal yağış durumları ile ilgili Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerinden bahsederek, “Mersin’in 1 Ekim 2022-31 Mayıs 2023 alansal yağış durumlarına göre, normale göre yüzde 27.2. 2022 yılı verilerine göre yüzde 36.5 azalma var. Bu çok ciddi bir oran. Ayrıca, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kuraklık değerlendirmesinde yüzölçümümüz çok büyük olduğu için, bazı bölgeler şiddetli kuraklık, bazı bölgeler çok şiddetli, bazıları da olağanüstü kuraklık şeklinde değerlendiriliyor” demişti.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA