İhracatçı çiftçiye borçlarını ödeyemeyebilir! | Mersin Haberci Gazetesi
     
 
 
 
 
 

İhracatçı çiftçiye borçlarını ödeyemeyebilir!


 

Limonun başkenti Mersin’de üretim ve işçilik maliyetleri altında ezilen çiftçi limon hasadına karamsar başladı! Geçen sene kg 6 TL’ye sattığı limonu bu yıl maliyetine 3 TL’den satan limon üreticisi ağaçlarını sökmeyi düşünüyor! Ziraat Odası eski başkanlarından ihracatçı ve üretici Turgut Demir ise “Bu şartlarda üretim yapılması mümkün değil, Bilinçsiz ve planlı olmayan üretim sonucu rekolte çok fazla olduğu için limonun Ekim ayında limonun dalında satılamama ihtimali var” dedi.

HEDİYE EROĞLU

 

Türkiye’nin limon başkenti konumunda olan ve 60 ülkeye limon ihracatı yapılan Mersin’de hasat dönemi limonun dalından toplanması ile başladı.

Ancak Türkiye’nin ilk erkenci limon hasadını yapan Mersin çiftçisi, geçen sene kilogramı 6 TL’ye sattığı limonu bu yıl 3 TL’ye mal ederken aynı fiyattan satmak zorunda kaldığı için zor günler geçiriyor.

 

“REKABET ŞANSIMIZ HER GEÇEN GÜN AZALIYOR”

Mersin Ziraat Odası eski başkanı da olan üretici ve ihracatı Turgut Demir, mevcut şartlarda üretim yapılmasının mümkün olmadığını söyleyerek, “Bu şartlarda çiftçinin üretme imkanı olamaz. Bilinçsiz ve planlı olmayan üretim sonucu rekolte çok fazla olduğu için limonun Ekim ayında limonun dalında satılamama ihtimali var.

Bakanlığın ilk olarak odalar ve bizlerle birlikte üretimi planlaması gerekiyor. Bahar döneminde meyvede gördüğümüz sıkıntıların tümü narenciye de yaşanacak. Doların artması ile ihracatçı avantajlı olmasına rağmen rakip ülkelerin üretim maliyetlerinin düşük olması ve ortalama üretim alanlarının yüksek olması sebebiyle rekabet şansımız her geçen gün azalıyor.

Bu işin üretimi, istihdamı ve ihracatının yüzde 100’ünün yerli olması sebebiyle çok daha ciddiye alınması, profesyonelce üretimin planlaması gerekiyor.

İHRACATÇI ÇİFTÇİYE BORÇLARINI ÖDEYEMEYEBİLİR
Bu yıl kesinlikle dışarıdan borçlanmak yerine DİFİF ile ihracatı süspanse edip, ülkeye döviz girişinin sağlanması hem üretenlerin hem tüketenlerin ülkemize ekonomik anlamda tahmin edildiğinden çok daha fazla katkı sunacaktır. Narenciye sektörüne ciddi bağlamda müdahale edilmezse ihracatçı da çok büyük sıkıntı yaşayacak, rekabet edemeyecek, çiftçilere borçlarını ödeyemeyecek ve bu durum hem ihracatçı ve üretici mağdur olacak. İhracatçı da zorda. Üretici de ihracatçı da laf değil ihracat bekliyor.

 

LİMON YATACAK YER BULAMIYOR

Şuan Ürgüp’e limonunu götüren dikenli limon üreticileri kg başına 6 TL civarında zarar ediyorlar. Çünkü piyasa çekmiyor, maliyet yani başta akaryakıt çok yükseldi. Girdilerin tamamı arttığı için sektör ciddi manada destek istiyor. Lafta değil icraatta destek bekliyor” diye konuştu.


   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


  HABERCİ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  HABERCİ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 




  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER
 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinhaberci.com © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA