Mersin Üniversitesi, milletin parasının peşine düşmemiş! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Mersin Üniversitesi, milletin parasının peşine düşmemiş!


 

Sayıştay Mersin Üniversitesi’nde tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle açılan davaların sigorta şirketlerine bildirilmemesi ve bu davalar neticesinde ödenen tazminatların sigorta şirketlerinden talep edilmemesine ilişkin tespitlerde bulundu.

HEDİYE EROĞLU

 

Üniversitelerin akademik başarıları düşmeye devam ederken Sayıştay’ın denetim raporları üniversitelerdeki usulsüzlükleri ortaya koydu.

Sayıştay Mersin Üniversitesi’nde ise tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle açılan davaların sigorta şirketlerine bildirilmemesi ve bu davalar neticesinde ödenen tazminatların sigorta şirketlerinden talep edilmemesine ilişkin tespitlerde bulundu.

 

ÜNİVERSİTE HASTANESİNDEKİ TIBBİ KÖTÜ UYGULAMALAR TAZMİNATLARA MAHKUM EDİLDİ

Raporda; “Üniversite Hastanesinde görev yapan hekimlerin tıbbi kötü uygulamaları nedeniyle idare aleyhine açılan tazminat davalarında, davanın sigorta şirketine ihbar edilmesine ilişkin sürecin takip edilmediği ve dava neticesinde ödenen tazminatların zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında sigorta şirketinden talep edilmediği tespit edilmiştir.

Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ’in ‘Primlerin Ödenmesi ve Kurum Katkılarının Tahsili ile İadesi’ başlıklı 3’üncü maddesinde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile sözleşmeli aile hekimlerinin, yaptıracakları sigorta sözleşmesinin primlerini sigortacıya veya sigorta acentesine ödedikten sonra, ödedikleri prim tutarının yarısını döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden geri alacağı hüküm altına alınmıştır. Tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamında İdare bütçesinden 2022 yılında toplam 88 bin 444,75 TL ödeme yapılmıştır.

 

HEKİMLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRİP GETİRMEDİĞİ TAKİP EDİLMEMİŞ

İdarenin sorumlu sağlık meslek mensubuna rücu edebilmesi için sağlık meslek mensubunun görevini kötüye kullandığının kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı ile tespit edilmiş olması gerekmektedir.

Yapılan incelemede tıbbi kötü uygulamalar nedeniyle İdare aleyhine açılan tazminat davalarında İdarenin dava dilekçesini davada yapılacak savunmaya esas belgelerin temin edilmesi amacıyla ilgili hekime tebliğ ettiği, ancak hekimin sigorta şirketine ihbar yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğinin takip edilmesine yönelik bir uygulamanın olmadığı tespit edilmiştir.

 

KESİLEN CEZALARIN HEKİMLERDEN ALINMASI İÇİN GEREKLİ MEKANİZMA İŞLETİLMEMİŞ

Ayrıca sorumlu sağlık meslek mensupları aleyhine kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı bulunmadığı için rücu mekanizması da işletilmemiştir. Dolayısıyla sigorta primlerinin yarısı İdare bütçesinden karşılanmasına rağmen, tıbbi kötü uygulama nedeniyle oluşan maddi ve manevi tazminat giderleri İdarenin üzerinde kalmaktadır. Tıbbi kötü uygulama nedeniyle açılan davalar nedeniyle Mersin Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi bütçesinden 2022 yılında toplam 172 bin 589,29 TL maddi ve manevi tazminat ile yargılama gideri ödendiği görülmüştür.

 

ÜNİVERSİTENİN SAVUNMASI YETERLİ GÖRÜLMEDİ

Sağlık meslek mensubunun sigorta şirketine ihbar yükümlülüğünü yerine getirip getirmediğinin takip edilmesine yönelik bir uygulamanın olmaması nedeniyle açılan davanın savunmasına yönelik belge ve bilgileri İdareye veren hekimin sigorta şirketine ihbarda bulunma tasarrufu tamamen kendi insiyatifine kalmaktadır.

Dolayısıyla, Kamu İdaresi cevabında ileri sürüldüğü gibi savunmaya esas belgeleri talep etmek üzere dava dilekçesinin ilgili hekime gönderilmesi, konunun ilgili hekim tarafından sigorta şirketine ihbarda bulunulması ve takibi sonucunu sağlamadığından İdarenin cevabında ileri sürülen hususlar yeterli görülmemektedir.

Sonuç olarak; tıbbi kötü uygulama nedeniyle İdare aleyhine açılan davalara ilişkin olarak İdare ve sorumlu sağlık meslek mensubu tarafından mevzuatta öngörülen ihbar yükümlülüğünün yerine getirilmesinin sağlanması ve dava neticesinde ödenen tazminat ve yargılama giderlerinin sigorta şirketinden talep edilmesi gerekmektedir” denildi.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA