Köylü direndi 2 taş ocağı iptal oldu | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

Köylü direndi 2 taş ocağı iptal oldu


 

Mersin’in Yenişehir ve Toroslar ilçesinde Çukurkeşlik ve Hacgediği Mahallelerinde DEN- KA firması tarafından yapılmak istenen 2 adet taşocağı, dava bile açılmadan MERÇED tarafından hazırlanan su kaynakları ve tarımsal varlık raporu doğrultusundaki itirazların kabul edilmesi ile iptal oldu.

HEDİYE EROĞLU

 

Yaklaşık bir yıl önce Mersin’in Yenişehir ve Toroslar ilçelerine bağlı Çukurkeşli, Hacgediği, Kayrakkeşli, Aladağ ve Kerimler Mahallelerini kapsayan tam ortadaki alana açılmak istenen taşocağına karşı yürütülen mücadele güzel sonuç verdi.

DEN-KA grup tarafından Çukurkeşli Mahallesi’nde açılmak istenen ocak ile ilgili ilk olarak proje kapsamında yapılması zorunlu olan Çevresel Etki Değerlendirme Toplantısı’na (ÇED) direniş göstererek geçit vermeyen yöre halkı, geri adım atılmasını istedi.

Ancak aynı şirket projenin dönümünü düşürüp tekrar ÇED başvurusunda bulundu ve proje 10 günlük askı sürecine alındı. Bu süreçte Çukurkeşli ve taşocağının etki sahasında yer alan bölge sakinleri imza kampanyası başlatarak dilekçelerini Çevre, Şehircik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne verdi. 10 günlük askı sürecinin bitmesi ile yargıya giderek, hak arayışı kararı alındı.

 

YARGIYA GİTMEYE BİLE GEREK KALMADI

Taş ocağı projeleri ile Mersin’in yaylalarını delik deşik etmek için büyük bir çaba sarf eden DEN- KA Gruba karşı mücadele başlatan Mersin köylüsü, Mersin Çevre ve Doğa Derneği’nin (MERÇED) desteği ile hakkını aradı.

İmza kampanyası da başlatarak sesini kent geneline duyuran bölge halkı, taşocağının bölgeye zarar vereceğinin endişesi yaşadığını anlatmaya çalıştı. Bu kapsamda MERÇED uzmanlarınca bölgenin su kaynakları ve tarımsal üretimi açısından önemine dikkat çekilen raporlar hazırlanarak Çevre Bakanlığına gönderildi ve projeye itiraz edildi. Bu itirazların kabul edilmesi ile 2 taş ocağı iptal edildi.

 

“BÖLGEMİZDE TAŞOCAKLARI İSTEMİYORUZ”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, “Bölgemizde taş ocakları istemiyoruz” sloganıyla başlattıkları çalışmalar kapsamında Çukurkeşli halkının yanında olduklarını vurguladı.

Süreç başladığından buyana bölgede olduklarını anımsatan Aslan, “Bölgemizde taşocaklarının yapımına karşı ÇED raporu kapsamında yapılmak istenen ‘halkın katılımı toplantısı’nda bölge halkı olarak hep birlikte itiraz etmemize rağmen Hamzabeyli Mahallesi, Kayrakeşli Mahallesi Hacgediği mevkiisinde ve Çukurkeşlik mahallesinde ayrı ayrı 3 adet taşocağının yapımı için ÇED raporları hazırlanmak istendi.

 

OCAKLAR BİRBİRİNE VE SU KAYNAKLARINA ÇOK YAKIN

Ancak daha firma ÇED olumlu raporu çıkaramadan biz taş ocaklarını iptal ettirmeyi başardık. Çünkü söz konusu 2 taş ocağı hem birbirine hem de bölgedeki içme suyu kaynaklarına çok yakındı. Biz de buna dair bir rapor hazırlayarak Çevre Bakanlığına gönderdik ve itiraz ettik. Başta su kaynakları olmak üzere ovanın tarım bölgesi olduğunu dile getirdik ve neden iptal edilmesi gerektiğini anlattık ve haklı itirazlarımız kabul gördü. Bölgede yöre halkı ile birlikte etkin mücadele verdik ve bu da sonuç verdi” diye konuştu.

 

3 KÖYÜN MÜCADELESİ İSE SÜRÜYOR!

Ancak bölgede halen farklı firmaların ocak açma çabalarının sürdüğüne dikkat çeken Sabahat Aslan, mücadelenin devam ettiğini söyleyerek, tüm Mersin halkının bu konuda çok daha duyarlı ve bilinçli olması gerektiğini kaydetti. Bu mücadelede birlikteliğin en önemli etken olduğunu ve birlikte hareket edilirse başarılı olunabileceğini ortaya koyduklarını belirten Başkan Aslan, hali hazırda Mersin’in Toroslar ilçesi Hamzabeyli, Turunçlu ve Değirmençay köylerinde açılmak istenen ocaklara karşı direnişlerinin devam ettiğini anımsattı.

 

 

 

 

 


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA